Meest verslavende drugs

Zes mensen op een rij, waarvan je alleen de broek en schoenen ziet, tegen een witte muur een een houten vloer.

Bij Connection SGGZ behandelen we alle soorten verslavingen. Wat de meest verslavende drug is, hangt van verschillende dingen af. Je kunt kijken naar de schade die de drug veroorzaakt. Daarnaast kun je kijken naar de ernst van de ontwenningsverschijnselen.

Top 10 meest verslavende middelen

In 2009 maakte het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) een rapport over de verslavende werking van drugs. Voor dit rapport onderzochten experts hoe verslavend drugs zijn. Ze keken naar de eigenschappen van de drugs, hoe je ze gebruikt en hoe vaak ze worden gebruikt. Ze kwamen tot de volgende top 4 van meest schadelijke drugs:

  1. Crack: De rookbare vorm van cocaïne. Als je dit middel gebruikt, komt het snel in je hersenen. Als het uitgewerkt is, krijg je snel weer zin in een nieuwe dosis.
  2. Heroïne: Wordt gemaakt uit morfine en werkt sterk versuffend, zowel lichamelijk als geestelijk. Heroïne vertraagt je ademhaling en hartslag. Je lichaam went snel aan heroïne en daardoor word je snel afhankelijk.
  3. Tabak: De verslavende werking van nicotine wordt vaak onderschat. Rokers krijgen met de eerste sigaretten van de dag nicotine in hun bloed. Hierdoor willen ze steeds weer een sigaret om het nicotinegehalte op peil te houden.
  4. Methadon: Deze sterke pijnstiller gebruik je bij hevige pijn. Ondanks dat het zeer verslavend is, gebruiken mensen het ook bij het afkicken van heroïne.

    Naast deze 4 zeer verslavende middelen zijn er nog vele andere drugs die erg verslavend zijn, zoals:
     
  5. Cocaïne: Deze drug geeft je hersenen snel een gevoel van beloning en zorgt voor veel energie en zelfvertrouwen. Omdat het middel maar kort werkt, is het verleidelijk om snel en vaak meer te gebruiken.
  6. Alcohol: Het drinken van alcohol zorgt voor een prettig gevoel door het vrijkomen van endorfine, een stof die zorgt voor een geluksgevoel. Dat geluksgevoel samen met de verdovende werking maakt het erg verslavend.
  7. GHB: Werkt verdovend op het zenuwstelsel. De roes lijkt op het effect van alcohol. De ontwenningsverschijnselen kunnen heel heftig zijn, waardoor stoppen bijna onmogelijk lijkt.
  8. Amfetamine: Ook wel speed of pep genoemd. Stimuleert de hersenen en spieren. Je went er snel aan en functioneren zonder amfetamine lijkt dan onmogelijk. 
  9. Benzodiazepinen: Benzo’s worden gebruikt als medicijn en zorgen dat er meer dopamine vrijkomt in je hersenen. Je hebt steeds meer nodig hebt om in slaap te komen en te leven zonder angst.
  10. Methamfetamine: Dit middel lijkt erg op speed en wordt ook wel crystal meth genoemd. Dit middel werkt veel langer en sterker dan speed.

Waarom Connection SGGZ Verslavingszorg?

  • Vergoed door zorgverzekeraar
  • Privé betalen ook mogelijk
  • Geen lange wachttijden 
  • Specialistisch, persoonlijk en ervaringsdeskundig
  • Bewezen effectieve behandelingen
  • Inclusief een nazorgtraject op maat
  • Familiebijeenkomst
  • In Nederland en Zuid-Afrika

Ik wil advies

"Wij zijn er ook voor vragen en advies. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op."

Informatie drugsverslaving

Welke andere drugs zijn erg verslavend?

De ene soort is meer verslavend dan de andere, maar je kunt er van uitgaan dat alle drugs verslavend zijn. Dit geldt ook voor designerdrugs, zoals 3-MMC, die steeds populairder worden. Deze nieuwe drugs zijn zeer verslavend en de langetermijngevolgen op je gezondheid zijn nog onbekend. Voor alle drugs geldt: als je vaak en veel gebruikt, is de kans groot dat je geestelijk en lichamelijk afhankelijk wordt.

Wil je advies?

Gebruik jij regelmatig een van de genoemde drugs? Vraag jij je wel eens af of je verslaafd bent? Bel dan naar Connection SGGZ. Wij geven je uitleg over alles wat te maken heeft met verslaving, afkicken en de vergoeding door de zorgverzekeraar. Een telefoontje verplicht je tot niets en kan de eerste stap zijn naar een nieuw leven zonder verslaving.

Verslavingszorg bij Connection SGGZ

Een behandeling bij ons start met een kennismakingsgesprek. Zo bepalen we hoe we jou het beste kunnen helpen en welke behandeling – ambulant, klinisch of poliklinisch – het beste bij jou en jouw verslaving past. Onze wachttijden zijn kort, waardoor jij snel geholpen kunt worden, een fijn idee. Met onze specialistische en persoonlijke behandeling gaan we samen aan de slag.

Bel ons, wij helpen

Heb je hulp nodig? Vul dan het contactformulier in:

Foto van het herstelverhaal van Rob die op de oprit met groene bomen staat van de afkickkliniek Kortenbos SGGZ Connection.

'Mijn leven was één grote leugen. Iedere dag beloofde ik mezelf om te stoppen, maar binnen een paar uur verbrak ik deze belofte en ging ik weer gewoon door met gebruiken.'