Wanneer je één drug gebruik loop je al een risico. Dit wordt groter als je verschillende drugs tegelijk neemt. Alcohol en cocaïne combineren zorgt daarmee voor een nog groter risico. Deze drugs hebben namelijk deels een tegengestelde werking. Zo is de werking van alcohol vaak verdovend. Terwijl cocaïne je juist een euforisch energievol gevoel kan geven. Hierdoor kun jij je agressief en impulsief gaan gedragen. Deze cocktail van drugs is enorm belastend voor je hart en de rest van je lijf. In onze afkickkliniek zien we dat deze combinatie kan leiden tot een verslaving aan beide middelen. Daardoor kun je de controle over je leven compleet kwijtraken.
Alcohol en cocaïne
Wij zijn een erkende GGZ-instelling met WTZa-vergunning
Alcohol en cocaïne combineren zorgt voor een giftig chemisch proces
Wanneer je alcohol en cocaïne combineert, ontstaat er een derde, zeer chemische stof: cocaetheyleen. Deze is zeer giftig en daarmee belastend voor je lichaam. Vooral je hart en bloedvaten kunnen opeens in de problemen komen. Want zowel cocaïne als alcohol veroorzaken namelijk een stijging van de hartslag. Hierdoor heeft je hart meer zuurstof nodig. Terwijl beide stoffen aan de andere kant zorgen voor een beperking van de zuurstoftoevoer. Dit alles kan leiden tot een acuut zuurstoftekort in de hartspier en hartritmestoornissen. De combinatie van cocaïne en alcohol is dus erg riskant. Wacht daarom niet als jij je zorgen maakt om jezelf of een dierbare. Ons team van professionals en ervaringsdeskundigen kan jou het advies geven dat jij nu nodig hebt.
Alcohol na coke of coke na alcohol
Wanneer je veel alcohol drinkt, kun je na een tijdje last krijgen van vermoeidheid. Gebruik je vervolgens cocaïne, dan kan deze moeheid verdwijnen. Je voelt je minder dronken dan dat je in werkelijkheid bent. Het geeft je een vals gevoel van nuchterheid. Waardoor je weer meer gaat drinken en het gevaar ontstaat dat je ook meer coke nodig hebt om dit te gaan compenseren. Aan de andere kant kan de alcohol het effect van de cocaïne wat afzwakken. Je voelt je meer relaxed en bent minder gespannen. In beide gevallen is de kans groot dat je meer gaat gebruiken omdat je het gevoel zo fijn vindt dat het je geeft of je wilt nog even doorgaan. Zo kan er een vicieuze cirkel ontstaan met heftige gevolgen. Deze vaak neerwaartse spiraal kan er na verloop van tijd ook voor gaan zorgen dat je geen alcohol meer drinkt zonder cocaïne of vice versa. Zo kun jij een combinatieverslaving ontwikkelen. Het doorbreken van dit patroon vraagt vaak professionele hulp. Deze bieden wij je aan bij Connection SGGZ.
Waarom Connection SGGZ Verslavingszorg?
- Vergoed door zorgverzekeraar
- Privé betalen ook mogelijk
- Geen lange wachttijden
- Specialistisch, persoonlijk en ervaringsdeskundig
- Bewezen effectieve behandelingen
- Inclusief een nazorgtraject op maat
- Familiebijeenkomst
- In Nederland en Zuid-Afrika
Heb je hulp nodig?
Agressie, het verkeer en de kater
Door het gebruik van alcohol loop je een verhoogde kans dat jij je agressief en impulsief gaat gedragen. De frontale kwab van je brein en je amygdala gaan namelijk minder goed werken. Hierdoor beoordeel je prikkels sneller als bedreigend en kun je de langetermijngevolgen niet meer overzien. Cocaïne kan deze reactie verergeren waardoor je alles als nog intenser ervaart. Daarnaast kun je ook denken dat je nog kunt rijden. Want deze combinatie kan overmoedig maken. Je realiteitszin is verdwenen, waardoor rijden absoluut niet gaat en onverantwoord is. De kater die de combinatie alcohol en cocaïne geeft, is vaak extra groot voor zowel je lijf als je hersenen. Hierdoor kun jij je somber, depressief en eenzaam gaan voelen. Dit kan een reden zijn om weer te gaan gebruiken. Zo hoef je niet met de eventuele onderliggende problemen van je gebruik om te gaan. Ons advies is om je verhaal te delen met iemand die om je geeft of met ons team. Wij weten dat er een leven zonder verslaving bestaat, ook voor jou.
Ik wil advies
"Wij zijn er ook voor vragen en advies. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op."
De risico’s van alcohol en cocaïne zijn gevaarlijk
Experimenteren met deze cocktail kan leiden tot:
- hartproblemen, zoals hartstilstand, hartritmestoornis en beroerte
- oververhitting
- leverschade
- agressief gedrag
- depressieve gevoelens
- angstklachten
- psychosen
- verslaving
Want ook door per ongeluk alcohol en cocaïne te combineren kun je blijvend de negatieve gevolgen ervaren. Heb jij vragen over alcohol of cocaïne? Neem dan contact op met ons team. Zij kunnen jou de juiste antwoorden geven.
Wat doe je als je de controle kwijtraakt over je alcohol- en cocaïnegebruik?
Toegeven dat jij een probleem hebt met alcohol en cocaïne kan ervoor zorgen dat je misschien eerder meer gaat gebruiken dan dat je hulp zoekt. Wij weten uit eigen ervaring dat dit niet de oplossing is. Wacht daarom niet als jij weet dat jij geen controle meer hebt over jouw gebruik. Neem contact met ons op: bel 040-3035023. Maak een afspraak voor een intake en deel jouw verhaal met ons.
Heb je hulp nodig? Vul dan het contactformulier in:
Veelgestelde vragen over alcohol en cocaïne:
Chemische reactie
Door deze twee drugs te combineren, treedt er een chemisch proces op in je lichaam. Hierdoor ontstaat de giftige stof: cocaetheyleen. Deze is zeer schadelijk voor je lijf.
Verhoogd risico op
Wanneer je deze twee drugs samen gebruikt loop je meer kans op:
- steeds meer willen gebruiken
- je impulsief en agressief gedragen
- hartklachten ervaren
- schade aan je organen oplopen
- ontwikkelen van een verslaving
Wacht niet en vraag hulp
Heb jij het gevoel dat je deze twee drugs alleen nog maar samen wilt gebruiken? Ben jij de controle hierover kwijtgeraakt? Wacht dan niet en deel je zorgen met ons team van professionals en ervaringsdeskundigen. Bel 040 3035023 en maak een afspraak voor een intake.
Verschillende factoren
Op deze vraag is niet een eenduidig antwoord te geven. Want de werking van drugs hangt af van onderstaande factoren:
- hoeveelheid
- tijdstip
- algehele gezondheid
- eerder gebruik
- aanwezigheid van voedsel in je maag
Inschatting
Zo kun jij je de ene dag super voelen en lijk je bijna geen negatieve gevolgen te ervaren van alcohol en de dag erna valt een glaasje al fout. Het gaat dan ook vaak mis bij het overmoedig maken van een verkeerde inschatting bij je gebruik. Heb je hier vragen over? Stel ze aan ons team. Wij oordelen niet, wij luisteren.
Slechte combinatie
Het mixen van cocaïne met alcohol zorgt voor een chemisch giftige reactie in je lijf. Hierdoor is het een gevaarlijke mix voor je lichaam. Je kunt deze twee drugs combineren, maar of je dit moet willen, is een andere vraag.
Praktijk
In de praktijk zien wij dat er een zogenaamde combinatie-verslaving kan ontstaan, juist door deze twee drugs te combineren. Je kunt het ene middel niet meer zonder het andere gebruiken. De drugs versterken elkaar en zorgen voor een neerwaartse spiraal. Die vaak alleen met de juiste hulp is te doorbreken. Connection SGGZ kan jou deze hulp bieden. Bel 040 3035023 en maak een afspraak voor een intake.
Persoonlijke behandeling
Wanneer je de eerste, moedige stap hebt gezet door het vragen van hulp, dan heb je de moeilijkste stap gezet. Erkennen dat je verslaafd bent geraakt aan de combinatie van alcohol en drugs, vraagt moed. Daar hebben wij veel respect voor. Tijdens het eerste contact maken we een afspraak voor een intake met een psycholoog en psychiater. Met de informatie uit deze intake stellen wij een persoonlijk behandelplan op. Hierin staat alles centraal wat jij nodig hebt voor een duurzaam herstel.
Vergoeding
Omdat Connection SGGZ in het bezit is van een WTZa-vergunning en omdat iedere Nederlander verzekerd is voor specialistische geestelijke gezondheidszorg, worden al onze behandelingen vergoed door de zorgverzekeraar. Omdat wij vinden dat iedereen recht heeft op persoonlijke en specialistische gezondheidszorg, vragen wij geen eigen bijdrage voor de behandeling.
Bijkomende kosten
Voor eigen rekening zijn de ticketkosten en comfortkosten. Deze zijn afhankelijk van de locatie van je behandeling en vind je terug op onze pagina over kosten en vergoedingen. Het enige wat wij verder vragen van jou is de bereidwilligheid om de verslaving aan te pakken met jouw volledige inzet.