Een verslaving is vaak zowel lichamelijk als geestelijk. Gebruik ‘willen’ maken van een bepaald middel of gedrag verandert in ‘moeten’ gebruiken. Bij lichamelijke afhankelijkheid ervaar je ontwenningsverschijnselen als je stopt met het middel of gedrag. Wanneer je een geestelijke afhankelijkheid hebt ontwikkeld, denken je hersenen niet meer zonder het middel of gedrag te kunnen functioneren. Verslavende middelen zijn drugs, alcohol en bepaalde medicijnen. Verslavend gedrag kun je ontwikkelen op het gebied van gamen, gokken, seks of social media. Ondanks dat het gebruik van het middel of het gedrag voor problemen zorgen, lukt het je niet om ermee te stoppen. Bij lichamelijke en geestelijke verslaving kan professionele hulp van Connection SGGZ ervoor zorgen dat je de controle weer terug krijgt over jouw leven.
Verschil tussen een lichamelijke en geestelijke verslaving
Wij zijn een erkende GGZ-instelling met WTZa-vergunning
Lichamelijke en geestelijke verslaving
Een verslaving uit zich vaak in lichamelijke en geestelijke afhankelijkheid. Wat zijn nu precies de verschillen?
Lichamelijke verslaving
Je lichaam protesteert wanneer jij stopt met gebruiken. Dit zijn de zogenaamde ontwenningsverschijnselen. Drugs, zoals cocaïne, XTC, speed en cannabis geven bijna geen of milde ontwenningsverschijnselen. Bij alcohol kunnen deze heel heftig zijn, zoals hartritmestoornissen, stuiptrekkingen, zweten of paniek- en angstaanvallen. Daarnaast zorgen bepaalde medicijnen zoals benzodiazepines dat je lichaam snel afhankelijk wordt van het middel. Acuut stoppen kan daarom heel gevaarlijk zijn bij een lichamelijke verslaving aan medicijnen.
Geestelijke verslaving
Je verlangt steeds sterker naar het middel of het gedrag en je voelt je alleen nog maar goed als je het gebruikt of doet. Je hersenen denken niet meer zonder te kunnen en je hebt hierdoor een geestelijke afhankelijkheid ontwikkeld. Deze wordt sterker wanneer je iets gebruikt of doet om je werkelijkheid te ontvluchten en jouw problemen te vergeten. Een geestelijke verslaving kan bijna bij alle middelen optreden. Ook veel gedragingen kunnen verslavend worden na verloop van tijd.
Voor beide geldt dat ze een sterke invloed hebben op elkaar, want alles in jou is met elkaar verbonden. In onze persoonlijke behandeling staat zowel het geestelijke als het lichamelijke aspect van een verslaving centraal. Zo bieden wij jou de hulp die jij nodig hebt.
Waarom Connection SGGZ Verslavingszorg?
- Vergoed door zorgverzekeraar
- Privé betalen ook mogelijk
- Geen lange wachttijden
- Specialistisch, persoonlijk en ervaringsdeskundig
- Bewezen effectieve behandelingen
- Inclusief een nazorgtraject op maat
- Familiebijeenkomst
- In Nederland en Zuid-Afrika
Heb je hulp nodig?
Waarom stop je niet gewoon?
Een simpele vraag voor iemand die niet verslaafd is. Het antwoord is echter niet zo eenvoudig. Door het gebruik zijn je hersenen veranderd. Waar je in eerste instantie het middel of gedrag gebruikt omdat het je een fijn gevoel geeft, verandert dit langzaam naar ‘moeten’ gebruiken of doen. Je voelt je anders niet meer goed en hebt het nodig om te kunnen functioneren. Want het gedeelte in je hersenen waar je verstandige beslissingen mee neemt, is aangetast. Daarnaast zorgen ontwenningsverschijnselen ervoor dat het soms onmogelijk lijkt om te stoppen met de verslaving. Wanneer ben je dan verslaafd? Dat is het moment waarop je niet meer zonder het middel of gedrag kunt; het is een noodzaak geworden. Daarom lukt het vaak niet om gewoon te stoppen. Want jij:
- voelt je steeds slechter zonder het middel of gedrag;
- ervaart een onbedwingbaar verlangen naar het middel of gedrag;
- kunt door je gebruik en gedrag moeilijker verstandige beslissingen nemen.
Maak jij je zorgen over jouw gedrag? Deel deze dan met ons multidisciplinaire team dat bestaat uit psychologen, psychiaters, artsen, verpleegkundigen, ervaringsdeskundigen en overige vakspecialisten. Zij luisteren naar jouw verhaal en kunnen je begeleiden naar een leven zonder verslaving.
Ik wil advies
"Wij zijn er ook voor vragen en advies. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op."
Meer, meer en nog meer problemen
Niemand kiest er bewust voor om verslaafd te raken. Want ook al weet je dat je verslavende gedrag voor problemen zorgt, het lukt je maar niet om ermee te stoppen. Zo kunnen de geestelijke gevolgen van drugs en alcohol zijn dat je hersenen permanent beschadigd raken. Je kunt hierdoor een depressie of geheugenverlies ontwikkelen. Ook lichamelijke problemen op de lange termijn kunnen zeer heftig zijn, zoals leverfalen of zelfs de dood. Daarnaast kun je ook sociale gevolgen ervaren, zoals het verliezen van vriendschappen en eenzaamheid. Allemaal zeer heftige consequenties die een medische behandeling nodig hebben om van te kunnen herstellen. Bij Connection SGGZ behandelen wij jouw verslaving als een ziekte. Herstellen is wel degelijk mogelijk met onze op maat gemaakte behandeling.
Wanneer jij de controle kwijt bent
Hoe herken je een verslaafde? Dit is een vraag waarop niet één antwoord te geven is. Het gevoel van de controle kwijt zijn, overheerst vaak. Je wilt stoppen maar het lukt niet. Er is een neerwaartse spiraal ontstaan die moeilijk zelf is te doorbreken. Zet daarom vandaag nog de eerste stap naar een leven zonder verslaving en maak een afspraak voor een intake. In de intake bespreken we stap voor stap hoe we jou kunnen helpen. De eerste stap zet je zelf, daarna doen we het samen.
Heb je hulp nodig? Vul dan het contactformulier in:
Afhankelijkheid
Vaak raak je langzaam geestelijk en lichamelijk afhankelijk van een bepaald middel of gedrag. Je lichaam en geest vragen om steeds meer en vaker. Je lichaam wordt afhankelijk, omdat het zonder het middel of gedrag ontwenningsverschijnselen ervaart. Het geestelijke aspect van de verslaving laat je denken dat je zonder het middel of gedrag niet meer kan functioneren. Zo kunnen de geestelijke gevolgen van drugs en alcohol je laten geloven dat je steeds meer en vaker deze middelen nodig hebt. Je ervaart de zogenaamde craving.
Vicieuze cirkel
Lichamelijke en geestelijke afhankelijkheid versterken elkaar en zorgen dat je verslavend gedrag blijft vertonen. Deze vicieuze cirkel doorbreken, vraagt om professionele hulp die wij je bij Connection SGGZ bieden. Neem contact met ons op voor het maken van een afspraak voor een intake. Bel: 040 303 5023.
Lichamelijk
Je lichaam is meestal na 2 tot 3 weken afgekickt van het middel. De ontwenningsverschijnselen zijn dan verdwenen en het middel is helemaal uit je lijf.
Geestelijk
Een geestelijke verslaving ontstaat vaak door de jaren heen en is afhankelijk van de frequentie van je gebruik, je leeftijd en andere interne en externe factoren. De duur van een geestelijke afhankelijkheid is voor iedereen anders en verloopt meestal ‘in golven’. Je denkt dat je ervan af bent en dan komt het plots weer opzetten. Deze vorm van verslaving duurt langer dan de lichamelijke afhankelijkheid en is vaak moeilijker om aan te pakken.
Vragen?
Heb jij naar aanleiding van dit antwoord vragen over jouw gebruik of gedrag? Neem dan contact op met ons team van professionals. Zij kunnen jou advies geven voor jouw situatie.
Professionele behandeling
Duurzaam herstellen van een lichamelijke en geestelijke verslaving heeft professionele en medische begeleiding nodig. Het kan namelijk gevaarlijk zijn om met bepaalde middelen cold turkey te stoppen. Bij Connection SGGZ bespreken wij tijdens een intake jouw mate van verslaving en jouw situatie. Op basis hiervan stellen wij een op maat gemaakt behandelplan op. De lijntjes binnen ons team zijn kort, waardoor wij snel kunnen schakelen en je behandeling kunnen aanpassen als dit nodig is. Daarnaast bieden wij ook passende nazorg aan zodat jij alle hulp krijgt zolang jij die nodig hebt.
Intake
Het begint met het zetten van de eerste stap, erkennen dat jij hulp nodig hebt bij jouw verslavend gedrag. Deze eerste stap vraagt moed. Daar hebben wij respect voor. Neem contact op met ons team van professionals en ervaringsdeskundigen als jij wilt dat jouw verslaving stopt. Bel: 040 303 5023.
Persoonlijke behandeling
Wanneer je de eerste, moedige stap hebt gezet door het vragen van hulp, dan heb je de moeilijkste stap gezet. Erkennen dat je een lichamelijke en geestelijke verslaving hebt ontwikkeld, vraagt moed. Daar hebben wij veel respect voor. Tijdens het eerste contact maken we een afspraak voor een intake met een psycholoog en psychiater. Met de informatie uit de intake stellen wij een persoonlijk behandelplan op. Hierin staat alles wat jij nodig hebt centraal om te zorgen voor een duurzaam herstel.
Vergoeding
Omdat Connection SGGZ in het bezit is van een WTZa-vergunning en omdat iedere Nederlander verzekerd is voor specialistische geestelijke gezondheidszorg worden al onze behandelingen vergoed door de zorgverzekeraar. Omdat wij vinden dat iedereen recht heeft op persoonlijke en specialistische gezondheidszorg vragen wij geen eigen bijdrage voor de behandeling.
Bijkomende kosten
Voor eigen rekening zijn de ticket- en comfortkosten. Deze zijn afhankelijk van de locatie van je behandeling en vind je terug op onze pagina over kosten en vergoedingen. Het enige wat wij verder vragen van jou is de bereidwilligheid om de verslaving aan te pakken met jouw volledige inzet.