Kenmerkend gedrag van een gokker

Zittende man op grond in kleine ruimte, zit stiekem op zijn telefoon te kijken en vertoont kenmerkend gedrag van een gokker.

Een verslaving kan langzaam je leven binnensluipen. Wat onschuldig begint met een keertje spelen, kan uitgroeien tot verslaving, met ernstige gevolgen voor zowel jou als je dierbaren. Denk aan schulden, ruzies over je speelgedrag of dingen verzwijgen. Herken je dit gedrag van een gokker, bij jezelf of een dierbare? Neem dan contact op met ons team. Je verhaal delen is de eerste stap naar een leven zonder gokproblemen. 

10 symptomen waaraan je gokkers kunt herkennen

We hebben de symptomen op een rij gezet waaraan je gokkers en gokverslaving kunt herkennen:

1. Obsessief met gokken bezig zijn

Een van de eerste kenmerken van een gokverslaving is dat je meer en vaker begint te gokken. Je speelt langer dan je had gepland. Hierdoor kan je dagelijkse routine in gevaar komen.  

2. Veranderingen in je gedrag

Je gaat je vaak anders gedragen. Zo kun je geïrriteerd of defensief reageren als iemand over jouw gokgedrag begint. 

3. Geldproblemen

Je hebt constant gebrek aan geld. Je leent geld van anderen en kunt dit vaak niet terugbetalen. Daarbij ontken je dat je schulden of financiële problemen hebt.

4. Noodzaak om door te blijven gaan

Je hebt het gevoel dat je moet blijven gokken en dat je daarmee je financiële problemen op kunt lossen. Je wilt verloren geld altijd terugwinnen. 

5. Werk en sociale contacten verwaarlozen

Je trekt je steeds meer terug uit je sociale omgeving. Ook je werk kan onder het gokken lijden, doordat je alleen nog in het spel geïnteresseerd bent. 

6. Liegen en ontkennen

Je liegt over je gokgedrag, om zo jouw probleem te verbergen. Ook kun je jouw problemen ontkennen en weigeren hulp te zoeken. Je zegt tegen jezelf en tegen je naasten dat je jouw gedrag onder controle hebt en dat het probleem niet zo ernstig is als anderen denken.

7. Gokken gebruiken als uitvlucht voor andere problemen

Door te gokken verbetert je humeur. Dit kan ervoor zorgen dat je in een neerwaartse spiraal belandt, waarbij je steeds meer en vaker speelt om je goed te voelen. 

8. Gokgedrag is gekoppeld aan drugsgebruik

Als je gokken combineert met coke, alcohol of cannabis, kan er een vicieuze cirkel ontstaan. Het een kan dan niet meer zonder het ander, waardoor de gevolgen sneller uit de hand kunnen lopen.

9. Stoppen lukt niet meer

Je hebt al meerdere pogingen gedaan om te stoppen. Maar die hou je niet lang vol. Je valt steeds terug in je oude gokpatroon.

10. Je krijgt afkickverschijnselen als je zomaar stopt

Net als bij drugs en alcohol kun je afkickverschijnselen krijgen als je stopt met gokken. Denk aan slaapproblemen, een kort lontje en hoofdpijn. Deze klachten verdwijnen weer wanneer je opnieuw gaat gokken. Ze kunnen je ervan weerhouden om hulp te zoeken.

Waarom Connection SGGZ Verslavingszorg?

  • Vergoed door zorgverzekeraar
  • Privé betalen ook mogelijk
  • Geen lange wachttijden 
  • Specialistisch, persoonlijk en ervaringsdeskundig
  • Bewezen effectieve behandelingen
  • Inclusief een nazorgtraject op maat
  • Familiebijeenkomst
  • In Nederland en Zuid-Afrika

Ik wil hulp

Informatie gokverslaving

Waarom word je gokverslaafd?

Of je wel of niet gokverslaafd wordt, hangt af van verschillende factoren. 

  • biologische invloed – als het beloningssysteem in je hersenen al bij je geboorte minder goed werkt, kan gokken een sterke prikkel zijn waardoor je eerder geneigd bent om meer en langer te spelen
  • psychische invloed – als je het moeilijk vindt met tegenslagen om te gaan, kun je gokken eerder als een uitvlucht voor je problemen gebruiken
  • sociale invloed – als gokken in jouw omgeving normaal is, merk je minder snel dat het uit de hand loopt

 

Online gokken vormt een extra prikkel

Daarnaast is online gokken sinds een paar jaar gelegaliseerd. De drempel om te spelen is daarmee een stuk lager. Je kunt immers overal en altijd spelen waar je internetverbinding hebt en zonder de sociale controle die wel aanwezig is bij een casino of speelhal. Zo kun je langzaam de controle verliezen over jouw leven.

Deel je zorgen met ons team

Wanneer je dagelijks te maken krijgt met de gevolgen die bij een gokverslaving horen, zoals schulden, werk- en relatieproblemen, kan het fijn zijn om je zorgen te delen. Connection SGGZ is er voor jou wanneer jij hier klaar voor bent. Bel ons op 040-303 5023 of vul het contactformulier in onderaan deze pagina.

Persoonlijke behandeling

Onze hulp bij gokverslaving is helemaal afgestemd op jou. In een intake bespreken we jouw situatie en mate van verslaving. Vervolgens maken we voor jou een persoonlijk plan van aanpak. Door behandeling in onze kliniek in Eindhoven, Utrecht, Meerlo of Zuid-Afrika is herstellen van een gokverslaving wel degelijk mogelijk.

Durf hulp te vragen!

Gokverslaving kan ernstige gevolgen hebben en vraagt om professionele begeleiding. Want je kan te maken krijgen met afkickverschijnselen. Deze kunnen ervoor zorgen dat je hulp vragen blijft uitstellen. De eerste stap zetten, door toe te geven dat je een probleem hebt, is de moeilijkste. Alleen jij kunt deze eerste stap zetten. Wanneer jij hulp durft te vragen en wilt stoppen met gokken, zijn wij er voor jou. Bel met ons team en maak een afspraak voor een intake wanneer je het gedrag van een gokker denkt te herkennen, bij jezelf of bij een naaste.

Ik wil advies

"Wij zijn er ook voor vragen en advies. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op."

Foto van het herstelverhaal van Wesley die in een behandelkamer zit in de afkickkliniek Kortenbos SGGZ Connection.

'Het overlijden van mijn opa zie ik ook als het begin van mijn verslaving.'

Heb je hulp nodig? Vul dan het contactformulier in: