• Cocaineverslaving
  • Wat is coke?

    Op een donkere achtergrond ligt coke in de vorm van wit poeder, waarin 'cocaine' is geschreven.

    Wat is coke of cocaïne? Dit zijn dezelfde namen voor het witte, kristalachtige poeder dat wordt verkregen uit de bladeren van de cocaplant uit Zuid-Amerika. Cocaïne is in 1855 ontdekt door een chemicus en is jarenlang gebruikt in de geneeskunde. Het was de eerste decennia niet illegaal en werd verwerkt in producten zoals Coca-Cola. Nu weten we dat coke zeer verslavend en een onaanvaardbaar risico voor je gezondheid is. Daarom staat deze illegale harddrug op Lijst I van de Opiumwet. Dit witte, stimulerende middel, ook wel sos genoemd, heeft maar een korte werking. Hierdoor wil je steeds meer en meer om hetzelfde effect te ervaren. Zo kan een verslaving ontstaan waardoor jij de controle over jouw leven compleet kwijtraakt.

    De prijs die coke vraagt

    Coke kan worden gesnoven, gerookt of geïnjecteerd. In Nederland is snuiven de meest populaire manier van gebruiken. Wanneer je het bewerkt, kun je het roken. Dit noemen we dan crack basen. Bij injecteren wordt het poeder opgelost in water en zo in de ader gespoten; dit is een zeer riskante gebruiksmethode. In Zuid-Amerika worden de cocabladeren van oudsher gekauwd. De duur van het effect van dit kauwen is 6 tot 8 uur in tegenstelling tot de andere manieren van gebruiken. Daarbij is het effect na een half uur al bijna verdwenen. Daarna ontstaat de craving, het nog een keer willen gebruiken. Coke is een dure drug, waar vaak lijntjes van worden gelegd. Uit 1 gram worden zo’n 10 a 20 lijntjes gehaald. De prijs voor 1 gram is in Nederland gemiddeld 50 euro. Dit is een hoge prijs voor een kortdurend blij effect dat verslavend is.

    Wat doet cocaïne met je?

    Cocaïne put je uit. Het werkt in op de stoffen dopamine, adrenaline en norepinefrine in je hersenen. Dit resulteert in een kortdurend energievol, wakker, helder en zelfverzekerd gevoel. Want na een half uur tot een uur is dit effect vaak helemaal verdwenen. Daarna voel jij je vaak compleet uitgeput, moe en depressief. Het lijkt voor je hart op het lopen van een marathon in een half uur. Je lijf wil aan de ene kant herstellen en aan de andere kant wil het juist meer om dit nare gevoel te onderdrukken. 

    Naast het verslavende effect is het middel ook zeer schadelijk voor je hart en bloedvaten, omdat het je hartslag intens stimuleert. Het hart heeft hierdoor meer zuurstof nodig, terwijl de cocaïne de bloedvaten juist vernauwt. Zo zien we dat 1 op de 4 hartinfarcten bij mensen onder de 45 jaar wordt veroorzaakt door cocaïne (bron: Trimbos Instituut). Je ziet meestal weinig aan iemand die coke gebruikt. Toch zijn er specifieke kenmerken waaraan je cokegebruik kunt herkennen.

    Iedereen kan verslaafd raken

    Dit geldt ook voor coke. Want verslaving discrimineert niet. Het is een ziekte die vaak geleidelijk ontstaat. Niemand kiest er bewust voor om verslaafd te raken. Zo kan een cocaïneverslaving plotseling ontstaan door een overprikkeling in de hersenen, zelfs wanneer je het soms gebruikt. Dit kan dan spontaan zorgen voor een heftige trek in coke. Soms kunnen onderliggende problemen een rol spelen in de frequentie van je gebruik, zoals niet goed in je vel zitten, ADHD, depressie of stress. Wanneer je dan vaak gebruikt, zien we dat er een tolerantie wordt opgebouwd. Hierdoor willen je hersenen en lijf steeds meer en vaker gebruiken. Deze vicieuze cirkel doorbreken vraagt om professionele medische begeleiding. Deze geven wij jou bij Connection SGGZ. Want herstellen na cokegebruik is wel degelijk mogelijk.

    Waarom Connection SGGZ Verslavingszorg?

    • Vergoed door zorgverzekeraar
    • Privé betalen ook mogelijk
    • Geen lange wachttijden 
    • Specialistisch, persoonlijk en ervaringsdeskundig
    • Bewezen effectieve behandelingen
    • Inclusief een nazorgtraject op maat
    • Familiebijeenkomst
    • In Nederland en Zuid-Afrika

    Ik wil hulp

    Informatie cocaïneverslaving

    Kun jij je een leven zonder coke niet meer voorstellen?

    Is jouw antwoord hierop ‘ja’? Dan heb je waarschijnlijk te maken met een verslaving. Het zetten van de eerste stap naar een leven zonder coke is moeilijk. Dit weten wij uit ervaring. Het is een stap die moed vraagt. Vaak is een verslaving eenzaam en schaam jij je voor je gebruik. Daarom bieden wij onze hulp aan. Ons team van ervaringsdeskundigen en professionals luisteren naar jouw verhaal en gaan je begeleiden naar een leven zonder verslaving. Neem vandaag nog contact met ons op voor het maken van een afspraak voor een intake. Wij zijn er voor jou!

    Ik wil advies

    "Wij zijn er ook voor vragen en advies. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op."

    Heb je hulp nodig? Vul dan het contactformulier in:

    Foto van het herstelverhaal van Linda die op de oprit met groene bomen staat van de afkickkliniek Kortenbos SGGZ Connection.

    'Ik heb het niet meer nodig om te gebruiken, omdat ik heb geleerd om te vertrouwen op mezelf.'

    Veelgestelde vragen over wat is coke

    Wat zijn andere namen voor cocaïne?
    Wat is het effect van alcohol en coke samen?
    Is autorijden onder invloed van cocaïne strafbaar?
    Kan ik van coke depressief worden?