• Gokverslaving
  • Terugval gokken

    Man in pak op skateboard lijkt te rennen langs gebouwen van beton.

    Je bent succesvol aan het herstellen van je gokverslaving en toch kan de gedachte bij je opkomen: “Zou het kwaad kunnen als ik weer een keer een gokje waag? En wanneer heb ik te maken met een terugval van gokken?” Vragen die heel logisch zijn en horen bij het herstelproces. Maar hoe voorkom je een terugval? En misschien wel belangrijker: hoe herken je een terugval en kan je ervoor zorgen dat je de controle blijft houden? Connection SGGZ kan je advies geven als je te maken hebt met deze zorgen. 

    Wat is een terugval na een gokverslaving?

    We spreken van een terugval wanneer je een tijd bent gestopt, maar het niet lukt om dit vol te houden. Bij een gokverslaving houdt dit in dat je bent gestopt met gokken en toch weer begint. Een terugval kan op ieder moment van je herstelproces optreden. Zo kunnen bijvoorbeeld afkickverschijnselen ervoor zorgen dat je toch weer besluit om een gokje te wagen. Maar ook door specifieke triggers kan je terugvallen in je oude gedrag.

    Wat zijn jouw triggers?

    In het dagelijks leven hebben we allemaal te maken met triggers die ons kunnen aanzetten tot bepaald gedrag. Wanneer je herstellende bent van een verslaving verdwijnen deze verleidingen niet, maar heb je tijdens onze behandeling wel geleerd hoe je hiermee om kan gaan. Wat jou triggert om terug te vallen in je oude gedrag is persoonlijk. We hebben een aantal mogelijke triggers voor je op een rij gezet:

    • stress, zoals relatieproblemen, mentale problemen, drukte van alledag
    • financiële problemen
    • verveling
    • sociale druk, je vrienden gokken en jij wilt dit ook
    • alcohol of andere drugs
    • negatieve emoties, zoals eenzaamheid, verdriet, frustratie
    • toegang tot online gokken, altijd en overal
    • herinneringen aan gokgedrag

    Signalen van een terugval na een verslaving

    Het is belangrijk om de tekenen van een mogelijke terugval bij jezelf of een dierbare te herkennen. Een signaal kan zijn dat je steeds vaker weer aan gokken denkt. Het is als een rood knipperlichtje in je achterhoofd. Ook kunnen oude demonen weer de kop opsteken, zoals onderliggende problematiek. Deze kunnen misschien de aanleiding zijn geweest waarom je bent gaan gokken. Zo kan je opmerken dat je gedrag verandert en dat je vervalt in oude gewoonten. Je kan een geïrriteerd gevoel ervaren en wanneer je omgeving je hiermee confronteert eindigt dit in ruzie. Hierdoor kan jij je gaan schamen voor je gedrag. Dit kan leiden tot onzeker gevoel waardoor je bang bent om de controle te verliezen.

    Waarom Connection SGGZ Verslavingszorg?

    • Vergoed door zorgverzekeraar
    • Privé betalen ook mogelijk
    • Geen lange wachttijden 
    • Specialistisch, persoonlijk en ervaringsdeskundig
    • Bewezen effectieve behandelingen
    • Inclusief een nazorgtraject op maat
    • Familiebijeenkomst
    • In Nederland en Zuid-Afrika

    Ik wil hulp

    Informatie gokverslaving

    Deel je zorgen

    Uit ervaring weten wij dat het delen van je zorgen over een terugval helpt bij het voorkomen hiervan. Delen maakt alleen kwetsbaar en dit kan ervoor zorgen dat je hulp vragen uitstelt. Ook dit is volkomen normaal. We hopen alleen dat jij toch aan de bel trekt als je het gevoel hebt dat je de controle aan het verliezen bent. Wacht niet en deel je zorgen met ons team.

    Omgaan met een terugval gokken

    Je herstelproces is persoonlijk en dit gaat altijd met vallen en weer opstaan. Wanneer je merkt dat je steeds vaker valt, is het tijd dat je accepteert dat je hulp nodig hebt om te kunnen blijven staan. Ben lief voor jezelf en zie het als een leermoment. Houd hierbij in gedachten dat je niet meer te maken wilt krijgen met de gevolgen van een gokverslaving. Deze kunnen een stok achter de deur zijn om hulp te vragen.

    Hoe zorg ik er zelf voor dat ik een terugval voorkom?

    Jezelf in de spiegel aan kunnen kijken en eerlijk zijn tegen jezelf, is belangrijk om een terugval te voorkomen. Sta stil bij wat je triggers zijn en ontwikkel gezonde coping-strategieën. Zoek steun bij je familie, vrienden en mensen om je heen. Ga triggers bewust uit de weg, stel weer een gokstop in, neem een andere looproute die niet langs een casino komt en beëindig vriendschappen waarvan je weet dat deze tot problemen leiden. Zorg goed voor jezelf en ben actief bezig met nieuwe positieve gewoonten zodat gokken geen verleiding is.

    Onze behandeling afgestemd op jou

    In onze afkickkliniek helpen wij je bij je herstel en een mogelijke terugval. Ons team begrijpt als geen ander wat je allemaal tegenkomt als je aan het herstellen bent van een verslaving. Zij kunnen je tijdens jouw op maat gemaakte behandeling de juiste handvatten geven, zodat de kans op een terugval kleiner is. Heb je vragen over een terugval gokken of maak jij je zorgen over jezelf of een dierbare, bel ons. Wij luisteren graag naar je verhaal.

    Ik wil advies

    "Wij zijn er ook voor vragen en advies. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op."

    Foto van het herstelverhaal van Wesley die in een behandelkamer zit in de afkickkliniek Kortenbos SGGZ Connection.

    'Het overlijden van mijn opa zie ik ook als het begin van mijn verslaving.'

    Heb je hulp nodig? Vul dan het contactformulier in: