Alcohol en cocaïne

Meerdere mensen op een feest, waarbij de voorste vrouw een slok neemt uit een klein glaasje.

Wanneer je één drug gebruik loop je al een risico. Dit wordt groter als je verschillende drugs tegelijk neemt. Alcohol en cocaïne combineren zorgt daarmee voor een nog groter risico. Deze drugs hebben namelijk deels een tegengestelde werking. Zo is de werking van alcohol vaak verdovend. Terwijl cocaïne je juist een euforisch energievol gevoel kan geven. Hierdoor kun jij je agressief en impulsief gaan gedragen. Deze cocktail van drugs is enorm belastend voor je hart en de rest van je lijf. In onze afkickkliniek zien we dat deze combinatie kan leiden tot een verslaving aan beide middelen. Daardoor kun je de controle over je leven compleet kwijtraken.

Alcohol en cocaïne combineren zorgt voor een giftig chemisch proces

Wanneer je alcohol en cocaïne combineert, ontstaat er een derde, zeer chemische stof: cocaetheyleen. Deze is zeer giftig en daarmee belastend voor je lichaam. Vooral je hart en bloedvaten kunnen opeens in de problemen komen. Want zowel cocaïne als alcohol veroorzaken namelijk een stijging van de hartslag. Hierdoor heeft je hart meer zuurstof nodig. Terwijl beide stoffen aan de andere kant zorgen voor een beperking van de zuurstoftoevoer. Dit alles kan leiden tot een acuut zuurstoftekort in de hartspier en hartritmestoornissen. De combinatie van cocaïne en alcohol is dus erg riskant. Wacht daarom niet als jij je zorgen maakt om jezelf of een dierbare. Ons team van professionals en ervaringsdeskundigen kan jou het advies geven dat jij nu nodig hebt.

Alcohol na coke of coke na alcohol

Wanneer je veel alcohol drinkt, kun je na een tijdje last krijgen van vermoeidheid. Gebruik je vervolgens cocaïne, dan kan deze moeheid verdwijnen. Je voelt je minder dronken dan dat je in werkelijkheid bent. Het geeft je een vals gevoel van nuchterheid. Waardoor je weer meer gaat drinken en het gevaar ontstaat dat je ook meer coke nodig hebt om dit te gaan compenseren. Aan de andere kant kan de alcohol het effect van de cocaïne wat afzwakken. Je voelt je meer relaxed en bent minder gespannen. In beide gevallen is de kans groot dat je meer gaat gebruiken omdat je het gevoel zo fijn vindt dat het je geeft of je wilt nog even doorgaan. Zo kan er een vicieuze cirkel ontstaan met heftige gevolgen. Deze vaak neerwaartse spiraal kan er na verloop van tijd ook voor gaan zorgen dat je geen alcohol meer drinkt zonder cocaïne of vice versa. Zo kun jij een combinatieverslaving ontwikkelen. Het doorbreken van dit patroon vraagt vaak professionele hulp. Deze bieden wij je aan bij Connection SGGZ.

Waarom Connection SGGZ Verslavingszorg?

 • Vergoed door zorgverzekeraar
 • Privé betalen ook mogelijk
 • Geen lange wachttijden 
 • Specialistisch, persoonlijk en ervaringsdeskundig
 • Bewezen effectieve behandelingen
 • Inclusief een nazorgtraject op maat
 • Een uitstekend familieprogramma
 • In Nederland en Zuid-Afrika

Heb je hulp nodig?

Agressie, het verkeer en de kater

Door het gebruik van alcohol loop je een verhoogde kans dat jij je agressief en impulsief gaat gedragen. De frontale kwab van je brein en je amygdala gaan namelijk minder goed werken. Hierdoor beoordeel je prikkels sneller als bedreigend en kun je de langetermijngevolgen niet meer overzien. Cocaïne kan deze reactie verergeren waardoor je alles als nog intenser ervaart. Daarnaast kun je ook denken dat je nog kunt rijden. Want deze combinatie kan overmoedig maken. Je realiteitszin is verdwenen, waardoor rijden absoluut niet gaat en onverantwoord is. De kater die de combinatie alcohol en cocaïne geeft, is vaak extra groot voor zowel je lijf als je hersenen. Hierdoor kun jij je somber, depressief en eenzaam gaan voelen. Dit kan een reden zijn om weer te gaan gebruiken. Zo hoef je niet met de eventuele onderliggende problemen van je gebruik om te gaan. Ons advies is om je verhaal te delen met iemand die om je geeft of met ons team. Wij weten dat er een leven zonder verslaving bestaat, ook voor jou.

Ik wil advies

"Wij zijn er ook voor vragen en advies. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op."

De risico’s van alcohol en cocaïne zijn gevaarlijk

Experimenteren met deze cocktail kan leiden tot:

 • hartproblemen, zoals hartstilstand, hartritmestoornis en beroerte
 • oververhitting
 • leverschade
 • agressief gedrag
 • depressieve gevoelens
 • angstklachten
 • psychosen
 • verslaving

Want ook door per ongeluk alcohol en cocaïne te combineren kun je blijvend de negatieve gevolgen ervaren. Heb jij vragen over alcohol of cocaïne? Neem dan contact op met ons team. Zij kunnen jou de juiste antwoorden geven.

Wat doe je als je de controle kwijtraakt over je alcohol- en cocaïnegebruik?

Toegeven dat jij een probleem hebt met alcohol en cocaïne kan ervoor zorgen dat je misschien eerder meer gaat gebruiken dan dat je hulp zoekt. Wij weten uit eigen ervaring dat dit niet de oplossing is. Wacht daarom niet als jij weet dat jij geen controle meer hebt over jouw gebruik. Neem contact met ons op: bel 040-3035023. Maak een afspraak voor een intake en deel jouw verhaal met ons.

Heb je hulp nodig? Vul dan het contactformulier in:

Veelgestelde vragen over alcohol en cocaïne:

Wat zijn de gevolgen van het combineren van alcohol en cocaïne?
Hoe lang werkt de combinatie van cocaïne met alcohol?
Kan je cocaïne mixen met alcohol?
Hoe behandelt Connection SGGZ een verslaving aan cocaïne en alcohol?