Stoppen met gokken

Een hand stop vallende blokjes die op tafel in een rij staan en omvallen.

Heeft het spel de grip op jouw leven overgenomen? Kan jij je geen leven meer voorstellen zonder gokken? Hoor jij jezelf de ene na de andere leugen vertellen tegen mensen om jouw gokprobleem te verbergen? Gokken kan tegenwoordig altijd en overal, zowel offline als online. Dit maakt het moeilijk om de verleiding te weerstaan. Maar hoe kan jij stoppen met gokken als je de controle bent verloren?

Doorbreek het verslavende patroon

Gokverslaving brengt vaak heftige gevolgen met zich mee. Zo kan pokeren of wedden op voetbal langzaam de controle over jouw leven compleet overnemen en heb je dagelijks te maken met de onbedwingbare drang om te wedden. De kick die je ervaart in het beloningscentrum van je hersenen door het winnen, maakt dat je hier afhankelijk van wordt. Dit maakt stoppen zo moeilijk, omdat je eigen hersencellen je dwarszitten. Met onze op jouw situatie afgestemde behandeling kunnen wij je helpen bij het doorbreken van dit verslavende patroon. 

Hoe kan jij stoppen met gokken? 

Erkennen dat je de controle over je gedrag bent kwijtgeraakt en hulp vragen, zijn de eerste stappen die je kan zetten op jouw weg naar herstel. Misschien twijfel je over jouw gedrag? Is het wel zo erg? Er zijn specifieke kenmerken die kunnen duiden op een gokverslaving. Herken jij deze bij jezelf of een dierbare? Wacht dan niet en deel je zorgen met ons team. Zij kunnen je het advies geven dat je nu nodig hebt. 

Las een gokstop in en andere tips om te stoppen met gokken 

Wij bieden onze gespecialiseerde behandelingen aan om je te helpen stoppen. Toch kan het zijn dat je het eerst zelf wil proberen. Hier delen wij een aantal tips die je nu al kunnen helpen: 

 • Praat erover met mensen in je directe omgeving, zodat zij op de hoogte zijn en je kunnen ondersteunen bij het stoppen. 
 • Meld je online aan voor een gokstop met Cruks. Dit houdt in dat je direct minimaal 6 maanden niet meer op goksites en in speelhallen of casino’s met een Nederlandse vergunning terecht kan.
 • Blokkeer goksites op je computer. Zo is het ook onmogelijk om online te spelen.
 • Zorg dat er een limiet komt op je rekening waardoor jij niet meer geld kunt uitgeven dan je wilt uitgeven of hebt. Of laat je financiën door iemand anders regelen. 
 • Bescherm jezelf tegen verleidingen. Ga deze bewust uit de weg.
 • Schrijf de volgende zin op: ‘Ik ben me bewust van het feit dat ik vaker geld verlies dan win’. Schrijf deze zin op post-its, hang deze op in je omgeving en zeg het hardop als je de drang voelt om te gokken.
 • Jij zult nooit invloed hebben op het spel. Het spel bepaalt of jij wint of niet. Sta hier bij stil als je de drang voelt om te spelen.
 • Ga op zoek naar andere gewoonten die je een adrenalinekick geven. Denk aan sporten of andere gezonde manieren om goed voor jezelf te zorgen en waar je blij van wordt. 

Waarom Connection SGGZ Verslavingszorg?

 • Vergoed door zorgverzekeraar
 • Privé betalen ook mogelijk
 • Geen lange wachttijden 
 • Specialistisch, persoonlijk en ervaringsdeskundig
 • Bewezen effectieve behandelingen
 • Inclusief een nazorgtraject op maat
 • Een uitstekend familieprogramma
 • In Nederland en Zuid-Afrika

Ik wil hulp

Informatie gokverslaving

Online en offline stoppen met gokken 

Tegenwoordig kan je altijd en overal online gokken. Door de legalisering hiervan kan het nog moeilijker zijn om de verleiding te weerstaan. Om weer controle te krijgen over jouw leven is het belangrijk dat je erkent dat jij een probleem hebt. Accepteren dat verleidingen overal zijn en jij hiermee kunt leren omgaan met behulp van onze begeleiding, maakt dat jij de controle weer terug kan krijgen over jouw leven.

Meerdere factoren die invloed kunnen hebben op jouw gokgedrag

In onze behandelingen houden we rekening met alle factoren die invloed hebben op deze verslaving. Zo kunnen alcohol, coke en cannabis onlosmakelijk verbonden zijn met jouw gokgedrag. Of je hebt te maken met onderliggende problematiek die ten grondslag ligt aan jouw gokprobleem. Ons team van professionals en ervaringsdeskundigen bespreekt in een intake jouw situatie. Vervolgens stellen we een op maat gemaakt behandelplan op waarin alle factoren worden aangepakt om zorg te dragen voor jouw duurzame herstel. 

De effecten van afkicken van gokken

Wanneer je stopt met gokken, kan je afkickverschijnselen ervaren. Want je hersenen ervaren paniek wanneer je stopt. Ze willen de kick ervaren van het spel, de spanning, de adrenaline. Wanneer ze die niet krijgen, gaan zij er alles aan doen om er voor te zorgen dat ze die toch ervaren. Houd daarom rekening met lichamelijke en psychische ontwenningsverschijnselen. Depressie, angsten, schuldgevoelens, hoofdpijn, trillen, slaapproblemen en zweten zien wij vaak als verschijnselen wanneer iemand gaat afkicken. 

Ik wil advies

"Wij zijn er ook voor vragen en advies. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op."

Foto van het herstelverhaal van Wesley die in een behandelkamer zit in de afkickkliniek Kortenbos SGGZ Connection.

'Het overlijden van mijn opa zie ik ook het begin van mijn verslaving.'

Persoonlijke hulp bij je gokverslaving

Wil jij niet meer voortdurend denken aan gokken, liegen over het gokken en over geldproblemen? Ben je klaar om de eerste stap te zetten naar het accepteren van hulp bij gokverslaving? Wij weten dat deze eerste stap de moeilijkste is, maar het is de enige manier om terug te keren naar een leven waarin jij de regie hebt. In onze afkickkliniek gaan we tijdens onze behandeling in op hoe je gokprobleem is ontstaan. Wij luisteren naar je verhaal en helpen jou als je wilt stoppen met gokken.

Heb je hulp nodig? Vul dan het contactformulier in: