Wat is GHB?

Silhouette van een man die tegen een muur aan leunt.

GHB staat voor Gamma Hydroxy Butyraat en is een van nature aanwezige stof in je lijf. Het wordt geproduceerd in je hersenen en heeft invloed op je slaap, stemming en eetlust. GHB is een synthetische harddrug met een verdovende en kalmerende werking. Deze illegale drug wordt meestal verkocht in vloeibare vorm, in kleine buisjes. De dosering van deze partydrug komt zeer precies, want de grens tussen een prettig effect en een gevaarlijke dosering is zeer klein. Verkeerd gebruik kan zorgen voor bewusteloosheid, ademhalingsproblemen en zelfs de dood bij een overdosis. Daarnaast heeft het een zeer snel verslavende werking met alle gevolgen die hierbij horen. 

GHB: een natuurlijke stof in je lichaam

GHB is een lichaamseigen stof in de hersenen met een vergelijkbare dempende werking als de signaalstof GABA. GABA (Gamma-aminoboterzuur) is een neurotransmitter in de hersenen die verantwoordelijk is voor hoe jij je voelt, oftewel je gemoedstoestand. Angst, spanning, onrust en slapeloosheid zorgen voor een verhoogde hersenactiviteit en een laag GABA-niveau. GHB heeft een chemische structuur die vergelijkbaar is met GABA. Hierdoor versterkt GHB de GABA-activiteit in je hersenen. Dit zorgt voor een verdovend effect met een zeer snel verslavende werking. 

Wat zit er in chemische GHB?

Chemische GHB is een kleur- en geurloze vloeistof met een iets zoute smaak. Daarom wordt het vaak gemixt met frisdrank, sap of water. GHB heeft verschillende bijnamen, zoals ‘vloeibare XTC’, ‘G’ of G-tje’ en ‘buisje’ of ‘dopje’. Deze laatste twee bijnamen hebben te maken met de manier van verpakken in plastic buisjes van 4 tot 5 ml en de dosering in een dopje voor de juiste hoeveelheid. Er bestaan ook GHB-pillen. GHB is in Nederland sinds 2012 illegaal en staat op de lijst van harddrugs. Het bezitten, verkopen of produceren van GHB is strafbaar.

Waarom Connection SGGZ Verslavingszorg?

  • Vergoed door zorgverzekeraar
  • Privé betalen ook mogelijk
  • Geen lange wachttijden 
  • Specialistisch, persoonlijk en ervaringsdeskundig
  • Bewezen effectieve behandelingen
  • Inclusief een nazorgtraject op maat
  • Een uitstekend familieprogramma
  • In Nederland en Zuid-Afrika

Heb je hulp nodig?

Dit moet je weten over de dosering en werking van GHB

De dosering van deze drugs is zeer moeilijk. Zelfs een kleine hoeveelheid kan al een overdosis zijn voor jouw lichaam. Het effect van GHB is afhankelijk van je maaginhoud, je algehele gezondheid, je lichaamsgewicht, je omgeving en tolerantie. Allemaal zaken die van dag tot dag kunnen verschillen, waardoor het effect ook onvoorspelbaar is. De verschillende gevolgen en effecten kunnen zijn: gevoel van euforie, verminderde angst, verlies van remmingen en een verhoogde seksuele drive. Maar het kan ook leiden tot slaperigheid, verwardheid, duizeligheid, misselijkheid en braken. GHB begint na 5 tot 30 minuten te werken en werkt daarna ongeveer 1 tot 3 uur door. Vaak ben je na 3 uur nog niet nuchter. 

Out gaan maakt je onnodig kwetsbaar

Door een verkeerde dosering wordt je centrale zenuwstelsel aangetast. Dit kan leiden tot bewustzijnsverlies, het zogenaamde out gaan, ademhalingsproblemen en zelfs de dood. Allemaal gevolgen waar je vaak niet bij stilstaat als je ‘ja’ zegt tegen deze harddrugs. Ook het combineren van GHB met alcohol zorgt voor gevaarlijke situaties. Daarin ben je afhankelijk van de zorg van anderen. Want wanneer je bijvoorbeeld bewusteloos op de grond bent gevallen, ben je zeer kwetsbaar en kunnen mensen misbruik van je maken.

Ik wil advies

"Wij zijn er ook voor vragen en advies. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op."

Is GHB verslavend?

Ja! En dit gaat vaak ongemerkt snel, omdat je in korte tijd een hoge tolerantie opbouwt bij deze harddrugs. Je kunt zelfs met een GHB-verslaving te maken krijgen na een aantal keren dagelijks gebruik. Je bent dan lichamelijk en geestelijk afhankelijk geworden van deze drugs. Het abrupt stoppen van je gebruik kan ernstige afkickverschijnselen veroorzaken, zoals angst, hallucinaties en epileptische aanvallen. Daarom is het noodzakelijk dat de detoxificatie onder specialistische, medische begeleiding gebeurt wanneer je wilt stoppen met GHB. 

Maak jij je zorgen?

GHB-gebruik herkennen kan lastig zijn. Maak jij je zorgen over jezelf of een dierbare? Deel deze dan met onze professionals en ervaringsdeskundigen. Zij zijn gespecialiseerd in het duurzaam behandelen van verslaving waarbij we ook kijken naar eventuele onderliggende problematiek. De detoxificatie vindt extern plaats en is noodzakelijk om te kunnen starten met een behandeling in onze afkickkliniek. Wil je hier meer over weten? Bel: 040 3035023. Ons team van specialisten geeft je graag de antwoorden die je nu nodig hebt als het gaat over GHB.

Foto van het herstelverhaal van Rob die op de oprit met groene bomen staat van de afkickkliniek Kortenbos SGGZ Connection.

'Mijn leven was één grote leugen. Iedere dag beloofde ik mezelf om te stoppen, maar binnen een paar uur verbrak ik deze belofte en ging ik weer gewoon door met gebruiken.'

Heb je hulp nodig? Vul dan het contactformulier in:

Veelgestelde vragen over GHB:

Wat is GHB?
Hoe lang werkt GHB?
Is GHB legaal?
Wat zijn de risico's van het gebruik van GHB?