Verslaafd zijn aan pijnstillers komt steeds vaker voor. Deze medicijnen worden voorgeschreven na bijvoorbeeld een ongeluk, chronische pijn of een operatie. Als patiënt krijg je zo vrij eenvoudig zware pijnstillers mee naar huis. Bij langdurig gebruik zijn de medicijnen echter sterk verslavend. En het afkicken van morfine-achtige pijnstillers is zeker niet makkelijk.
Verslaafd aan pijnstillers
Onzichtbare verslaving
Een verslaving aan pijnstillers is vaak onzichtbaar voor de buitenwereld. Schaamte speelt daarbij een rol, maar ook het gemak waarmee de medicatie meestal te verkrijgen is. Als je kijkt naar de onderstaande grafiek, zie je dat het aantal medicijnverslaafden toeneemt. Hierbij spannen tramadol en codeïne de kroon, gevolgd door oxycodon, morfine en fentanyl.
Waarom Connection SGGZ Verslavingszorg?
- Vergoed door zorgverzekeraar
- Privé betalen ook mogelijk
- Geen lange wachttijden
- Specialistisch, persoonlijk en ervaringsdeskundig
- Bewezen effectieve behandelingen
- Inclusief een nazorgtraject op maat
- Familiebijeenkomst
- In Nederland en Zuid-Afrika
Ik heb hulp nodig
Wanneer ben je verslaafd aan pijnstillers?
Je bent verslaafd aan medicijnen, zoals slaapmiddelen, pijnstillers of antidepressiva, op het moment dat je niet meer zonder kunt functioneren. Dit moment kan sneller komen dan je denkt. Vermoed jij dat je inmiddels verslaafd bent geraakt aan pijnstillers, maar weet je het niet zeker? Bekijk dan of jij je herkent in onderstaande symptomen:
- Je merkt dat je niet meer zonder de pijnstillers kunt.
- Je wordt nerveus van het idee dat er onvoldoende pijnstillers in huis zijn.
- Je moet steeds vaker en sneller de pijnstillers innemen.
- Je merkt dat je nog meer pijnstillers nodig hebt om klachten te verminderen, of om in slaap te komen.
- Je gevoelens zijn afgestompt; je voelt nauwelijks negatieve én positieve emoties.
- Je bent moe en futloos.
- Als je probeert te stoppen, nemen de klachten toe en word je onrustig.
- Je ervaart ontwenningsverschijnselen als trillen, transpireren, misselijkheid, spierpijn, angst, prikkelbaarheid en rusteloosheid.
Andere vormen van medicijnverslaving
Bij Connection SGGZ behandelen we natuurlijk naast de verslaving aan pijnstillers ook andere vormen van medicijnverslaving, bijvoorbeeld afhankelijkheid van ontstekingsremmende geneesmiddelen, de zogenaamde NSAID’s. Denk hierbij aan lorazepam, oxazepam en diazepam. Deze pijnstillers hebben effect op de beschermende werking van het maagslijmvlies, met vaak bijwerkingen als gevolg. dexamfetamine, een stimulerend medicijn dat de aandacht en je stemming verbetert, werkt ook verslavend. Er zijn nog veel meer medicijnen op de markt die voor ernstige problemen kunnen zorgen. Denk bijvoorbeeld aan Ritalin, Concerta of antidepressiva. Het grote gemak van het nemen van een tablet of pil tegen pijn of angst en het vaak mixen van verschillende soorten pijnstillers, kan levensgevaarlijke gevolgen hebben.
Ik wil advies
"Wij zijn er ook voor vragen en advies. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op."
Factoren die ook een rol spelen
Het is gebleken dat mensen die al een andere verslaving hebben, zoals alcoholverslaving of drugsverslaving, ook sneller verslaafd raken aan pijnstillers. Hetzelfde geldt voor mensen met een psychiatrische stoornis of onderliggende problematiek. Tot slot speelt de periode dat je een (te) hoge dosering gebruikt ook een belangrijke rol, het vergroot de kans dat je verslaafd raakt.
Verslaving aan medicijnen voorkomen
Mensen met een medicijnverslaving halen vaak continu herhalingsrecepten op, soms wel jarenlang, voordat het de huisarts opvalt. Meestal is dit omdat de gebruiker een hogere dosis bij de apotheek probeert te halen. Om verslaving te voorkomen, is het dus verstandig om niet langer te gebruiken dan wat voorgeschreven staat. Bovendien is het beter om langzaam af te bouwen, zodat je niet teveel last krijgt van ontwenningsverschijnselen. Gaat dit toch lastiger dan je had verwacht? Wacht dan niet te lang met het zoeken van hulp.
Een leven zonder verslaving
Ben je afhankelijk geraakt van een van deze medicijnen en lukt het je niet meer om zelfstandig te stoppen? Heb je al diverse pogingen gedaan, maar ben je geschrokken van de heftige ontwenningsverschijnselen? Neem dan contact op met onze kliniek zodat we je kunnen uitnodigen voor een intake. De specialisten van SGGZ Connection begeleiden je bij het afkicken. Samen pakken we je verslaving aan, zodat jij weer verder kan met een leven zonder pijnstillers.