• Cocaïneverslaving
  • Terugval met cocaïne

    Man zit op bed en steunt zijn hoofd  tegen zijn gevouwen handen omdat hij vecht tegen een terugval met cocaine.

    Ook als je gestopt bent, loop je de kans op een terugval met cocaïne. Deze harddrug staat erom bekend dat je nog lange tijd last kunt krijgen van craving, een plots en hevig opkomend verlangen naar dit middel. Als je de symptomen herkent die vooraf kunnen gaan aan een mogelijke terugval, dan kun je die mogelijk voorkomen. En belangrijker nog: hoe ga je ermee om als het toch gebeurt?

    Wat is een terugval?

    Een cocaïneverslaving speelt zich af in je hersenen: je beloningscentrum functioneert er bijvoorbeeld slechter door. Daarnaast legt je geheugen sterke herinneringen vast aan de prettige kanten van het gebruik. Anders gezegd: je hersenen verlangen naar het fijne gevoel dat de coke je gaf en doen er alles aan om jou weer tot gebruik aan te zetten. Hierdoor is een terugval altijd mogelijk, soms zelfs na jaren. Het kan gebeuren als jij je slecht voelt, maar ook als jij je juist sterk voelt. Zelfs een foto of een plek waar je vroeger gebruikte, kan voor een sterke en dwingende trek in cocaïne zorgen.

    Merk jij dat de gedachten aan cokegebruik steeds indringender worden en wil je hierover praten? Bel ons op 040 303 5023. We geven je advies waar je direct iets aan hebt.

    Symptomen die een terugval kunnen aankondigen

    • Vaker last krijgen van craving.
    • Snel geïrriteerd raken, jezelf rusteloos of somber voelen.
    • Jezelf terugtrekken en afsluiten van de buitenwereld.
    • Situaties of mensen opzoeken die je met je gebruik associeert.
    • Steeds vaker terugdenken aan de fijne kanten van het gebruik.
    • Bijeenkomsten overslaan als je in behandeling bent voor cocaïneverslaving.
    • Gedachten als: ‘Ik heb mijn gebruik onder controle’ en ‘Eén lijntje kan geen kwaad’.
    • Jezelf en je gezonde routines verwaarlozen die je hebt opgepakt na het stoppen.

    Herken jij jezelf of een naaste in deze punten? Bel ons dan op 040 303 5023 of vul het formulier onderaan de pagina in. Door je zorgen vroeg bespreekbaar te maken, kunnen we samen een terugval voorkomen.

    Waarom Connection SGGZ Verslavingszorg?

    • Vergoed door zorgverzekeraar
    • Privé betalen ook mogelijk
    • Geen lange wachttijden 
    • Specialistisch, persoonlijk en ervaringsdeskundig
    • Bewezen effectieve behandelingen
    • Inclusief een nazorgtraject op maat
    • Familiebijeenkomst
    • In Nederland en Zuid-Afrika

    Ik wil hulp

    Verslaving is hardnekkig

    Een cocaïneverslaving is een ziekte van je hersenen. De sterke prikkel van deze drugs zorgt voor een dopaminepiek in je brein, waardoor jij je zo gelukkig en fijn voelt. Maar je hebt ook steeds meer nodig om die euforische toestand te bereiken. Door steeds meer en vaker te gebruiken, kan je het beloningscentrum van je brein ontregelen. Het reageert dan alleen nog maar positief op onnatuurlijk sterke prikkels als drugs. En doordat je geheugen krachtige herinneringen opslaat aan de positieve kanten, kun je het moeilijk krijgen als je in je in situaties terechtkomt die je aan je gebruik herinneren.

    Wanneer loop je kans op een terugval? 

    Een terugval kan op allerlei momenten gebeuren nadat je gestopt bent met cocaïne: kort erna, maar ook na jaren.

    De uitdaging op korte termijn

    Als je na structureel gebruik stopt, kun je afkickverschijnselen krijgen. Als je weer gebruikt, voel je je weer beter. Dit kan ervoor zorgen dat je tijdens of kort na het afkicken terugvalt.

    De uitdaging op lange termijn 

    Daarnaast kun je na het stoppen nog lang last krijgen van zogenaamde craving, een sterke en plots opkomende, dwingende trek in coke. Craving verdwijnt meestal na een half uur, maar kan tot een jaar na het stoppen de kop opsteken en een terugval veroorzaken.

    Hoe ga je ermee om? 

    Craving duurt vaak niet langer dan een half uur. Zorg dat je bij het stoppen alles weggooit, inclusief telefoonnummers van dealers. Daarnaast kan afleiding helpen. Als zich toch een terugval voordoet, grijp het moment dan aan om ervan te leren. Probeer zo snel mogelijk je leven in herstel weer te herpakken en gebruik dit om jezelf en je mogelijke valkuilen nog beter in kaart te brengen. Neem iemand in vertrouwen en praat erover. Vind je dit lastig, doordat je misschien last hebt van schaamte- of schuldgevoel? Je kunt ons bellen op 040 303 5023. Wij luisteren naar je en geven advies op maat.

    "Krijg je het moeilijk om het stoppen vol te houden? Of maak jij je zorgen over een naaste? Praat er met ons over. We zijn er ook voor je als je nog niet eerder bij ons in behandeling bent geweest."

    Onze hulp 

    Wij staan voor je klaar om je door de moeilijke momenten heen te helpen en we kunnen je adviseren hoe je draad zo snel mogelijk weer kunt oppakken. Je mag ons bellen op 040 303 5023 als je eerder in behandeling bent geweest bij Connection SGGZ én wanneer je ons nog niet kent. 

    We kunnen je met een detox medisch begeleiden bij het afkicken; tijdens onze behandeling voor cocaineverslaving besteden we vervolgens aandacht aan onderliggende problematiek en terugvalpreventie. Ook nazorg maakt onderdeel uit van je hersteltraject. Zo helpen we je een terugval te voorkomen en weet je wat je kunt doen als het toch gebeurt.

    Heb je hulp nodig? Vul dan het contactformulier in.

    Foto van het herstelverhaal van Rob die op de oprit met groene bomen staat van de afkickkliniek Kortenbos SGGZ Connection.

    'Mijn leven was één grote leugen. Iedere dag beloofde ik mezelf om te stoppen, maar binnen een paar uur verbrak ik deze belofte en ging ik weer gewoon door met gebruiken.'