Herstellen na cokegebruik

Vrouw met strohoed met de handen in de lucht in een groen grasveld en wolken en blauwe lucht op de achtergrond.

Coke, ofwel cocaïne, werkt wanneer het gesnoven wordt vrijwel direct na gebruik, binnen enkele minuten. Het effect van coke verdwijnt echter ook weer snel, waardoor de zin om te herdoseren al snel optreedt. De dag na gebruik voelen gebruikers zich vermoeid, chagrijnig, futloos, prikkelbaar en hebben ze last van slapeloosheid. Dit wil je eigenlijk niet meer. Hoe kun je het beste herstellen na cokegebruik?

Uitwerking coke versnellen

De directe werking van coke zal op een gegeven moment natuurlijk aflopen. De piek van cocaïne gaat na ongeveer één uur weg, maar pas na ongeveer vijf uur is cocaïne voor 98% uit je bloed. Bij overmatig gebruik kan deze periode langer zijn en ook in combinatie met andere drugs of alcohol kan de werking verlengd worden.

Waarom Connection SGGZ Verslavingszorg?

  • Vergoed door zorgverzekeraar
  • Privé betalen ook mogelijk
  • Geen lange wachttijden 
  • Specialistisch, persoonlijk en ervaringsdeskundig
  • Bewezen effectieve behandelingen
  • Inclusief een nazorgtraject op maat
  • Familiebijeenkomst
  • In Nederland en Zuid-Afrika

6 tips om te herstellen na cokegebruik

We hebben 6 tips onder elkaar gezet die het herstellen na cokegebruik zouden kunnen versnellen. Iedere gebruiker is echter weer anders en het effect van onderstaande tips is niet bewezen. 

  • Suiker nemen. Suiker brengt de stofwisseling op gang, waardoor het zou kunnen helpen. Het geeft je alleen ook meer energie en vooral als je last hebt van slapeloosheid, is dat het laatste wat je wil.
     
  • Water drinken. Door cokegebruik gaan je hartslag en bloeddruk omhoog en je gaat meer zweten. Dat heeft als gevolg dat je minder vocht in je lichaam hebt en ook meer zout verliest. Door dit aan te vullen met water, herstel je de natuurlijke vochtbalans waardoor je je beter gaat voelen. Drink echter absoluut niet te veel! Tweeënhalve liter water per dag is het normale advies.
     
  • Bewegen. En dan bedoelen we niet je uitleven in de sportschool, dit kan je lichaam waarschijnlijk helemaal nog niet aan. Het beste is om een wandeling te maken in een rustige omgeving om de uitwerking van coke mogelijk te versnellen.
     
  • Medicatie. Er zijn speciale middelen op de markt om de werking van drugs tegen te gaan en de uitwerking te versnellen. Wij raden dit niet aan en adviseren om alleen voorgeschreven middelen te gebruiken in overleg met een arts. Ga niet zelf experimenteren.
     
  • Gezonde voeding. Vitamine C slikken en een algeheel gezond leefpatroon aannemen kan helpen de cocaïne sneller af te breken. Een gezond lichaam en geest kunnen sowieso beter omgaan met drugs.
     
  • Slapen. Het kost tijd voordat de coke is uitgewerkt. Door te slapen gaat de tijd voor je gevoel sneller. Gebruikers ervaren dit echter vaak als lastig, omdat de drugs juist energie geven. De stimulerende werking van het middel is namelijk veroorzaker van slaapproblemen. Dit geldt voor een cokeverslaving, maar ook bij een speedverslaving kan dit tot wel 12 uur lang aanhouden.

Maar wat werkt er nou echt? 

Dat is makkelijk te beantwoorden, namelijk niks. Als de coke is opgenomen door het lichaam, zal het eerst uit het lichaam verwerkt moeten worden om nuchter te worden. De beste remedie blijft natuurlijk om helemaal geen cocaïne te gebruiken.

Ontwenning en detox

Zorg dat je ook de dagen nadat je gebruikt hebt de tijd neemt om te herstellen. Vooral de kwaliteit van slaap is belangrijk. Als de cocaïne wordt afgebroken, zal het lichaam het tekort aan REM-slaap proberen in te halen en dit resulteert in teveel REM-slaap. Ook dan voel je je dus nog moe, houd hier rekening mee. Als je vaak gebruikt en je kampt met een verslaving, krijg je te maken met andere ontwenningsverschijnselen, zoals stemmingswisselingen, depressie, angst, vermoeidheid, verhoogde en eetlust hallucinaties. 

Wanneer er sprake is van een langdurige periode met structureel gebruik van cocaïne, kan het zijn dat het lichaam eerst moet detoxen. Het lichaam is namelijk gewend geraakt aan het middel en daardoor kunnen er bij het stoppen ontwenningsverschijnselen optreden. Hierbij is professionele hulp noodzakelijk. Neem contact op als je definitief wil stoppen met cokegebruik, bij Connection SGGZ bieden we behandeling op maat en hanteren we korte wachttijden.

Ik wil advies

"Wij zijn er ook voor vragen en advies. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op."

Heb je hulp nodig? Vul dan het contactformulier in:

Foto van het herstelverhaal van Linda die op de oprit met groene bomen staat van de afkickkliniek Kortenbos SGGZ Connection.

'Ik heb het niet meer nodig om te gebruiken, omdat ik heb geleerd om te vertrouwen op mezelf.'