Cocaïne staat bekend om het opgewekte gevoel dat het je geeft. De werkzame stof in cocaïne is cocaïnehydrochloride en komt uit de bladeren van de cocaplant. Het is een wit kristalachtig poeder met een bittere smaak. Je kunt cocaïne ook roken; dit wordt ook wel coke basen genoemd. Om het te roken moet het worden bewerkt. Deze vorm heet crack of basecoke. Het basen van coke is veel heftiger dan wanneer je het snuift en het effect is van zeer korte duur. Wanneer het is uitgewerkt kan er een enorme trek ontstaan om direct een volgende dosis te nemen. Daarom is cocaïne roken zeer verslavend en enorm schadelijk.
Cocaïne roken - Coke basen
Hoe wordt cocaïne gebruikt?
Je kunt cocaïne:
- Snuiven: poeder snuiven met behulp van buisje. Effect na 15 tot 30 minuten.
- Injecteren: injectie met water en cocaïne. Hele lijf reageert binnen 2 tot 5 minuten.
- Roken: met tabak in een sigaret gerold. Het effect is minder en gaat letterlijk in rook op.
- Basen: base roken met pijpje. Reactie binnen 2 tot 5 minuten met direct verlangen naar meer.
Wat is crack, basecoke of een cokeblow?
Snuifcoke kan niet worden gerookt. Door het op te lossen in water en hier bijvoorbeeld maagzout aan toe te voegen, ontstaat er een sterke base. Wanneer je deze oplossing kookt, blijft er basecoke, gekookte coke, over. Als er weinig water wordt gebruikt, blijven er restjes maagzout en versnijdingsmiddel in de basecoke zitten. Deze basecoke wordt dan crack genoemd, omdat de maagzoutresten voor een knetterende geluid zorgen bij het roken. Crack en basecoke hebben dezelfde werking en zijn beide zeer verslavend. Daarnaast kun je de coke samen met tabak oprollen in een sigaret om vervolgens te roken. In de volksmond heet dit een cokeblow of cokejoint.
Waarom Connection SGGZ Verslavingszorg?
- Vergoed door zorgverzekeraar
- Privé betalen ook mogelijk
- Geen lange wachttijden
- Specialistisch, persoonlijk en ervaringsdeskundig
- Bewezen effectieve behandelingen
- Inclusief een nazorgtraject op maat
- Familiebijeenkomst
- In Nederland en Zuid-Afrika
Ik wil hulp
Effecten van crackverslaving
- Onduidelijk spreken of niet uit woorden kunnen komen
- Wijde pupillen en overgevoelig voor licht
- Trillen
- Rusteloos
- Opgefokt
- Soms agressief
- Continu verlangen naar meer gebruiken
Symptomen crackverslaving
- Vermageren
- Paranoïde denkbeelden
- Geweldsuitbarstingen
- Verslechtering van uiterlijk, huid en gebit
- Last van maag en darmen
- Veel hoesten en zere keel
- Hese stem
- Stemmingswisselingen en slaapproblemen
- Financiële problemen
- Problemen op school of op het werk
- Vele beloftes en pogingen om te stoppen
- Leugens en ontkenning
- Angst- en paniekgevoelens
Risico’s crackverslaving
- Problemen op sociaal maatschappelijk gebied
- Schulden
- Strafrechtelijke vervolgingen
- Ontslag op het werk
- Hartritmestoornissen of een hartaanval
- Ernstige beschadigingen aan de longen, tanden en hersenen
- Gevoelens van verdriet, woede en machteloosheid
- De dood
Herken jij de high flash en de low crash?
Wanneer je coke snuift dan voel je pas na een tijdje het effect. Je voelt je als verliefd, opgewekt, alert, euforisch en onvermoeibaar. Na ongeveer een uur neemt dit gevoel langzaam af. Bij cocaïne roken of basen stijgen de cokedampen direct via je longen naar je hersenen en zorgen voor een explosie in je hoofd, de high flash. Deze high flash duurt maar een paar minuten, waarna de low crash komt. Je stort in en wil direct nog een keer, en nog één keer en nog meer. Herken je dit? Wacht dan niet met het zoeken van hulp om deze vicieuze cirkel te doorbreken. Wij gaan je begeleiden naar een leven zonder verslaving en luisteren naar jouw verhaal.
Zet de eerste stap
De lichamelijke effecten van basen zijn zeer heftig. We zien vaak dat je lijf het niet meer aankan, gevolgd door alle consequenties die dit met zich meebrengt. Daarom is de eerste stap zetten en hulp accepteren een belangrijke en moedige stap. In ons team werken wij met ervaringsdeskundigen en professionals die zich kunnen verplaatsen in de situatie waar jij nu in zit. Zij stemmen de behandeling samen met je af op jouw situatie. In onze klinieken geven wij je de zorg die jij nodig hebt. Wacht daarom niet en neem vandaag nog contact met ons op.
Informatie cocaïneverslaving
Veelgestelde vragen over cocaïne roken - coke basen
Opgefokt gevoel
Bij cocaïne roken - coke basen wordt de flash direct gevolgd door de crash en wil je direct meer. Hierdoor is de kans op een verslaving bij basen groter dan bij snuiven. We zien vaak dat je hierdoor opgefokt en agressief wordt en je nergens meer van geniet. Uiteindelijk val je letterlijk om.
Compleet in de ban
Je bent compleet in de ban van de cocaïne en kan niet meer zonder. Met onze professionele hulp gaan wij je helpen om deze neerwaartse spiraal te doorbreken. Bel: 040 3035023.
Probleem ja of nee?
Het is soms moeilijk in te schatten of er echt sprake is van een probleem. De ernst van een verslaving aan cocaïne roken - coke basen hangt af van hoe vaak en hoeveel er gebruikt wordt en wat de consequenties van het gebruik zijn.
Structureel gebruik
Wanneer er sprake is van structureel gebruik, je niet meer zelfstandig kunt stoppen en het gebruik tot problemen leidt, is het tijd om hulp te zoeken. Het professionele team van Connection SGGZ staat voor je klaar: 040 3035023.
Neem contact op
Wij beantwoorden graag al je vragen over afkicken van cocaïne roken - coke basen of we maken direct een afspraak voor een intakegesprek op korte termijn. Neem tijdens werkdagen telefonisch contact op met Connection SGGZ via 040 3035023.
Al onze behandelingen worden vergoed.
Omdat Connection SGGZ in het bezit is van een WTZa vergunning en omdat iedere Nederlander verzekerd is voor Specialistische Geestelijke Gezondheidszorg worden al onze behandelingen vergoed door de zorgverzekeraar. Omdat wij vinden dat iedereen recht heeft op persoonlijke en specialistische gezondheidszorg vragen wij geen eigen bijdrage voor de behandeling.
Bijkomende kosten
Voor eigen rekening zijn de ticket- en comfortkosten. Deze zijn afhankelijk van de locatie van je behandeling en vind je terug op onze pagina over kosten en vergoedingen. Het enige wat wij verder vragen van jou is de bereidwilligheid om de verslaving aan te pakken met jouw volledige inzet.
Ervaring
Als jij je aanmeldt bij Connection SGGZ voor hulp bij een crack of basecokeverslaving, dan heb je de belangrijkste stap al gezet. Omdat wij deze verslaving heel goed begrijpen en veel ervaring hebben met het behandelen hiervan, gaan wij respectvol en onbevooroordeeld te werk. Door behandeling in onze kliniek in Eindhoven of Zuid-Afrika is herstellen van deze verslaving wel degelijk mogelijk.
Afkicken
Afhankelijk van de verslavingsproblematiek, richten we ons op het onder controle krijgen van het gebruik, het afkicken en het leren voorkomen van een terugval. Onze Nederlandse en Zuid-Afrikaanse specialisten hebben veel ervaring met speedverslaving en begrijpen als geen ander wat je nodig hebt. Tijdens de intake brengen we je behoeften en mate van verslaving in kaart. Er wordt een op maat gemaakt behandelplan opgesteld waarmee je onder begeleiding van onze professionele staf aan de slag gaat.
Wij helpen je
Een crack- of basecokeverslaving is een ernstig probleem dat om professionele begeleiding vraagt. Je moet je leven weer opnieuw oppakken, maar nu zonder het middel waaraan je verslaafd was. Wij helpen je hierbij: bel 040 3035023 om een intake af te spreken.