Informatie

Verschil tussen een lichamelijke en geestelijke verslaving

Man vaag zichtbaar achter ondoorzichtig glas.

Een verslaving is vaak zowel lichamelijk als geestelijk. Gebruik ‘willen’ maken van een bepaald middel of gedrag verandert in ‘moeten’ gebruiken. Bij lichamelijke afhankelijkheid ervaar je ontwenningsverschijnselen als je stopt met het middel of gedrag. Wanneer je een geestelijke afhankelijkheid hebt ontwikkeld, denken je hersenen niet meer zonder het middel of gedrag te kunnen functioneren. Verslavende middelen zijn drugs, alcohol en bepaalde medicijnen. Verslavend gedrag kun je ontwikkelen op het gebied van gamen, gokken, seks of social media. Ondanks dat het gebruik van het middel of het gedrag voor problemen zorgen, lukt het je niet om ermee te stoppen. Bij lichamelijke en geestelijke verslaving kan professionele hulp van Connection SGGZ ervoor zorgen dat je de controle weer terug krijgt over jouw leven. 

Lichamelijke en geestelijke verslaving

Een verslaving uit zich vaak in lichamelijke en geestelijke afhankelijkheid. Wat zijn nu precies de verschillen?

Lichamelijke verslaving 

Je lichaam protesteert wanneer jij stopt met gebruiken. Dit zijn de zogenaamde ontwenningsverschijnselen.  Drugs, zoals cocaïne, XTC, speed en cannabis geven bijna geen of milde ontwenningsverschijnselen. Bij alcohol kunnen deze heel heftig zijn, zoals hartritmestoornissen, stuiptrekkingen, zweten of paniek- en angstaanvallen. Daarnaast zorgen bepaalde medicijnen zoals benzodiazepines dat je lichaam snel afhankelijk wordt van het middel. Acuut stoppen kan daarom heel gevaarlijk zijn bij een lichamelijke verslaving aan medicijnen.  

Geestelijke verslaving

Je verlangt steeds sterker naar het middel of het gedrag en je voelt je alleen nog maar goed als je het gebruikt of doet. Je hersenen denken niet meer zonder te kunnen en je hebt hierdoor een geestelijke afhankelijkheid ontwikkeld. Deze wordt sterker wanneer je iets gebruikt of doet om je werkelijkheid te ontvluchten en jouw problemen te vergeten. Een geestelijke verslaving kan bijna bij alle middelen optreden. Ook veel gedragingen kunnen verslavend worden na verloop van tijd. 

Voor beide geldt dat ze een sterke invloed hebben op elkaar, want alles in jou is met elkaar verbonden. In onze persoonlijke behandeling staat zowel het geestelijke als het lichamelijke aspect van een verslaving centraal. Zo bieden wij jou de hulp die jij nodig hebt.

Waarom Connection SGGZ Verslavingszorg?

 • Vergoed door zorgverzekeraar
 • Privé betalen ook mogelijk
 • Geen lange wachttijden 
 • Specialistisch, persoonlijk en ervaringsdeskundig
 • Bewezen effectieve behandelingen
 • Inclusief een nazorgtraject op maat
 • Een uitstekend familieprogramma
 • In Nederland en Zuid-Afrika

Heb je hulp nodig?

Waarom stop je niet gewoon?

Een simpele vraag voor iemand die niet verslaafd is. Het antwoord is echter niet zo eenvoudig. Door het gebruik zijn je hersenen veranderd. Waar je in eerste instantie het middel of gedrag gebruikt omdat het je een fijn gevoel geeft, verandert dit langzaam naar ‘moeten’ gebruiken of doen. Je voelt je anders niet meer goed en hebt het nodig om te kunnen functioneren. Want het gedeelte in je hersenen waar je verstandige beslissingen mee neemt, is aangetast. Daarnaast zorgen ontwenningsverschijnselen ervoor dat het soms onmogelijk lijkt om te stoppen met de verslaving. Wanneer ben je dan verslaafd? Dat is het moment waarop je niet meer zonder het middel of gedrag kunt; het is een noodzaak geworden. Daarom lukt het vaak niet om gewoon te stoppen. Want jij:

 • voelt je steeds slechter zonder het middel of gedrag;
 • ervaart een onbedwingbaar verlangen naar het middel of gedrag;
 • kunt door je gebruik en gedrag moeilijker verstandige beslissingen nemen.

Maak jij je zorgen over jouw gedrag? Deel deze dan met ons multidisciplinaire team dat bestaat uit psychologen, psychiaters, artsen, verpleegkundigen, ervaringsdeskundigen en overige vakspecialisten. Zij luisteren naar jouw verhaal en kunnen je begeleiden naar een leven zonder verslaving. 

Ik wil advies

"Wij zijn er ook voor vragen en advies. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op."

Meer, meer en nog meer problemen

Niemand kiest er bewust voor om verslaafd te raken. Want ook al weet je dat je verslavende gedrag voor problemen zorgt, het lukt je maar niet om ermee te stoppen. Zo kunnen de geestelijke gevolgen van drugs en alcohol zijn dat je hersenen permanent beschadigd raken. Je kunt hierdoor een depressie of geheugenverlies ontwikkelen. Ook lichamelijke problemen op de lange termijn kunnen zeer heftig zijn, zoals leverfalen of zelfs de dood. Daarnaast kun je ook sociale gevolgen ervaren, zoals het verliezen van vriendschappen en eenzaamheid. Allemaal zeer heftige consequenties die een medische behandeling nodig hebben om van te kunnen herstellen. Bij Connection SGGZ behandelen wij jouw verslaving als een ziekte. Herstellen is wel degelijk mogelijk met onze op maat gemaakte behandeling. 

Wanneer jij de controle kwijt bent

Hoe herken je een verslaafde? Dit is een vraag waarop niet één antwoord te geven is. Het gevoel van de controle kwijt zijn, overheerst vaak. Je wilt stoppen maar het lukt niet. Er is een neerwaartse spiraal ontstaan die moeilijk zelf is te doorbreken. Zet daarom vandaag nog de eerste stap naar een leven zonder verslaving en maak een afspraak voor een intake. In de intake bespreken we stap voor stap hoe we jou kunnen helpen. De eerste stap zet je zelf, daarna doen we het samen.

Heb je hulp nodig? Vul dan het contactformulier in:

Wat is het verschil tussen een lichamelijke en geestelijke verslaving?
Hoe lang duren een lichamelijk en geestelijke verslaving?
Hoe kan een lichamelijke en geestelijke verslaving stoppen?
Hoe behandelt Connection SGGZ een lichamelijke en geestelijke verslaving?