Meest verslavende drugs

Zes mensen op een rij, waarvan je alleen de broek en schoenen ziet, tegen een witte muur een een houten vloer.

Bij Connection SGGZ behandelen we alle verslavingen. Wat de meest verslavende drugs is, is van meerdere factoren afhankelijk. Je kunt als maatstaf naar de schade kijken die het middel met zich meebrengt. Ook kan je kijken naar de mate waarin ontwenningsverschijnselen voorkomen die het lastig maken om van je drugsverslaving af te komen.

Top 5 meest verslavende

In 2009 bracht het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) het rapport Ranking van Drugs uit waarin experts onder andere het verslavingspotentieel van drugs in kaart brachten. Zij kwamen tot de volgende top 5 van meest schadelijke drugs:

 1. Crack: De rookbare variant van cocaïne. Bij inname bereikt het middel vrijwel onmiddellijk de hersenen.
 2. Heroïne: Wordt gemaakt uit morfine en werkt zwaar verdovend. Heroïne vertraagt de ademhaling en de hartslag.
 3. Tabak: De sterkte van de verslavende werking van nicotine wordt enorm onderschat. Rokers bouwen met de eerste sigaretten van de dag een nicotineniveau op in het bloed. Hierdoor verlangt de roker continu naar een sigaret, om dit niveau op peil te houden.
 4. Alcohol: Het drinken van alcohol zorgt voor een aangenaam gevoel door het vrijkomen van endorfine, de stof die zorgt voor een geluksgevoel. Dat geluksgevoel in combinatie met de verdovende werking is enorm verslavend.
 5. Cocaïne: Dit zorgt ervoor dat het beloningssysteem van onze hersenen direct wordt geactiveerd.
 6. GHB: Werkt verdovend op het zenuwstelsel. De roes is vergelijkbaar met het effect van alcohol.

Welke andere drugs zijn zeer verslavend?

In de top 10 komt ook Cannabis voor. Als je structureel veel gebruik, is de kans aanzienlijk dat de gebruiker geestelijk en lichamelijk, afhankelijk wordt. Tot slot: sterk in opkomst zijn de zogenaamde designerdrugs, zoals 3-MMC. Deze zijn zeer verslavend en de lange termijn gevolgen op je gezondheid zijn nog onbekend.

Waarom Connection SGGZ Verslavingszorg?

 • Vergoed door zorgverzekeraar
 • Privé betalen ook mogelijk
 • Geen lange wachttijden 
 • Specialistisch, persoonlijk en ervaringsdeskundig
 • Bewezen effectieve behandelingen
 • Inclusief een nazorgtraject op maat
 • Een uitstekend familieprogramma
 • In Nederland en Zuid-Afrika

Ik wil hulp

Informatie drugsverslaving

Wil je advies?

Gebruik jij regelmatig Cocaïne, GHB, Cannabis of kamp je met een alcoholprobleem? Wil je van je verslaving af? Bel dan naar Connection SGGZ. Wij geven je uitleg over afkicken, detoxen en het verschil tussen een ambulante of klinische behandeling. Bovendien kunnen we toelichten hoe de vergoeding door de zorgverzekeraar in zijn werk gaat. Tot slot is het belangrijk om te weten dat wij geen lange wachttijden hebben. Zodra je contact opneemt wordt je dus snel geholpen, een prettig idee. Met onze specialistische en persoonlijke behandeling gaan we samen aan de slag, met als doel een leven zonder verslaving.

Ik wil advies

"Wij zijn er ook voor vragen en advies. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op."

Heb je hulp nodig? Vul dan het contactformulier in:

Foto van het herstelverhaal van Rob die op de oprit met groene bomen staat van de afkickkliniek Kortenbos SGGZ Connection.

'Mijn leven was één grote leugen. Iedere dag beloofde ik mezelf om te stoppen, maar binnen een paar uur verbrak ik deze belofte en ging ik weer gewoon door met gebruiken.'