MDMA, M en Molly, zijn namen voor 3,4-methyleendioxymethamfetamine. Deze synthetische partydrug behoort scheikundig gezien tot de groep van amfetaminen. Het is het belangrijkste bestanddeel van XTC-pillen. Als je het hebt over pure MDMA dan heb je het over het poeder of de kristallen versie met een krachtig empathogeen-entactogeen-effect. Want de werking van MDMA is stimulerend en bewustzijnsveranderend. Het geeft je meer energie, empathie en plezier. Hierdoor wordt het voornamelijk gebruikt in de partyscene.
Wat is MDMA?
Wij zijn een erkende GGZ-instelling met WTZa-vergunning
Het verschil tussen XTC en MDMA
De fijngemalen kristallen van MDMA zorgen voor een poeder dat het hoofdbestanddeel is van XTC-pillen. Naast MDMA zitten er in XTC vaak nog andere werkzame stoffen, zoals cafeïne, speed, mCPP en PMMA. MDMA is de pure, schone variant van XTC en wordt daarom vaak ten onrechte gezien als een onschuldige partydrug. MDMA-poeder kan je slikken, in een drankje oplossen of in een vloeipapiertje rollen en inslikken. Dit laatste heet een MDMA-bommetje. Snuiven zorgt voor een enorm branderig gevoel in je neus en is daarom niet populair.
Gevaarlijke variant: vloeibare MDMA
Steeds vaker hoor je in het nieuws over vloeibare MDMA en de levensgevaarlijke werking hiervan. Het gaat om een oranje tot lichtbruine vloeistof die uit pure MDMA bestaat. Door deze manier van inname is de kans op een overdosis zeer groot, waardoor vitale lichaamsfuncties kunnen uitvallen. Het advies van het Drugs Informatie en Monitoring Systeem (DIMS) is dan ook om deze vloeibare variant nooit te nemen, om zo levensbedreigende situaties te voorkomen.
Intense werking van MDMA
Wanneer je de poedervorm neemt, kan je na 20 tot 60 minuten de verschillende effecten ervaren. Deze kunnen zo’n 4 tot 6 uur aanhouden. De intensiteit van het effect hangt af van diverse factoren, zoals je gewicht, de frequentie van je gebruik, je algehele gezondheid, aanwezigheid van voedsel in je maag en de omgeving waarin je deze gebruikt. Ook heeft het combineren met andere drugs, zoals alcohol, invloed op de werking en het effect
Waarom Connection SGGZ Verslavingszorg?
- Vergoed door zorgverzekeraar
- Privé betalen ook mogelijk
- Geen lange wachttijden
- Specialistisch, persoonlijk en ervaringsdeskundig
- Bewezen effectieve behandelingen
- Inclusief een nazorgtraject op maat
- Familiebijeenkomst
- In Nederland en Zuid-Afrika
Ik wil hulp
Dit is het effect van Molly
Deze drug heeft een krachtige uitwerking op een specifiek stofje in je hersenen: serotonine, het knuffel- en liefdeshormoon dat zorgt voor een blij gevoel en een euforische high. MDMA stimuleert de aanmaak hiervan en zorgt dat het minder snel wordt afgebroken. Hierdoor ervaar je het gevoel langer en intenser. Daarnaast heeft Molly ook een stimulerende uitwerking. Dit komt doordat het middel invloed heeft op de hoeveelheid noradrenaline in je hersenen. Dit stofje geeft extra energie, opgewektheid en maakt je alert. Samengevat: je voelt je vaak blij, gelukzalig, verliefd, energievol, opgewekt, fit, ervaart intense zintuiglijke waarnemingen en je voelt je verbonden met iedereen om je heen.
Heftige bijwerkingen van MDMA die je misschien niet kent
Over het algemeen kan worden gezegd dat hoe hoger de dosis is die je hebt genomen, hoe hoger en meer kans je hebt op bijwerkingen. Want de stof MDMA zorgt er onder andere voor dat je lichaamstemperatuur niet meer goed te regelen is. Hierdoor kan je oververhit raken. Zo kan je een droge mond krijgen en veel water willen drinken. Dit kan gevaarlijk zijn omdat MDMA er aan de andere kant voor zorgt dat je moeite hebt met plassen. Je loopt dan het risico op een watervergiftiging. Daarnaast kan je angstige gevoelens ervaren en last krijgen van hallucinaties. Andere bijwerkingen zijn: verhoogde hartslag en bloeddruk, zweten, vergrote pupillen, gespannen spieren, misselijkheid en slapeloosheid.
MDMA-kater: de dinsdagdip
Een ander fenomeen dat bij deze drugs hoort, is de zogenaamde dinsdagdip. MDMA verbruikt de hele voorraad serotonine in je hersenen. Hiervoor heeft je lichaam een aantal dagen nodig om de van nature aanwezige hoeveelheid serotonine in je hersenen weer op peil te brengen. Op de derde dag in dit herstelproces voel je dit het heftigst. Omdat veel feestjes op zaterdag zijn, krijg je vaak op dinsdag deze dip. Je voelt je uitgeput, depressief, somber en leeg. Oftewel je zit in een dinsdagdip.
Risico’s en de kans op verslaving van MDMA
Risico’s waar je vaak niet bij stilstaat wanneer je MDMA gebruikt zijn: blijvende schade aan je lever, hersenen en gebit, maar ook psychische klachten zoals paniekaanvallen, depressie en psychoses. Daarnaast loop je door het gebruik van drugs risico op het ontwikkelen van een verslaving. Een MDMA-verslaving ontstaat wanneer ‘willen gebruiken’ langzaam verandert in ‘moeten gebruiken’. Je bent afhankelijk geworden van deze drug en je kan je geen feestje meer voorstellen zonder te gebruiken. Het kan zijn dat er onderliggende problematiek ten grondslag ligt aan het ontstaan van een verslaving. Met de juiste behandeling is het wel degelijk mogelijk om hier duurzaam van te herstellen.
Maak jij je zorgen over jouw MDMA-gebruik of dat van een naaste?
Heb jij het gevoel dat je de controle bent kwijtgeraakt over jouw MDMA-gebruik? Of maak jij je zorgen over een naaste die MDMA gebruikt? Deel je verhaal dan met ons team van ervaringsdeskundigen en professionals. Zij kunnen jou het advies geven dat je nu nodig hebt. Wacht niet en bel: 040 3035023. Ook beantwoorden zij al je andere vragen over MDMA en het gebruik hiervan.
Ik wil advies
"Wij zijn er ook voor vragen en advies. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op."
Heb je hulp nodig? Vul dan het contactformulier in:
Veelgestelde vragen over wat is MDMA?
3,4-methyleendioxymethamfetamine
Dit is een amfetamine die valt onder de harddrugs en staat op Lijst 1 van de Opiumwet. In de volksmond wordt deze ook wel Molly of M genoemd. Het is een stimulerende en bewustzijnsveranderende drug die erg populair is in de partyscene
XTC
MDMA is het hoofdbestanddeel van XTC-pillen. Wanneer MDMA wordt gebruikt, bedoelen we het poeder of de kristalvorm. MDMA-poeder kan je oraal innemen door het te slikken of op te lossen in een drankje. Daarnaast kun je het ook oprollen in een vloeipapiertje en dit in zijn geheel inslikken. Dit heet een MDMA-bommetje. Snuiven kan ook maar het poeder brandt enorm in je neus.
Nog meer vragen over MDMA?
Wij kunnen ons voorstellen dat je nog meer vragen hebt over deze drugs en het gebruik hiervan. Stel deze aan ons team van professionals en ervaringsdeskundigen. Bel: 040 3035023.
Willen of moeten?
Het is soms moeilijk in te schatten of er echt sprake is van een probleem. De ernst van een MDMA-verslaving hangt af van hoe vaak en hoeveel er gebruikt wordt en wat de consequenties van het gebruik zijn. Vaak zien we hierbij dat ‘willen gebruiken’ is veranderd in moeten gebruiken. De controle over je drugsgebruik ben je langzaam kwijtgeraakt.
Wij zijn er voor jou!
Wanneer er sprake is van structureel gebruik, je niet meer zelfstandig kunt stoppen en het gebruik tot problemen leidt, is het tijd om hulp te zoeken. Het professionele team van Connection SGGZ is er voor jou. Bel: 040 3035023.
Hulp bij afkicken
Bij Connection SGGZ bieden wij professionele hulp aan wanneer je verslaafd bent geraakt aan MDMA. We helpen onze cliënten op een medisch verantwoorde en betrokken manier te stoppen met het gebruik en een duurzaam herstel.
Korte wachtlijsten
We werken niet met lange wachtlijsten en maken graag een afspraak voor een intake op korte termijn. Bel: 040 3035023 en deel je verhaal met ons.
Geestelijk aspect
Het verslavingsrisico ligt voornamelijk bij het geestelijke aspect; je kan alleen maar van een feestje of avondje uit genieten met MDMA, daarom zal hij of zij steeds weer gebruiken.
Tolerantie
Wanneer je vaak en veel MDMA gebruikt, bouw je zeer snel tolerantie op. Dit houdt in dat het lichaam steeds meer nodig heeft om hetzelfde effect te bereiken. Hierdoor kan het zijn dat je nog meer gaat gebruiken, met alle gevolgen die hierbij horen. Heb je het gevoel dat je de controle over jouw MDMA-gebruik bent kwijtgeraakt? Deel dan je zorgen met ons team. Bel: 040 3035023.