• Medicijnverslaving
  • Is benzodiazepine verslavend?

    Zwart-wit foto van een man in korte broek en wit t-shirt lopend door een tunnel.

    Het antwoord op deze vraag is ja! Want net als bij andere verslavende middelen geeft dit medicijn dopamine af. Het stofje dat bijdraagt aan hoe gelukkig we ons voelen. Na verloop van tijd heb je er steeds meer van nodig om te kunnen slapen of leven zonder angst. Want voor het behandelen van angst, paniekaanvallen en slapeloosheid wordt het medicijn benzodiazepine, ook wel benzo genoemd, voorgeschreven. Wanneer dit wordt voorgeschreven door een arts en bij kortstondig gebruik is het veilig. Op het moment dat de klachten lang aanhouden en hiervoor geen hulp wordt gezocht zien we dat benzodiazepine verslavend is. 

    Wat is benzodiazepine?

    Benzodiazepine is een medicijn dat het centrale zenuwstelsel onderdrukt. Dit is noodzakelijk bij klachten als angst, paniekaanvallen en slapeloosheid. Dit zijn veel voorkomende klachten onder de Nederlandse bevolking en daarom worden deze benzo’s, want er zijn verschillende varianten, door relatief veel mensen chronisch gebruikt.  Dit betekent dat ze meer of vaker gebruik maken van dit medicijn dan wordt aangeraden. Benzodiazepine komen we onder veel verschillende namen tegen: 

    Daarom heten ze in de volksmond ook wel pammetjes (de naam eindigt meestal op ‘pam’). Ze zijn onder te verdelen in kortwerkende en langwerkende benzodiazepine bij slapeloosheid en er zijn varianten specifiek voor het behandelen van angst en onrust. Voor alle varianten geldt dat langdurig gebruik een verslaving in de hand werkt en op eigen houtje stoppen onverantwoord en onmogelijk is. 

    Waarom Connection SGGZ Verslavingszorg?

    • Vergoed door zorgverzekeraar
    • Privé betalen ook mogelijk
    • Geen lange wachttijden 
    • Specialistisch, persoonlijk en ervaringsdeskundig
    • Bewezen effectieve behandelingen
    • Inclusief een nazorgtraject op maat
    • Familiebijeenkomst
    • In Nederland en Zuid-Afrika

    Heb je hulp nodig?

    De gevaren van pammetjes

    Benzo’s zijn zeer gevaarlijk bij langdurig gebruik en staan niet voor niets op de Opiumwet. Het gebruik heeft veel heftige bijwerkingen, te denken valt aan sufheid, een leeg gevoel, slappe spieren, somberheid en benauwdheid. Klachten die bij langdurig gebruik overgaan in zweten, paniekaanvallen, trillingen, slapeloosheid en epileptische aanvallen. Wat ook weer kan resulteren in depressie en de klachten die hierbij komen kijken. Je bent dan vaker nog veel verder van huis dan voordat je begon met het gebruik van deze medicatie. Zolang je de onderliggende problemen van deze verslaving niet aanpakt met professionele hulp, is het moeilijk om deze vicieuze cirkel te doorbreken. 

    Leren luisteren naar wat je triggers zijn

    Wanneer iemand langere tijd benzodiazepine gebruikt past het brein zich aan en wordt het er van afhankelijk om zich normaal te kunnen voelen en functioneren. De problematiek die schuilgaat achter de symptomen van angst en slapeloosheid wordt met medicatie niet opgelost. Deze oplossing ligt vooral in het leren omgaan met je kwetsbaarheid en het leren doseren van medicatie. Leren luisteren naar de signalen, naar wat jouw triggers zijn. Doe je dit niet met professionele hulp dan zien we dat de kans dat klachten vaak terugkomen en verergeren. Met onze behandeling leren wij je omgaan met het vinden van jouw balans om zo weer grip te krijgen op je leven. 

    "Ik nam dagelijks mijn pammetjes en vond dit normaal. Tot het moment waarop mijn kind zag hoe ik op vakantie zat te trillen en helemaal in paniek was toen ze op waren. Dit was het moment waarop ik Connection SGGZ heb gebeld en gevraagd heb om hulp. Zij leren mij om te gaan met mijn angsten. Ik kan nu zeggen dat ik dankbaar ben voor deze hulp."

    Weer controle over je eigen leven 

    Omdat angst en slapeloosheid complexe problemen zijn, staat ons team van professionals en ervaringsdeskundigen voor je klaar. Wij weten dat er niet één standaard oplossing is die voor iedereen werkt. We gaan daarom samen met jou kijken naar alles wat hierbij komt kijken. Want misschien gebruik je naast benzo's ook alcohol of andere verslavende middelen. Het afbouwen hiervan dient stap voor stap te gebeuren, omdat abrupt stoppen voor ernstige klachten en een terugval kan zorgen. Samen gaan we op zoek naar wat past bij jou. We lopen stap voor stap met je mee. Hiervoor hebben wij ambulante behandellocaties in het centrum van Eindhoven en Utrecht. Wanneer tijdens de intake blijkt dat een klinische behandeling het best passende traject is, dan bieden we deze mogelijkheid in onze gespecialiseerde afkickkliniek in Zuid-Afrika en in de afkickkliniek in Meerlo. Verblijf en behandelingen worden vergoed door de zorgverzekeraar. Bovendien werken we niet met lange wachtlijsten. Met onze continue zorg begeleiden wij jou naar een leven zonder medicijnverslaving.

    Wacht daarom niet met het vragen om hulp, want deze eerste stap is die naar een leven dat weer van jou is.

    Ik wil advies

    Wij zijn er ook voor vragen en advies. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op.

    Heb je hulp nodig? Vul dan het contactformulier in: