Stoppen met alcohol

Een hand met een wiskeyglas tegenover een hand die het signaal geeft om te stoppen met drinken.

Ben je van plan om je drinkgewoonten te veranderen? Dan is dit een belangrijke en persoonlijke beslissing. Wat zijn de redenen voor jou om te stoppen? Wil jij je gezonder en fitter voelen? Of wil jij je geld liever besteden aan andere dingen? Ook de relatie verbeteren met je partner of gezin kan een goede reden zijn om je alcoholgebruik aan te passen. Wat de reden ook is, stoppen met alcohol is een belangrijk besluit. Bij Connection SGGZ hebben wij respect voor jouw beslissing en kunnen wij je helpen als jij dit nodig hebt.

Voordelen van stoppen met alcohol

De voordelen van het stoppen met drinken van wijn, bier of andere alcoholische dranken, zijn vele malen groter dan de voordelen van alcohol drinken zelf. We hebben de belangrijkste voor je op een rijtje gezet:

 • je hebt meer energie
 • je voelt je positief 
 • je voelt je zelfverzekerd
 • je slaapt beter
 • je huid verbetert
 • je houdt geld over
 • je gezondheid verbetert
 • je relaties verbeteren

Dit laatste voordeel kan een belangrijke motivatie zijn om te stoppen met drinken. Want je directe omgeving kan last hebben van jouw alcoholgebruik. Wanneer je stopt, verdwijnen de spanningen over dit soms gevoelige onderwerp. Heb jij vragen over jouw alcoholgebruik? Stel ze aan ons team van professionals en ervaringsdeskundigen. Zij luisteren graag naar jouw verhaal.

Waarom Connection SGGZ Verslavingszorg?

 • Vergoed door zorgverzekeraar
 • Privé betalen ook mogelijk
 • Geen lange wachttijden 
 • Specialistisch, persoonlijk en ervaringsdeskundig
 • Bewezen effectieve behandelingen
 • Inclusief een nazorgtraject op maat
 • Familiebijeenkomst
 • In Nederland en Zuid-Afrika

Ik wil hulp

Kiezen om te minderen of helemaal geen alcohol drinken

Je kunt ervoor kiezen om te minderen. Dit kan soms moeilijker zijn dan stoppen, omdat jij je dan in een grijs gebied bevindt. Soms is minderen niet zo definitief als helemaal geen alcohol drinken. Dit laatste geeft vaak meer houvast en kan samen met een goed plan zorgen voor het resultaat dat jij wilt bereiken.

Wat is de beste manier om jouw relatie met alcohol aan te pakken?

De beste manier om jouw relatie met alcohol te lijf te gaan, is een persoonlijk traject dat begint met zelfreflectie en bewustwording. Kijk naar je drinkgewoonte en de redenen waarom je drinkt. Heb je misschien te maken met onderliggende problematiek? Wanneer je dit voor jezelf helder hebt, kan je realistische doelen stellen en een plan opstellen om je drinkgedrag aan te pakken. Ons team helpt je hier graag bij met onze persoonlijke, op jouw situatie afgestemde aanpak.

8 tips om te stoppen of minderen met alcohol drinken

1. Maak een plan om te stoppen en beloon jezelf

Begin met het bepalen van de datum en bijvoorbeeld een beloning voor iedere dag dat je bent gestopt met alcohol. Deel dit ook met je directe omgeving en spreek af hoe jij wilt dat zij hiermee omgaan. 

2. Maak een lijst met redenen waarom je stopt met drinken

Schrijf jouw redenen op en de voordelen om te stoppen met alcohol. Beschrijf eventueel ook de nadelen op deze lijst. Hang deze vervolgens op een plek zodat je er regelmatig naar kijkt.

3. Maak er een challenge van en zoek steun in je omgeving

Spreek met jezelf af dat je bijvoorbeeld een maand niet drinkt. ‘Dry January’ of ‘Sober October' kan iedere maand van het jaar plaatsvinden, toch? Je zal ontdekken dat je je zonder alcohol al snel wat frisser en beter voelt! Vertel daarnaast ook aan je directe omgeving wat je gaat doen om te stoppen. Zo kunnen je dierbaren je steunen op de momenten dat jij het nodig hebt. 

4. Sta stil bij je drinkgedrag en bereid je voor op moeilijke momenten

Wanneer zijn die momenten dat je graag de koelkast opentrekt voor dat biertje of een glas wijn wilt inschenken? Nog beter: schrijf het op in een schrift of gebruik notities in je telefoon. De achterliggende emoties komen zo al snel aan het licht. Wil je definitief stoppen met drinken? Dan is het een goed idee om met die achterliggende emoties aan de slag te gaan.

5. Kies bewust je gezelschap 

Spreek af met vrienden of familie waarvan je weet dat ze het prima vinden om onder het genot van een kop koffie of thee bij te kletsen. Je hebt gegarandeerd een gezellige middag of avond zonder alcohol: win-win!

6. Werk aan je sociale vaardigheden 

Deze tip kan lastig zijn, maar verhoogt wel de slagingskans. De meeste drinkers zijn ooit begonnen met alcohol drinken omdat het ze zelfvertrouwen geeft. Je remmingen verdwijnen en je durft met iedereen een praatje te maken. Zeker bij een onzekere puberteit is dit een trigger om steeds vaker en meer te drinken. Onze tip: werk aan je sociale vaardigheden en je hebt de alcohol niet meer nodig. Het vereist wat inzet, maar je kan er de kans op verslaving door verminderen. Daarnaast heb je hier je hele verdere leven plezier van.

7. Bepaal zelf hoeveel je drinkt en wissel af met water

Zeg nee als er automatisch wordt bijgeschonken of doe gewoon langer over het leegdrinken van je glas. En wissel je glas alcohol telkens af met een glas water. Je kunt ook de timer op je telefoon zetten en stoppen met drinken als het bijvoorbeeld middernacht is. Dan stap je over op water of frisdrank. 

8. Zoek afleiding en zorg dat je niet teveel alcohol in huis hebt

Als je trek hebt in alcohol, bedenk dan dat die ook weer voorbij gaat, zoek afleiding en drink water. Daarnaast kan een voorraad alcohol in huis ervoor zorgen dat je sneller overgaat tot drinken. Wanneer drank niet direct beschikbaar is en je afleiding zoekt, kan de verleiding soms spontaan verdwijnen.

Ik wil advies

"Wij zijn er ook voor vragen en advies. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op."

Wat zijn de effecten van stoppen met drinken?

Afkicken van alcohol is niet eenvoudig; je krijgt bijvoorbeeld te maken met afkickverschijnselen. Die beginnen ongeveer zes tot acht uur nadat je bent gestopt met alcohol drinken. De verschijnselen verschillen van persoon tot persoon en zijn ook afhankelijk van je mate van verslaving. Het begint meestal met trillende handen en misselijkheid. Ook spierpijn en hoofdpijn horen hier vaak bij, net als veel zweten en onrust. 

Daarnaast kan stoppen met alcohol zorgen voor hartkloppingen en slecht slapen wanneer je cold turkey stopt. Met alle gevolgen die hierbij horen, zoals een slaapstoornis, depressie, delirium of zelfs een hartaanval. Ook je humeur kan zwaar lijden onder stoppen met drinken. Hoe langer je stopt, hoe blijer en zelfverzekerder jij je gaat voelen. Je gaat weer genieten zonder alcohol. Wij weten dat de weg naar een leven zonder alcohol er eentje met hobbels is. Daarom staat ons team voor je klaar. Wij kunnen jou de begeleiding bieden die jij nodig hebt.

Waarom is het zo moeilijk om te stoppen met alcohol?

Alcohol drinken maakt deel uit van onze samenleving, het hoort er vaak gewoon bij. Op een feestje om te ontspannen, ’s avonds thuis om even niet te veel na te denken, op een terrasje bij lekker weer. Iedere dag alcohol drinken, is echter ongezond en het wordt een probleem als je alleen nog maar kunt denken aan je volgende glas bier, wijn of sterke drank. Zo kan je door de jaren heen een alcoholverslaving ontwikkelen met alle gevolgen die hierbij horen. Het doorbreken van deze vicieuze cirkel is vaak lastig. Connection SSGZ biedt hiervoor specialistische hulp aan die helemaal is afgestemd op jouw situatie.

Hoe kan Connection SGGZ je helpen?

Wil jij stoppen met alcohol drinken? Maak dan een afspraak voor een intake. Hieruit zal blijken welke behandeling het beste bij je past: een ambulante behandeling in Eindhoven of Utrecht, of een klinische behandeling. Een opname vindt plaats in onze afkickkliniek in Meerlo of Zuid-Afrika. Het kan zijn dat je eerst een detox moet ondergaan voordat je aan de behandeling begint.

Foto van het herstelverhaal van Edwin die op de oprit met groene bomen staat van de afkickkliniek Kortenbos SGGZ Connection.

'Ik kreeg twee gezichten: de vrolijke en de soms verdrietige Edwin. De verdrietige en negatieve Edwin liet ik aan bijna niemand zien.'

Heb je hulp nodig? Vul dan het contactformulier in:

Veelgestelde vragen over stoppen met alcohol

Wat zijn de voordelen van stoppen met alcohol?
Wat zijn de bijwerkingen van stoppen met alcohol?
Kan ik zelf stoppen met alcohol?
Hoe maak ik een plan om te stoppen met alcohol?