• Ketamineverslaving
  • Wat is ketamine

    Depressieve man zittend tegen een verweerde muur in donkere kleding met capuchon op en handen half voor het gezicht.

    Ketamine is een synthetisch medicijn dat wordt gebruikt als narcosemiddel bij zowel mens als dier. Het geeft een zogenaamde dissociatieve pijnstilling: je lijkt wakker, maar je reageert niet op pijnprikkels. Daarnaast wordt dit medicijn gebruikt als pijnstiller voor het bestrijden van chronische pijn, onrust en bij ernstige epilepsieaanvallen. Het werd in 1965 ontwikkeld als opvolger van PCP (Angeldust). Dit middel werd onder andere gebruikt door het Amerikaanse leger tijdens de oorlog in Vietnam, maar had te veel negatieve bijwerkingen voor medische toepassingen. Vijf jaar na de introductie van ketamine in ziekenhuizen, wordt het ook veelvuldig gebruikt als ‘partydrug’, met verschillende namen als K, keta, ket, Special K of vitamine K. Wij zien dat er zich een toenemend aantal verslaafden aan deze drug bij onze afkickkliniek meldt. Heb je hier vragen over? Bel met ons team van professionals. Zij kunnen jou alle antwoorden geven die je nu nodig hebt.

    Ketamine als medicijn tegen pijn

    Je moet er niet aan denken dat je een pijnlijke medische ingreep moet ondergaan zonder verdoving. Daarom is het fijn om te weten dat je met het narcosemiddel ketamine in een onwekbare slaap wordt gebracht en jij de noodzakelijke ingreep kunt doorstaan. Een voordeel van dit verdovingsmiddel is daarnaast dat het je ademhaling en hartslag niet onderdrukt. 

    Een nadeel is het hoge percentage patiënten dat na het bijkomen uit de narcose last heeft van hallucinaties en nachtmerries. Daarom kan de behandelend arts ervoor kiezen om deze bijwerkingen te onderdrukken met benzodiazepinen. Vanwege de verdovende werking van ketamine wordt het ook gebruikt om pijn te bestrijden, zoals zenuwpijn en pijn bij kanker. Ketamine valt onder de Geneesmiddelenwet en mag alleen verstrekt worden door artsen.

    Waarom Connection SGGZ Verslavingszorg?

    • Vergoed door zorgverzekeraar
    • Privé betalen ook mogelijk
    • Geen lange wachttijden 
    • Specialistisch, persoonlijk en ervaringsdeskundig
    • Bewezen effectieve behandelingen
    • Inclusief een nazorgtraject op maat
    • Familiebijeenkomst
    • In Nederland en Zuid-Afrika

    Ik wil hulp

    Ketamine als drugs

    Vanwege zijn verdovende en hallucinerende werking is ketamine ook ontdekt als drugs. De meest populaire manier om keta te gebruiken, is door het in poedervorm op te snuiven. Een vloeibare, medische ketamineoplossing is uitgekookt of ingedampt totdat een kristallijn poeder overblijft. Daarnaast zien we ook dat deze drugs oraal of rectaal wordt genomen of wordt geïnjecteerd. 

    Een lage dosering kan zorgen voor een dromerig gevoel en een verzwakking van lichamelijke prikkels. Bij een hoge dosering werkt ketamine als een dissociatief psychedelicum. Dit houdt in dat jij je compleet losmaakt van de waarneming van je lichaam. Dit kan ervoor zorgen dat je in een zogenaamde K-hole terecht komt, wat zeer beangstigend kan zijn. Heb jij het gevoel dat je niet meer zonder ketamine kan? Neem dan contact op met ons team. Zij luisteren naar jouw verhaal.

    Hoe lang werkt keta?

    De werking kun je al binnen 5 tot 15 minuten voelen. Een keta-trip duurt ongeveer een uur en de na-effecten kunnen zo’n 2 uur aanhouden. De dosering van ketamine komt heel nauw. Wat voor de een een lage dosering is, kan voor de ander al een te hoge dosering zijn. Daarom is het handelen, in bezit hebben of produceren van dit medicijn verboden, als het niet is voorgeschreven door een arts of geproduceerd door een farmaceutisch bedrijf. Het mag alleen worden gebruikt onder medisch toezicht. 

    Want een verkeerde dosering voor jouw lichaam kan leiden tot een K-hole. Dit wordt omschreven als een bijna-doodervaring waarbij jij je omgeving niet meer bewust waarneemt. Ook heb je geen controle meer over je lichaam. Je lichaam voelt anders aan en je spierkracht verdwijnt, waardoor je kunt vallen en jezelf bezeren. Daarnaast kun je gaan overgeven en stikken in je eigen braaksel door het verlies van spiercontrole. Zo’n K-hole kan enkele uren aanhouden. Het is belangrijk dat je in een veilige omgeving wacht tot de stof uit je lichaam is verdwenen. Herken je deze situatie en wil je dit niet meer meemaken? Deel je zorgen dan met onze professionals en bel: 040-303 5023. 

    Informatie ketamineverslaving

    Ik wil advies

    "Wij zijn er ook voor vragen en advies. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op."

    Zo verslavend is ketamine

    Ketamine is een van de weinige psychedelische drugs die verslaving kunnen veroorzaken. Want bij regelmatig gebruik van keta treedt al snel tolerantie op. Dit houdt in dat je steeds meer nodig hebt om hetzelfde effect te ervaren. Hierdoor kun je geestelijk afhankelijk worden van deze drug, omdat je deze droomachtige roes gaat verkiezen boven je alledaagse realiteit. Duurzaam herstellen van een ketamineverslaving kan vaak alleen met een specialistische medische behandeling. Connection SGGZ kan je deze behandeling geven. Bel vandaag nog voor het maken van een afspraak voor een intake of om je vragen te stellen over wat ketamine is.

    Heb je hulp nodig? Vul dan het contactformulier in:

    Foto van het herstelverhaal van Bart die op de oprit met groene bomen staat van de afkickkliniek Kortenbos SGGZ Connection.

    'Mijn verslaving was op zijn hoogtepunt en gebruik stond bovenaan mijn lijst van levensbehoeften.'

    Veelgestelde vragen over wat is ketamine

    Wat is ketamine?
    Is ketamine een medicijn?
    Wordt ketamine gebruikt als narcosemiddel?
    Wat doet keta met je?