• Speedverslaving
  • Wat is speed?

    Staande, depressieve man in vest met capuchon op en de handen in het gezicht drukkend.

    Speed is ook wel bekend onder de straatnaam pep en bevat amfetamine. Deze synthetische harddrug heeft een sterk stimulerende werking en wordt geproduceerd in illegale laboratoria. De naam speed zegt het al, je gaat hier snel en hard op. Deze partydrug geeft je namelijk veel energie om langer door te kunnen gaan op een feest of op je werk. Naast het oppeppende gevoel kan je ook last krijgen van andere effecten, zoals oververhitting en hartproblemen.

    Verschillende soorten amfetamines

    Er zijn drie varianten:

    • levo-amfetamine
    • dexamfetamine
    • methamfetamine

    De eerste twee zijn de minst sterke varianten en worden ook voorgeschreven door een arts voor mensen met ADHD. Daarnaast worden deze levo- en dexamfetaminen gebruikt als recreatieve drug. Methamfetamine heeft een zeer krachtige werking en wordt ook wel crystal meth genoemd. Deze laatste heeft een vele malen sterkere werking dan speed en is zeer verslavend. 

    Herkennen en gebruiken van pep

    Speed komt meestal voor als poeder. De kleur is wit tot geel en het heeft een sterke chemische geur en smaak. Het middel wordt vaak verpakt in kleine envelopjes van vetvrij papier. De meest populaire manier van pep gebruiken is door een lijntje te leggen en dat op te snuiven. Ook kun je het nemen in pilvorm of als ‘bommetje’. Bij deze laatste wordt de drug verpakt in een vloeitje en in zijn geheel doorgeslikt. Daarnaast kan de poeder worden opgelost en ingespoten. Dit gebeurt vooral bij crystal meth, ook wel bekend als ice.  

    Waarom Connection SGGZ Verslavingszorg?

    • Vergoed door zorgverzekeraar
    • Privé betalen ook mogelijk
    • Geen lange wachttijden 
    • Specialistisch, persoonlijk en ervaringsdeskundig
    • Bewezen effectieve behandelingen
    • Inclusief een nazorgtraject op maat
    • Familiebijeenkomst
    • In Nederland en Zuid-Afrika

    Ik wil hulp

    Wat doet speed met je lijf en geest?

    Wanneer je speed neemt, ervaar je meer energie. Je blijft wakker en krijgt meer zin om te bewegen. Ook voel jij je vaak zelfverzekerder. Dit is het zogenaamde up-gevoel dat deze drug je geeft en dit kan tot wel 8 uur aanhouden. Lichamelijke kenmerken hiervan zijn vergrote pupillen en strakke kaken. Andere bijwerkingen zijn het verdwijnen van je hongergevoel of je rusteloos, agressief of angstig voelen. Lichamelijk kan je ook last krijgen van oververhitting, uitdroging en ernstige hartproblemen. Nadat de speed is uitgewerkt, kun jij je vaak neerslachtig en vermoeid voelen. Dit kan lang aanhouden en dit noemen we het zogenaamde down-effect van pep.

    Heftige risico’s voor jouw gezondheid

    Het gebruiken van speed zorgt voor een intense uitputting van je lijf. Dit kan leiden tot hartritmestoornissen, hersenbloeding, depressie of psychoses. Daarnaast kan je gebitsbeschadiging of een kapot neusschot krijgen wanneer je vaak gebruikt. Ook werkt deze drug snel erg verslavend. Je hebt meer kans op een speedverslaving wanneer je veel en vaak gebruikt, in combinatie met andere middelen zoals speed met cannabis of wanneer je last hebt van psychische problemen zoals ADHD of andere onderliggende problematiek.

    De wet en speed

    Deze harddrug staat op Lijst 1 van de Opiumwet en het is illegaal om het middel te gebruiken, bezitten, maken of verhandelen. Dit geldt ook voor deelname aan het verkeer. We zien in de praktijk dat speed overmoedig maakt. Dit zorgt dat je vaak onnodige risico’s neemt in het verkeer die voor levensgevaarlijke situaties kunnen zorgen. 

    Zo verslavend is pep

    Je lichaam en geest wennen heel snel aan deze drugs wanneer je ze vaak en veel gebruikt. Er treedt dan een gewenning op en je lijf gaat om steeds meer vragen, de zogenaamde craving, om hetzelfde effect te ervaren. Dit voelt vaak aan alsof je de controle aan het verliezen bent over je gebruik. Je wilt wel stoppen, maar het lukt je niet om dit lang vol te houden. Dit is de vicieuze cirkel van een verslaving die met onze behandeling is te doorbreken. 

    Wil je hulp om te stoppen met speed?

    Ben je bereid om toe te geven dat je een probleem hebt met het gebruiken van speed? En wil je hulp om te herstellen van een speedverslaving? Het antwoord weet alleen jij. Wacht niet als je wilt stoppen met pep. Maak een afspraak voor een intake met ons team van professionals en ervaringsdeskundigen. Bel met: 040 3035023. Stel hier ook al je vragen over speed en het gebruiken hiervan. 

    Ik wil advies

    "Wij zijn er ook voor vragen en advies. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op."

    Heb je hulp nodig? Vul dan het contactformulier in:

    Veelgestelde vragen over wat is speed?

    Wat is speed?
    Ben ik verslaafd aan speed? Stel hier je vragen: 040 3035023
    Waarom is speed verslavend?
    Afkicken van speed? Vind hier alle hulp: 040 3035023