• Informatie
  • Verslavend gedrag

    Onherkenbare man zit bij een raam met gebogen hoofd naar zijn handen te staren omdat hij vecht tegen verslavende gedrag.

    Wat is nu typerend verslavend gedrag? Vaak kun je bij een verslaafde dwangmatig en obsessief gedrag herkennen. In sommige gevallen kan iemand zijn probleem goed verbloemen, maar meestal zijn er een aantal kenmerkende gedragingen die toonbaar maken dat iemand kampt met een verslaving.

    Het gedrag van een verslaafde

    Het gedrag van een verslaafde is zowel voorspelbaar als onvoorspelbaar. Dit kan het lastig maken om jullie relatie goed te houden. Manipuleren, liegen en bedriegen zijn de drie bekendste gedragingen die voortkomen uit een verslaving. Dit is vaak gericht op dierbaren en de directe omgeving, zodat de persoon in kwestie kan blijven gebruiken. Wanneer iemand de verslaafde aanspreekt op zijn gebruik, kan een heftige reactie of soms zelfs agressie het resultaat zijn. Ook verwaarlozing komt voor, zowel van de gezondheid als van verantwoordelijkheden, verplichtingen, sociale contacten en hobby’s.

    Het gedrag van een verslaafde is ook te herkennen aan het gebrek aan motivatie, initiatief en eigenwaarde. Alle tijd, energie en geld die iemand nog over heeft, wordt gestoken in gebruiken. Als laatste komen ook ontkenning en bagatellisering van de verslaving soms voor.

    Wat is junkiegedrag?

    Junkiegedrag is eigenlijk niets meer of minder dan het gedrag van een drugsverslaafde. Drugsgebruikers liegen vaak om hun gebruik te verbloemen en manipuleren om de verslaving in stand te kunnen houden. Zelfs als dit zorgt voor gevaarlijke situaties of problemen. De term ‘junk’ heeft een negatieve bijklank, waarbij het lijkt of verslaving een mentaliteitsprobleem is.

    Wij beschouwen een verslaving daarom eerder als een chronische ziekte. Je kunt hiervan herstellen en ermee leren omgaan. Daar is vaak wel intensieve en persoonlijke begeleiding voor nodig in de vorm van verslavingszorg.

    Denk jij een verslaving te herkennen bij een dierbare of geliefde? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen. Je kunt ons bellen op 040 303 5023 of vul het contactformulier onderaan deze pagina in. Wij beantwoorden je vragen en geven advies.

    Waarom Connection SGGZ Verslavingszorg?

    • Vergoed door zorgverzekeraar
    • Privé betalen ook mogelijk
    • Geen lange wachttijden
    • Specialistisch, persoonlijk en ervaringsdeskundig
    • Bewezen effectieve behandelingen
    • Inclusief een nazorgtraject op maat
    • Familiebijeenkomst
    • In Nederland en Zuid-Afrika

    Ik wil advies

    Wij zijn er ook voor vragen en advies. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op.

    Verslavingsgedrag gaat samen met angst

    Angst is een groot onderdeel van verslaving. En vaak ook een van de redenen waarom een verslaafde zich op een bepaalde manier gedraagt. Door een verslaving verlies je de controle over jezelf en dat is eng. Nog enger is het om te stoppen, nuchter te zijn en dan nog steeds het gevoel te hebben de controle kwijt te zijn. Daarnaast weet een verslaafde vaak diep van binnen dat zijn dierbaren last hebben van de verslaving. Zo ontstaat ook de angst voor het teleurstellen van partner, ouders of bijvoorbeeld kinderen.

    Al met al kunnen deze gevoelens ervoor zorgen dat je meer wilt gebruiken, erover gaat liegen en wanneer je erop aangesproken wordt soms heftig of agressief kunt reageren.

    Angst voor niet meer kunnen vluchten in je verslaving

    Toegeven dat je een probleem hebt, aan jezelf of aan een ander, kan zorgen voor angst. Je vlucht daarom, bewust of onbewust, in je gebruik en in je verslaving. Werken aan je verslaving en aan jezelf betekent dat deze vluchtroute zal wegvallen.

    Als dit je tegenhoudt bij het zoeken van hulp, weet dan dat je er niet alleen voor staat. Wij staan met open armen voor je klaar en begeleiden je naar een nieuw leven waar jij weer de macht over het stuur hebt. Samen kijken we naar die soms verborgen triggers voor jouw gebruik of gedrag en gaan ermee aan de slag.

    Ik wil hulp

    Schaamte en schuld

    Sociale contacten worden soms verbroken doordat iemand met gebruiksproblemen geen initiatief meer toont. Of omdat naasten afstand nemen vanwege leugens en manipulatie. Maar als je verslaafd bent, stoot je zelf soms ook bewust mensen af. Bijvoorbeeld uit schaamte of schuldgevoel. Je kunt je schamen omdat je niet meer voor jezelf of je gezin kunt zorgen. Of omdat je al je geld vergokt hebt. Er ontstaat boosheid en onbegrip van dierbaren richting jou, maar ook omgekeerd.

    Een verslaving is echter een chronische hersenaandoening. Een intensieve en persoonlijke behandeling kan dan helpen om jullie weer dichter bij elkaar te brengen.

    Hulp bij verslavend gedrag

    Herken jij de kenmerken van verslavingsgedrag bij jezelf of bij een dierbare? Je kunt bij ons terecht voor informatie, advies en hulp. Wij zijn er voor mensen met verslaving, maar ook voor iedereen die te maken heeft met een verslaafde. Bel ons op 040-3035023 of vul onderstaande contactformulier in en maak verslavend gedrag bespreekbaar.

    Hulp nodig? Vul je contactgegevens in.