Stoppen met alcohol werkt verfrissend. Dat zie je terug in je uiterlijk, doordat je afvalt en je huid er gezonder uitziet. Maar je merkt het ook mentaal: je geheugen en concentratie verbeteren en je voelt je minder somber. Dat werkt vaak weer door op je relaties, werk en studie. Een goede voorbereiding is het halve werk. Dus wat kun je verwachten, hoe pak je het aan en wat kun je doen als je na een tijdje toch weer begint?
Stoppen met alcohol

Wat kun je verwachten als je gestopt bent met alcohol?
Alcohol dempt gevoelens zoals somberheid of stress. Bij het stoppen kunnen deze in alle hevigheid terugkomen, zeker als je te maken hebt met onderliggende problemen, zoals ADHD, autisme of een persoonlijkheidsstoornis. Vandaar dat we hiervoor bij Connection SGGZ ook altijd aandacht hebben.
Ontwenningsverschijnselen
Daarnaast kan alcohol kan ontwenningsverschijnselen geven als je stopt. Denk aan beven, slecht slapen, spanning of hoofdpijn. Je kunt last krijgen van craving – een plotselinge, sterke zucht naar alcohol. Dit kunnen ook symptomen van alcoholverslaving zijn. In sommige situaties kunnen deze klachten ernstige vormen aannemen. Het kan dan verstandig zijn om gecontroleerd af te bouwen. Wij kunnen je hierin ondersteunen op een medisch verantwoorde manier. Neem contact met ons op als je twijfelt. Samen bekijken we wat jij in jouw situatie nodig hebt.
De positieve effecten van stoppen met alcohol
Zie je er tegenop om geen alcohol meer te drinken? Weet dan dat het je ook veel oplevert. We zetten alle positieve effecten van stoppen met alcohol op een rijtje:
- je hebt meer energie
- je voelt je positief
- je voelt je zelfverzekerd
- je slaapt beter
- je huid verbetert
- je houdt geld over
- je gezondheid verbetert
- je relaties verbeteren
- je bent scherper en gefocust
Waarom Connection SGGZ Verslavingszorg?
- Vergoed door zorgverzekeraar
- Privé betalen ook mogelijk
- Geen lange wachttijden
- Specialistisch, persoonlijk en ervaringsdeskundig
- Bewezen effectieve behandelingen
- Inclusief een nazorgtraject op maat
- Familiebijeenkomst
- In Nederland en Zuid-Afrika
Informatie alcoholverslaving
7 tips om te stoppen met drinken
Onderstaande tips kunnen je op weg helpen als je wilt stoppen.
1. Maak een plan en beloon jezelf
Bepaal de stopdatum en trakteer jezelf als je een mijlpaal behaalt. Deel dit plan met je omgeving en bespreek hoe ze jou kunnen helpen. Schrijf op wat het je oplevert en hang het plan vervolgens op een goed zichtbare plek.
2. Maak er een uitdaging van en zoek steun in je omgeving
Spreek met jezelf af dat je bijvoorbeeld een maand niet drinkt. Want waarom zou je je beperken tot Dry January? Vertel je dierbaren wat je gaat doen om te stoppen. Zo kunnen zij je steunen en rekening met je voornemen houden.
3. Sta stil bij je drinkgedrag en bereid je voor op moeilijke momenten
Op welke momenten trek jij graag de koelkast open voor dat biertje of een glas wijn? Schrijf ze op, zodat de achterliggende emoties zichtbaar worden. Wil je definitief stoppen met drinken? Dan kan het een goed idee zijn om met die emoties aan de slag te gaan.
4. Kies bewust je gezelschap
Spreek af met vrienden of familie die het prima vinden om met een kop koffie of thee bij te kletsen. Of pak een gezamenlijke hobby of sport weer op. Je hebt gegarandeerd een gezellige middag of avond zonder alcohol.
Ik wil hulp
5. Werk aan je sociale vaardigheden
Drank vergroot je zelfvertrouwen, waardoor je makkelijker een praatje aanknoopt met vreemden, bijvoorbeeld op een feestje. Werk aan je sociale vaardigheden, zodat je de alcohol niet meer nodig hebt. Hier heb je je hele leven plezier van.
6. Bepaal zelf hoeveel je drinkt en wissel af met water
Zeg nee als er automatisch wordt bijgeschonken of doe langer over het leegdrinken van je glas. Wissel een alcoholisch drankje af met een glas water of kies voor een alcoholvrij alternatief. Grote kans dat je de volgende dag geen kater hebt.
7. Zoek afleiding en zorg dat je geen alcohol in huis hebt
Als je trek hebt in alcohol, zoek dan afleiding en drink water. Bedenk dat die sterke aandrang, ook wel craving, meestal niet langer dan 30 minuten duurt. Als je geen alcohol in huis hebt, is het makkelijker om zo’n craving uit te zitten.
Minderen of helemaal geen alcohol drinken?
Als je mindert in plaats van stopt, zit de kans erin dat je ongemerkt weer meer gaat drinken. Alcohol dempt het deel van je hersenen waar je impulsbeheersing zit. Daardoor kan het lastiger zijn om nee te zeggen tegen je volgende drankje dan helemaal niet te drinken.
Onze begeleiding
Soms kan stoppen met alcohol lastiger blijken dan je dacht. Je houdt het misschien even vol, maar vervalt toch weer in oude patronen. Als je eenmaal in de vicieuze cirkel van alcoholverslaving gevangen zit, kan dit de kwaliteit van jouw leven ernstig verstoren. Daarom kun je ons ook bellen op 040 303 5023 met vragen over je drinkgedrag of als je hierover wilt praten, of het nu over jezelf gaat of een naaste. We bieden persoonlijk advies en bekijken samen hoe jij duurzaam kunt stoppen met alcohol.