Wat is MDMA?

Depressieve man zittend tegen een verweerde muur in donkere kleding met capuchon op en handen half voor het gezicht.

MDMA, M en Molly, zijn namen voor 3,4-methyleendioxymethamfetamine. Deze synthetische partydrug behoort scheikundig gezien tot de groep van amfetaminen. Het is het belangrijkste bestanddeel van XTC-pillen. Als je het hebt over pure MDMA dan heb je het over het poeder of de kristallen versie met een krachtig empathogeen-entactogeen-effect. Want de werking van MDMA is stimulerend en bewustzijnsveranderend. Het geeft je meer energie, empathie en plezier. Hierdoor wordt het voornamelijk gebruikt in de partyscene. 

Het verschil tussen XTC en MDMA

De fijngemalen kristallen van MDMA zorgen voor een poeder dat het hoofdbestanddeel is van XTC-pillen. Naast MDMA zitten er in XTC vaak nog andere werkzame stoffen, zoals cafeïne, speed, mCPP en PMMA. MDMA is de pure, schone variant van XTC en wordt daarom vaak ten onrechte gezien als een onschuldige partydrug. MDMA-poeder kan je slikken, in een drankje oplossen of in een vloeipapiertje rollen en inslikken. Dit laatste heet een MDMA-bommetje. Snuiven zorgt voor een enorm branderig gevoel in je neus en is daarom niet populair. 

Gevaarlijke variant: vloeibare MDMA

Steeds vaker hoor je in het nieuws over vloeibare MDMA en de levensgevaarlijke werking hiervan. Het gaat om een oranje tot lichtbruine vloeistof die uit pure MDMA bestaat. Door deze manier van inname is de kans op een overdosis zeer groot, waardoor vitale lichaamsfuncties kunnen uitvallen. Het advies van het Drugs Informatie en Monitoring Systeem (DIMS) is dan ook om deze vloeibare variant nooit te nemen, om zo levensbedreigende situaties te voorkomen.

Intense werking van MDMA 

Wanneer je de poedervorm neemt, kan je na 20 tot 60 minuten de verschillende effecten ervaren. Deze kunnen zo’n 4 tot 6 uur aanhouden. De intensiteit van het effect hangt af van diverse factoren, zoals je gewicht, de frequentie van je gebruik, je algehele gezondheid, aanwezigheid van voedsel in je maag en de omgeving waarin je deze gebruikt. Ook heeft het combineren met andere drugs, zoals alcohol, invloed op de werking en het effect

Waarom Connection SGGZ Verslavingszorg?

  • Vergoed door zorgverzekeraar
  • Privé betalen ook mogelijk
  • Geen lange wachttijden 
  • Specialistisch, persoonlijk en ervaringsdeskundig
  • Bewezen effectieve behandelingen
  • Inclusief een nazorgtraject op maat
  • Een uitstekend familieprogramma
  • In Nederland en Zuid-Afrika

Ik wil hulp

Dit is het effect van Molly 

Deze drug heeft een krachtige uitwerking op een specifiek stofje in je hersenen: serotonine, het knuffel- en liefdeshormoon dat zorgt voor een blij gevoel en een euforische high. MDMA stimuleert de aanmaak hiervan en zorgt dat het minder snel wordt afgebroken. Hierdoor ervaar je het gevoel langer en intenser. Daarnaast heeft Molly ook een stimulerende uitwerking. Dit komt doordat het middel invloed heeft op de hoeveelheid noradrenaline in je hersenen. Dit stofje geeft extra energie, opgewektheid en maakt je alert. Samengevat: je voelt je vaak blij, gelukzalig, verliefd, energievol, opgewekt, fit, ervaart intense zintuiglijke waarnemingen en je voelt je verbonden met iedereen om je heen.

Heftige bijwerkingen van MDMA die je misschien niet kent

Over het algemeen kan worden gezegd dat hoe hoger de dosis is die je hebt genomen, hoe hoger en meer kans je hebt op bijwerkingen. Want de stof MDMA zorgt er onder andere voor dat je lichaamstemperatuur niet meer goed te regelen is. Hierdoor kan je oververhit raken. Zo kan je een droge mond krijgen en veel water willen drinken. Dit kan gevaarlijk zijn omdat MDMA er aan de andere kant voor zorgt dat je moeite hebt met plassen. Je loopt dan het risico op een watervergiftiging. Daarnaast kan je angstige gevoelens ervaren en last krijgen van hallucinaties. Andere bijwerkingen zijn: verhoogde hartslag en bloeddruk, zweten, vergrote pupillen, gespannen spieren, misselijkheid en slapeloosheid.

MDMA-kater: de dinsdagdip

Een ander fenomeen dat bij deze drugs hoort, is de zogenaamde dinsdagdip. MDMA verbruikt de hele voorraad serotonine in je hersenen. Hiervoor heeft je lichaam een aantal dagen nodig om de van nature aanwezige hoeveelheid serotonine in je hersenen weer op peil te brengen. Op de derde dag in dit herstelproces voel je dit het heftigst. Omdat veel feestjes op zaterdag zijn, krijg je vaak op dinsdag deze dip. Je voelt je uitgeput, depressief, somber en leeg. Oftewel je zit in een dinsdagdip. 

Risico’s en de kans op verslaving van MDMA

Risico’s waar je vaak niet bij stilstaat wanneer je MDMA gebruikt zijn: blijvende schade aan je lever, hersenen en gebit, maar ook psychische klachten zoals paniekaanvallen, depressie en psychoses. Daarnaast loop je door het gebruik van drugs risico op het ontwikkelen van een verslaving. Een MDMA-verslaving ontstaat wanneer ‘willen gebruiken’ langzaam verandert in ‘moeten gebruiken’. Je bent afhankelijk geworden van deze drug en je kan je geen feestje meer voorstellen zonder te gebruiken. Het kan zijn dat er onderliggende problematiek ten grondslag ligt aan het ontstaan van een verslaving. Met de juiste behandeling is het wel degelijk mogelijk om hier duurzaam van te herstellen. 

Maak jij je zorgen over jouw MDMA-gebruik of dat van een naaste?

Heb jij het gevoel dat je de controle bent kwijtgeraakt over jouw MDMA-gebruik? Of maak jij je zorgen over een naaste die MDMA gebruikt? Deel je verhaal dan met ons team van ervaringsdeskundigen en professionals. Zij kunnen jou het advies geven dat je nu nodig hebt. Wacht niet en bel: 040 3035023. Ook beantwoorden zij al je andere vragen over MDMA en het gebruik hiervan.

Ik wil advies

"Wij zijn er ook voor vragen en advies. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op."

Heb je hulp nodig? Vul dan het contactformulier in:

Veelgestelde vragen over wat is MDMA?

Wat is MDMA?
Ben ik verslaafd aan MDMA? Stel hier je vragen : 040 3035023
Afkicken van MDMA? Vind hier alle hulp: 040 3035023
Waarom is MDMA verslavend?