Kenmerkend gedrag van een gokker

Zittende man op grond in kleine ruimte, zit stiekem op zijn telefoon te kijken en vertoont kenmerkend gedrag van een gokker.

Een verslaving kan langzaam je leven insluipen. Wat begint als onschuldig een keertje gokken, kan uit de hand lopen en je leven compleet overnemen. Een aantal kenmerken waaraan je een gokverslaving kan herkennen zijn geldproblemen, liegen over je gedrag en erg gefrustreerd raken als je niet kunt spelen. Herken je dit gedrag van een gokker bij jezelf of een dierbare? Neem dan contact op met ons team. Uit ervaring weten wij dat je verhaal delen de eerste stap is naar een leven zonder gokproblemen. 

9 symptomen en kenmerken van een gokverslaving

We hebben mogelijke signalen van een gokverslaving voor je op een rij gezet:

1. Dagelijkse obsessie

Een van de eerste kenmerken van een gokverslaving is dat je meer en vaker begint te gokken. Je gokt langer dan dat je had gepland, met als gevolg dat je dagelijkse routine in gevaar kan komen.  

2. Veranderingen in je gedrag

Je gaat je vaak anders gedragen dan voorheen. Zo kan je geïrriteerd of defensief reageren als iemand vraagt naar je gedrag. 

3. Geldproblemen

Je ervaart een gebrek aan geld en hebt schulden. Je leent geld van anderen en kunt dit vaak niet terugbetalen. Daarbij ontken je dat je schulden of financiële problemen.

4. Noodzaak om door te blijven gaan

Je kan het gevoel hebben dat je moet blijven gokken om financiële problemen op te lossen. Je wilt verloren geld altijd terug winnen. 

5. Werk en sociale contacten verwaarlozen

Je kunt je steeds meer terugtrekken uit je sociale omgeving. Ook je werk kan er onder lijden.  Je interesseert je alleen nog maar in het spel. 

6. Liegen en ontkennen

Je kunt beginnen met liegen over jouw gokgedrag, om zo jouw probleem te verbergen. Ook kun je jouw probleem ontkennen en weigeren om hulp te zoeken. Je kunt jezelf wijsmaken dat jij jouw gedrag onder controle hebt en dat het probleem niet zo ernstig is als anderen denken.

7. Gokken gebruiken als uitvlucht voor andere problemen

Je hebt last van onderliggende problematiek. Door te gokken voel jij je goed en dit kan ervoor zorgen dat jij in een neerwaartse spiraal belandt, waarbij je steeds meer nodig hebt om je goed te voelen. 

8. Gokgedrag is gekoppeld aan drugsgebruik

Je kan gokken combineren met coke, alcohol en cannabis, waardoor er een vicieuze cirkel ontstaat. Het een kan niet meer zonder het ander, met alle symptomen en problemen die hierbij horen.

9. Stoppen lukt niet meer

Je hebt al meerdere pogingen gedaan om te stoppen. Maar dit lukt niet voor langere tijd. Je valt steeds terug in je oude gokpatroon.

Waarom Connection SGGZ Verslavingszorg?

  • Vergoed door zorgverzekeraar
  • Privé betalen ook mogelijk
  • Geen lange wachttijden 
  • Specialistisch, persoonlijk en ervaringsdeskundig
  • Bewezen effectieve behandelingen
  • Inclusief een nazorgtraject op maat
  • Familiebijeenkomst
  • In Nederland en Zuid-Afrika

Ik wil hulp

Informatie gokverslaving

Waarom word je gokverslaafd?

Of je wel of niet gokverslaafd wordt, hangt af van biologische, sociale en psychologische factoren. Daarnaast kan de verleiding van altijd en overal online kunnen gokken een grote negatieve invloed hebben. Zo kan je langzaam de controle verliezen over jouw leven. Wanneer je dagelijks te maken krijgt met de gevolgen die bij een gokverslaving horen, zoals schulden, werk- en relatieproblemen, dan kan het fijn zijn om je zorgen te delen. Connection SGGZ is er voor jou wanneer jij hier klaar voor bent.

Persoonlijke behandeling

De hulp bij gokverslaving die wij aanbieden is helemaal afgestemd op jou. In een intake bespreken we jouw situatie en mate van verslaving. Vervolgens maken we jouw behandelplan op maat. Door behandeling in onze kliniek in Eindhoven, Utrecht, Meerlo of Zuid-Afrika is herstellen van een gokverslaving wel degelijk mogelijk.

Durf hulp te vragen!

Een gokverslaving is een ernstig probleem dat om professionele begeleiding vraagt. Want je kan te maken krijgen met afkickverschijnselen. Deze kunnen ervoor zorgen dat je hulp vragen blijft uitstellen. De eerste stap zetten, door toe te geven dat je een probleem hebt, is de moeilijkste. Alleen jij kunt deze eerste stap zetten. Wanneer jij hulp durft te vragen en wilt stoppen met gokken, dan zijn wij er voor jou. Bel met ons team en maak een afspraak voor een intake wanneer jij of een dierbare te maken heeft met het gedrag van een gokker.

Ik wil advies

"Wij zijn er ook voor vragen en advies. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op."

Foto van het herstelverhaal van Wesley die in een behandelkamer zit in de afkickkliniek Kortenbos SGGZ Connection.

'Het overlijden van mijn opa zie ik ook het begin van mijn verslaving.'

Heb je hulp nodig? Vul dan het contactformulier in: