Heb je het gevoel dat er iets niet klopt en vermoed je dat iemand in je omgeving cocaïne gebruikt? Hoe herken je dan een cocaïnegebruiker? De symptomen verschillen van persoon tot persoon, maar er zijn wel een aantal algemene signalen. Denk aan uiterlijke kenmerken, maar ook afwijkend gedrag. Het beste kun je het je naaste rechtstreeks vragen. Maar wat als jullie vastlopen?
Hoe herken je een cocaïnegebruiker?

Signalen en symptomen van cocaïnegebruik
Veel en vaak cocaïne gebruiken heeft grote invloed op iemands leven én het leven van ouders, partners, vrienden, collega’s of kinderen. Denk je dat een naaste coke gebruikt, maar weet je het niet zeker? Bekijk dan hieronder de signalen waar je op kunt letten. Bedenk daarbij wel dat het vaak gaat om een combinatie van factoren, bijvoorbeeld snel geïrriteerd zijn, sterk afvallen en veel geld opmaken.
Afwijkend gedrag
Coke vergroot het zelfvertrouwen, maakt vrolijk en wakker en geeft veel energie. Dit kun je terugzien in iemands gedrag.
Veel praten, slecht luisteren
Onder invloed zijn gebruikers opgewekt, energiek en praterig, maar wel slechte luisteraars. Ze zijn vooral met zichzelf bezig.
Veel initiatief tonen en wilde plannen maken
Door de coke kunnen er grootse ideeën ontstaan die op dat moment briljant lijken. In werkelijkheid blijken die plannen niet of lastig uitvoerbaar. Door de drugs lijkt het namelijk of iemand veel sneller denkt, maar die gedachten zijn vaak ook chaotisch en niet altijd reëel.
Waarom Connection SGGZ Verslavingszorg?
- Vergoed door zorgverzekeraar
- Privé betalen ook mogelijk
- Geen lange wachttijden
- Specialistisch, persoonlijk en ervaringsdeskundig
- Bewezen effectieve behandelingen
- Inclusief een nazorgtraject op maat
- Familiebijeenkomst
- In Nederland en Zuid-Afrika
Ik wil hulp
Cocaïne maakt ‘gulzig’
Door de korte werking en het grote verschil tussen de euforische high en het sombere, lege gevoel als het middel is uitgewerkt, kan een gebruiker de neiging hebben om steeds bij te pakken. Dit vergroot het het risico om doorgesnoven te raken.
Wanneer ben je doorgesnoven?
Als je bent doorgesnoven, heb je zoveel coke gebruikt dat je jezelf niet meer in de hand hebt. De positieve effecten van cocaïne schieten dan door in negatieve zin. Alertheid verandert bijvoorbeeld in achterdocht; zelfvertrouwen in zelfoverschatting. Hierdoor kun je opgefokt of juist angstig reageren. Je kunt ook gaan hallucineren. Cocaïne vormt een zware aanslag op hart- en bloedvaten. Hierdoor kun je er ook doorgesnoven uit gaan zien: bleek, bezweet en met een opgejaagde blik in je ogen.
Informatie cocaïneverslaving
Kenmerken van overmatig cocaïnegebruik
Hieronder tref je de kenmerken waaraan je overmatig cocaïnegebruik kunt herkennen.
Onrustig en opgejaagd
Cocaïne verhoogt de hoeveelheid noradrenaline in het bloed. Dit hormoon zorgt onder andere voor een snellere hartslag en ademhaling, waardoor iemand klaar is om te vechten of te vluchten. Het lichaam staat onder spanning die het niet kwijt kan, waardoor iemand zich zenuwachtig en opgejaagd kan gedragen.
Kort lontje
Onder invloed van cocaïne staan de hersenen continu ‘aan’. Iemand reageert sneller en impulsiever op prikkels en heeft emoties minder goed onder controle. Dit kan voor explosieve reacties zorgen, wat voor ruzies en vechtpartijen kan zorgen.
Angstig en paranoïde
De alertheid die coke geeft, kan omslaan in achterdocht. Daarnaast kan iemand met psychotische kwetsbaarheid gaan hallucineren.
Veel alcohol drinken
De stimulerende eigenschappen van cocaïne heffen de verdovende effecten van alcohol op. Hierdoor voelt iemand zich nuchter, ondanks dat die al grote hoeveelheden drank op heeft. Alcohol- en cocaïnegebruik gaan vaak hand in hand.
Ik wil advies
"Wij zijn er ook voor vragen en advies. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op."
Krabben en pulken aan de huid
Coke zorgt voor een verhoogde gevoeligheid van zintuigen en huid. Een gebruiker kan hierdoor het idee krijgen dat er beestjes op of onder de huid zitten. Daarnaast blijft iemand onder invloed vaak lang wakker. Dit slaapgebrek kan dit gevoel nog versterken, waardoor iemand continu aan zijn huid krabt, tot bloedens toe.
De dagen na gebruik: somber en oververmoeid
Doordat vermoeidheid verdwijnt, kan iemand ver over zijn grenzen heen gaan. De dagen na gebruik zijn de reserves uitgeput en volgen extreme vermoeidheid en somberheid.
Lastig oogcontact maken
Door verwijde pupillen kunnen gebruikers overgevoelig worden voor licht. Daarnaast zijn grote pupillen een duidelijk signaal dat iemand stimulerende drugs op heeft. Het dragen van een zonnebril, ook als het niet zo zonnig is, kan dan uitkomst bieden.
Geldgebrek
1 gram cocaïne is goed voor ongeveer 6 tot 8 ‘lijntjes’ en kost ongeveer € 50,-. Het effect van 1 lijntje duurt ongeveer 15 tot 20 minuten. Een ervaren gebruiker kan meerdere grammen op een avond tot zich nemen.
Snuifneus
Regelmatige cokegebruikers hebben vaak last van een snuifneus, ook wel cokeneus genoemd: een pijnlijke of verstopte neus, een loopneus en bloedneuzen. Cocaïne beschadigt namelijk niet alleen de slijmvliezen in de neus, maar geeft ook bloedvatvernauwing. Hierdoor kan er blijvende schade ontstaan.
Frequent toiletbezoek
Cocaïnegebruik stimuleert de blaas waardoor iemand vaker naar de wc moet. Soms gebeurt dat met meerdere mensen op hetzelfde toilet, zodat ze samen uit het zicht kunnen gebruiken.
"Een verslaving heb je nooit alleen. Daar kwamen we als gezin al snel achter toen mijn partner verslaafd bleek. Dan is het zo'n opluchting dat je ook als naaste bij Connection SGGZ terecht kunt."
Hoe herken je een cocaïneverslaving?
Wanneer iemand veel en vaak blijft gebruiken, loop hij of zij het risico op cocaïneverslaving. Verslaving is te herkennen aan de volgende kenmerken:
- coke nodig hebben om normaal te functioneren
- volledig geobsedeerd zijn door de drugs
- er niet vanaf kunnen blijven, ondanks alle negatieve gevolgen
- belangrijke zaken lijden onder het gebruik
- gebruiken om problemen te vergeten in plaats van daaraan te werken
Wij zijn er ook voor jou als naaste
Ook al herken je de signalen, dan is het nog niet eenvoudig om het gesprek aan te gaan. De ander kan je zorgen weglachen, erover liegen of boos worden. Je kunt zelf last hebben van schaamte, boosheid en schuldgevoel. Weet dan dat het team van Connection SGGZ ook voor jou klaar staat met persoonlijk advies. Aarzel niet om contact met ons op te nemen als jij cocaïnegebruik bij een vriend, familielid of partner denkt te herkennen. Dat kan via onderstaand contactformulier of via 040 303 5023.