Wat gebeurt er in het buitenland?
Om een inschatting te maken over wat Nederland te wachten staat na het legaliseren van het online kansspellandschap, zal er naar andere landen gekeken moeten worden. In Europa is Nederland namelijk een van de laatste landen die de legalisering officieel in een wet heeft vastgelegd. Internationaal onderzoek naar de relatie tussen de legalisering van online kansspelen en de kansspelverslavingsproblematiek in verschillende landen die vergelijkbaar zijn met Nederland, laat gemixte resultaten zien. Zo blijken er in Noorwegen en Italië geen aanwijzingen te zijn dat de legalisering in verband staat met een groei in het aantal gokverslavingen. Daarentegen werd er in Denemarken wel een toename van deelname aan online kansspelen gezien en ook het aantal probleemgokkers is gestegen (De Bruin & Labree, 2014). Om daarom een nog betere inschatting te kunnen maken over wat we kunnen verwachten in Nederland na het invoeren van de nieuwe wet, kijken we naar onze buurlanden.
In België is het bijvoorbeeld al jaren legaal om online te gokken sinds daar in 2011 een nieuwe wet kwam. Als gevolg hiervan zien zij dat er meer gebruikers van online gokplatformen bij zijn gekomen (GVA, 2013). In 2018 blijkt zelfs dat 32% van de bevolking van 15 jaar en ouder minstens een keer een kansspel had gespeeld in dat afgelopen jaar (Druglijn.be, n.d.). In datzelfde jaar werden er al zo’n 353.312 mensen uitgesloten van gokken, wat toen het grootste aantal ooit was en een stijging van 50% op 5 jaar aangeeft (Groen, 2020). Hierdoor hadden zij geen toegang meer tot zowel online als offline kansspelen. Volgens experts is daarbij vastgesteld dat meer dan 5% van de Belgische volwassenen probleem- of risicogokker is. Dit zijn 467.081 personen (386.240 risicogokkers, 80.841 probleemgokkers) (Groen, 2020). Ondanks dat bij de wetsinvoering in 2011 de bescherming van spelers grote prioriteit kreeg, heeft het er in 2020 dan toch toe geleid dat er een recordaantal gokverslaafden bereikt werd.
Net zoals in België geldt de legalisering in Groot-Brittannië ook al een aantal jaar, namelijk sinds 2014. En ook hier neemt het aantal gokverslaafden toe. Er zijn in Groot-Brittannië op dit moment nu vooral grote zorgen omdat uit onderzoek van de Gambling Commission blijkt dat voornamelijk het aantal jonge gokverslaafden hard toeneemt. Sinds 2016 is er in 2 jaar tijd een verviervoudiging te zien van het aantal probleemgokkers van 11 tot 16 jaar. In 2018 waren er zo’n 55.000 probleemgokkers binnen deze leeftijd en daarbij waren er nog 70.000 jongeren die in de gevarenzone verkeerden (Karia, 2018). Bovendien zijn daar in één jaar tijd nog zo’n 15.000 jongeren bijgekomen in die gevarenzone. Dit brengt een totaal van 140.000 jongeren tussen de 11 en 16 jaar, wat duidt op zo’n 3% van alle jongeren van die leeftijd die een hoog risico lopen op een gokverslaving (Witherow, 2019). Echter, hierbij gaat het vooral om gokken in de informele en privé-omgeving met vrienden, maar ook het uitgeven van geld aan zogenaamde ‘mystery boxes’ in videogames. Dit is de aanleiding voor de hoge zorgen die geuit worden door de directeur van het Young Gamers and Gamblers Education Trust (YGAM), een liefdadigheidsinstelling voor het informeren en beschermen van jongeren tegen schade door gokken en kansspelen. Het gedrag dat hier gezien wordt, is namelijk sterk gerelateerd aan het ‘volwassen’ gokgedrag. Tegen de tijd dat deze jongeren 18 jaar zijn en legaal deel kunnen nemen aan de kansspelmarkt, kunnen zij blind zijn voor de risico’s doordat het voor hen inmiddels normaal gedrag is (Bliss, 2021). Net zoals in Groot-Brittannië is het in Nederland ook pas legaal om vanaf 18 jaar deel te nemen aan kansspelen.
Door de gevoeligheid van jongeren en de ontwikkelingen in Groot-Brittannië is het echter wel de vraag wat het stimuleren van gokken door middel van reclames betekent voor de Nederlandse jeugd.
In Duitsland zijn er steeds meer mensen gaan deelnemen aan kansspelen, blijkt uit het jaarlijkse onderzoek in 2019 van de DHS (Deutsche Hauptstelle für Suchtfragen). Ondanks dat de wetten er strenger zijn geworden, is het aantal mensen dat meedoet met kansspelen toegenomen. De markt maakte zo in een jaar tijd, van 2016 naar 2017, een groei door met een waarde van zo’n half miljard euro. Uit dit onderzoek blijkt ook dat 0,5% van de 82 miljoen Duitsers gokverslaafd is en 1% risicogokker is (Online Casino Ground, 2019). De meest recente ontwikkeling in het Duitse kansspellandschap is de legalisering van het online gokken, dat in juli 2021 van kracht werd. Ondanks dat de precieze gevolgen van deze wetswijziging nog niet aan het licht zijn gekomen, laten experts zich uit over de verwachtingen. Zo werpt gokonderzoeker Tobias Hayer een kritische blik op deze ontwikkeling en vreest voor een verhoogd risico op gokverslaving: "De legalisering zal online gokken nog populairder maken en de prikkels om te spelen zullen enorm toenemen", aldus de psycholoog van het Duitse persbureau dpa (Taormina, 2021).