• Alcoholverslaving
  • Wat doet alcohol met je hersenen?

    Persoon met handen op het hoofd, naar beneden kijkend, waarbij de hersenen in het rood zichtbaar zijn.

    De functie van je hersenen is het behouden van controle over je emoties, beleving en waarneming. Wat alcohol doet met je hersenen is deze controle verdoven. Hierdoor verdwijnen je remmingen en doe je soms dingen die je zonder alcohol op nooit zou doen. Drink je veel en langdurig alcohol, dan onderdruk je op termijn hersenfuncties die essentieel zijn voor vitale lichaamsfuncties zoals je ademhaling. Dit kan voor levensgevaarlijke situaties zorgen. Maak jij je zorgen over jezelf of een dierbare? Deel je verhaal dan met ons team. Zij kunnen je het advies geven dat je nu nodig hebt. 

    Wat doet alcohol met je hersenen op de korte en lange termijn?

    Wat drank doet met je hersenen is afhankelijk van veel factoren, zoals je leeftijd, hoeveelheid alcohol, algemene gezondheid, intensiteit en duur alcoholgebruik. Over het algemeen kan je te maken krijgen met onderstaande korte- en lange termijn effecten op je hersenen. 

    Kortetermijneffecten:

    • Remming van hersenactiviteit: Alcohol vertraagt de activiteit van je hersenen, wat resulteert in een verminderde reactietijd, coördinatie en aandacht. Dit kan leiden tot verminderde alertheid, verhoogde risico's op ongevallen en een verminderde mogelijkheid om complexe taken uit te voeren.
    • Geheugenproblemen: Overmatig alcoholgebruik kan leiden tot black-outs, waarbij je je niet kan herinneren wat er is gebeurd tijdens het drinken. Dit komt doordat alcohol het kortetermijngeheugen beïnvloedt en het moeilijk maakt om nieuwe informatie op te slaan.
    • Veranderingen in emoties: Alcohol kan je emotionele regulatie verstoren, waardoor jij je mogelijk meer ontremd of prikkelbaar kan voelen. Dit kan leiden tot impulsief gedrag en emotionele uitbarstingen.

    Langetermijneffecten:

    • Hersenkrimp: Langdurig en overmatig alcoholgebruik kan leiden tot hersenkrimp, waarbij de hersenen kleiner worden. Dit kan invloed hebben op verschillende hersengebieden en wordt geassocieerd met geheugenproblemen en cognitieve stoornissen. 
    • Cognitieve achteruitgang: Chronisch alcoholgebruik kan leiden tot cognitieve achteruitgang, wat zich uit in verminderde denk- en geheugencapaciteit, problemen met probleemoplossing en verminderde concentratie. De meest extreme vorm van hersenschade is het Korsakovsyndroom. 
    • Verslaving: Herhaaldelijk alcoholgebruik kan leiden tot tolerantie, waarbij je steeds meer alcohol nodig hebt om hetzelfde effect te bereiken. Dit kan uiteindelijk resulteren in alcoholverslaving.
    • Psychische aandoeningen: Langdurig alcoholgebruik kan ook het risico op het ontwikkelen van psychische aandoeningen vergroten, waaronder depressie, angststoornissen en stemmingswisselingen.

    Effect op jouw hersenfuncties en hersenontwikkeling

    Alcohol is een neurotoxische stof, dit betekent dat het schadelijk kan zijn voor de zenuwcellen en de structuren in je hersenen. Deze hebben een belangrijke functie wanneer het gaat om het reguleren van je bloeddruk en ademhaling. Ook heeft alcoholgebruik invloed op de ontwikkeling van je hersenen. Deze ontwikkelen zich al in de baarmoeder, totdat je ongeveer 25 jaar oud bent. Daarom zijn de hersenen van kinderen en jongeren gevoeliger voor de effecten van alcohol wanneer zij bijvoorbeeld bingedrinken. Zo kan je wanneer je jong begint met alcohol drinken op latere leeftijd een alcoholprobleem ontwikkelen.

    Waarom Connection SGGZ Verslavingszorg?

    • Vergoed door zorgverzekeraar
    • Privé betalen ook mogelijk
    • Geen lange wachttijden 
    • Specialistisch, persoonlijk en ervaringsdeskundig
    • Bewezen effectieve behandelingen
    • Inclusief een nazorgtraject op maat
    • Familiebijeenkomst
    • In Nederland en Zuid-Afrika

    Ik wil hulp

    Informatie alcoholverslaving

    Verslavende werking 

    Omdat alcohol zorgt voor een ontspannen gevoel kan het een verslavende werking hebben wanneer je bijvoorbeeld te maken hebt met onderliggende problematiek. Hoe gevoelig je bent voor deze verslavende werking is afhankelijk van je genetische aanleg, psychologische factoren en je sociale omgeving. Heb jij hier vragen over? Stel ze aan ons team van professionals en ervaringsdeskundigen. Zij kunnen je met onze op maat gemaakte behandeling begeleiden naar een leven zonder verslaving. 

    Wil je stoppen met drinken?

    Wanneer je de controle over je alcoholgebruik bent kwijtgeraakt en je wilt stoppen met alcohol, dan kan Connection SGGZ je helpen om duurzaam te herstellen van een verslaving. Heb je last van wat alcohol doet met je hersenen? Deel dan je zorgen. Wij luisteren zonder oordeel naar jouw verhaal. 

    Ik wil advies

    "Wij zijn er ook voor vragen en advies. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op."

    Heb je hulp nodig? Vul dan het contactformulier in: