Waarom word je gokverslaafd?

De handen van iemand met een gokverslaving die met fiches en kaarten aan het gokken is tegen een donkergroene achtergrond.

Er zijn vele middelen waar je verslaafd aan kunt raken: cocaïne, speed, MDMA, 3-MMC, noem maar op. Maar ook een verslaving aan games en gokspellen komt vaak voor. Net als het gebruik van drugs, is het een manier om negatieve gevoelens te onderdrukken en vervelende gedachten te verdringen. Maar waarom word je eigenlijk gokverslaafd?

Spanning 

Het verlangen naar spanning is meestal de trigger van een gokverslaving. Als je geld inzet, heb je kans om iets te winnen, maar ook om te verliezen. Dat zorgt voor een adrenaline-boost. Zelfs als je nog niet gewonnen hebt, stijgt de beloningsactiviteit in je hersenen al. Dat maakt dat je door wil gaan. Als je gokverslaafd bent, reageer je steeds minder op winst of verlies. Daardoor ga je steeds verder over je grenzen heen en daarmee stijgt het risico om veel geld te verliezen. 

Kenmerken gokverslaving

Een gokverslaving wordt niet gemeten aan de hand van de frequentie van het gokken, maar of je aan een aantal kenmerken voldoet. Denk daarbij aan controleverlies. Je probeert te stoppen of te minderen, maar dat lukt niet. Ook is er bij verslaving een tendens van steeds langer doorgaan dan je van plan was. Tevens heeft het negatieve effecten op je omgeving. Je relatie of werk lijden onder het gokken en er ontstaan serieuze financiële problemen.

Waarom Connection SGGZ Verslavingszorg?

 • Vergoed door zorgverzekeraar
 • Privé betalen ook mogelijk
 • Geen lange wachttijden 
 • Specialistisch, persoonlijk en ervaringsdeskundig
 • Bewezen effectieve behandelingen
 • Inclusief een nazorgtraject op maat
 • Een uitstekend familieprogramma
 • In Nederland en Zuid-Afrika

Ik wil hulp

Verhoogde kans

Als je gevoelig bent voor bepaalde eigenschappen, dan heb je een hogere kans om een verslaving te ontwikkelen. Vaak is het een combinatie van onderstaande factoren: 

 • Overtuigd dat je kunt winnen. Gokkers overtuigen zichzelf van de voordelen van het spel en de kansen die het biedt. Dat de werkelijke kans om te winnen vrijwel nihil is, willen ze niet horen.
 • Ontsnappingsmogelijkheid. Verveling, eenzaamheid, gebrek aan vrienden, minderwaardigheidsgevoelens, spanningen...je kan het allemaal even vergeten tijdens het spel. Het biedt je de gelegenheid om negatieve gevoelens weg te drukken. 
 • Rotsvast geloof in geluk. Veel gokkers geloven niet in toeval, maar in geluk. Als ze een paar keer achter elkaar winnen denken ze dat dit geen toeval meer kan zijn. En ze ‘werken’ vaak met geluksgetallen, geluksdagen, geluksautomaten, pech-croupiers en pech-casino’s.

Gokgedrag verminderen

Gok jij regelmatig en maak jij je daar zorgen over? Stel jezelf dan limieten voordat je begint, zowel qua frequentie als qua geld. En houd je gedrag in de gaten door jezelf de volgende vragen te stellen: Wat maakt dat ik door wil gaan? Doe ik het echt nog voor mijn plezier? Als je weet dat je verslavingsgevoelig bent, praat dan over je zorgen met een naaste. Of zoek direct professionele hulp en neem contact op met Connection SGGZ. Wij staan voor je klaar.

Heb je hulp nodig? Vul dan het contactformulier in:

Foto van het herstelverhaal van Wesley die in een behandelkamer zit in de afkickkliniek Kortenbos SGGZ Connection.

'Het overlijden van mijn opa zie ik ook het begin van mijn verslaving.'