Afkickverschijnselen, ook wel ontwenningsverschijnselen, zijn klachten die ontstaan wanneer je stopt met het gebruik van een stof waar het lichaam fysiek afhankelijk van is geworden, zoals alcohol. Afkickverschijnselen van alcohol zijn afhankelijk van de mate van verslaving, duur en hoeveelheid van je gebruik, en je algehele gezondheid. Wil je duurzaam herstellen? Dan is het belangrijk dat jij de juiste ondersteuning krijgt. Ons team van professionals en ervaringsdeskundigen kan je hierbij helpen.
Afkickverschijnselen alcohol
Krijg jij te maken met ontwenningsverschijnselen van alcoholverslaving?
Wanneer je gaat afkicken van alcohol, zijn afkickverschijnselen onvermijdelijk. De ernst hiervan varieert per persoon. Ontwenningsverschijnselen bij alcoholgebruik beginnen meestal binnen enkele uren tot een dag na het laatste drankje. Om te kunnen bepalen wat jij mag verwachten aan ontwenningsverschijnselen, maken we een afspraak voor een intake. Hierin bespreken we jouw situatie en geven we aan hoe we je gaan begeleiden om deze vaak heftige detoxperiode door te komen. Samen stellen we jouw persoonlijke behandelplan op voor een leven zonder verslaving.
Afkicken alcohol: herkennen van verschijnselen
Het proces van afkicken van alcohol begint met het bewust waarnemen van signalen en symptomen. Vaak zijn deze subtiel en variëren ze, maar enkele veel voorkomende indicatoren zijn onder andere veranderingen in je slaappatroon, stemmingswisselingen, fysieke ongemakken en een toegenomen behoefte aan alcohol. Het opmerken van deze signalen is een essentiële eerste stap naar je herstel en kan je de motivatie geven om de hulp van ons professionele team in te schakelen.
Waarom Connection SGGZ Verslavingszorg?
- Vergoed door zorgverzekeraar
- Privé betalen ook mogelijk
- Geen lange wachttijden
- Specialistisch, persoonlijk en ervaringsdeskundig
- Bewezen effectieve behandelingen
- Inclusief een nazorgtraject op maat
- Familiebijeenkomst
- In Nederland en Zuid-Afrika
Ik wil hulp
Duur van alcoholontwenning
Een alcoholverslaving ontwikkel je vaak langzaam gedurende een langere periode. De ontwenning van alcohol doorloopt verschillende stadia.
Afkickverschijnselen alcohol op de korte termijn
Belangrijkste ontwenningsverschijnselen van alcohol binnen de eerste week van stoppen:
- misselijkheid en braken
- beven en trillen
- zweten
- hoofdpijn
- wazig zien
- verhoogde bloeddruk
- versnelde polsslag
- spierspanning en krampen
- angstgevoelens
- verwardheid
- gespannenheid
- ademhalingsproblemen
- hallucinaties
- sombere gevoelens en stemmingsschommelingen
- slaapproblemen
In ernstige gevallen kan je te maken krijgen met een ‘tremor’, epileptische aanvallen en delirium tremens. Deze ontwenningsverschijnselen kunnen levensgevaarlijk zijn. Daarom is medische begeleiding belangrijk.
Symptomen afkicken alcohol op de lange termijn
Hoewel je lichaam snel kan herstellen, kunnen bovenstaande symptomen op de lange termijn een uitdaging blijven. Organen zoals je maag, darmen, lever, en hersenen kunnen blijvend beschadigd raken. Gezonde eetgewoonten en levensstijlkeuzes spelen een rol in het minimaliseren van deze schade, terwijl de kans op ziektes, zoals kanker, nog langere tijd aanwezig blijft na het stoppen met alcohol.
Verantwoord stoppen met alcohol
Onze behandeling van alcoholverslaving verdelen we globaal in 3 fases: ontwennen, revalidatie en onderhoud. In de eerste fase krijg je te maken met bovenstaande afkickverschijnselen van alcohol. Deze kunnen zeer heftig zijn. Onze deskundige behandelaars begeleiden je door deze moeilijke periode. Tijdens de revalidatieperiode krijg je therapie, zoals gedragstherapie en groepsgesprekken met lotgenoten. De onderhoudsfase draait om het vasthouden van je leven zonder verslaving. Steun van vrienden, familie en lotgenoten zijn hierin heel belangrijk. Tijdens iedere fase van je traject sta jij centraal. We zullen je op ieder moment in onze afkickkliniek de juiste ondersteuning geven, zodat jij kan werken aan jouw duurzame herstel.
Informatie alcoholverslaving
Zet de eerste stap vandaag
Wacht niet als jij problemen ervaart door je alcoholgebruik. Wij kunnen je helpen om op een verantwoorde manier af te kicken en we geven je de juiste ondersteuning wanneer je te maken hebt met ontwenningsverschijnselen. Ook bij vragen over afkickverschijnselen van alcohol kan jij contact met ons opnemen. Bel ons: 040-3035023.
Ik wil advies
"Wij zijn er ook voor vragen en advies. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op."