Is dexamfetamine verslavend?

Achteraanzicht van een vrouw in een geruiten shirt die naar de zonsondergang kijkt en met de rug naar de kijker toe staat.

Mensen met ADHD, ook wel aandachtsstoornis genoemd, of narcolepsie, beter bekend als slaapziekte, kunnen dexamfetamine voorgeschreven krijgen van hun arts. Het is een stimulerend medicijn dat de aandacht en je stemming verbetert. Het medicijn wordt echter ook gebruikt als drug en in die zin is dexamfetamine verslavend. Het is namelijk een ‘upper’; je hart gaat er sneller van kloppen, je bloeddruk stijgt, je krijgt het warm en je krijgt meer energie. De uitwerking lijkt op het gebruik van MDMA. 

Wat is dexamfetamine?

Medicijnverslaving is een van de meest voorkomende verslavingen. Bij Connection SGGZ ontvangen we regelmatig cliënten die kampen met een afhankelijkheid van medicijnen, ze zijn bijvoorbeeld verslaafd aan naproxen of amfexa, zoals dexamfetamine ook vaak wordt genoemd. Wanneer het middel is uitgewerkt, kun je somberheid of angsten ervaren, je extreem vermoeid en slaperig voelen en het verhoogt zelfs het risico op hersenschade en hartritmestoornissen. De gevolgen zijn dus groot. Als je steeds vaker medicijnen gebruikt en je merkt dat je er afhankelijk van bent geworden, zoek dan hulp. We helpen onze cliënten op een medisch verantwoorde en persoonlijke manier. Met een breed pakket aan behandelingen en een team van specialisten helpen wij je als je kampt hebt met een verslaving.

Onzichtbare verslaving

Het stofje amfetamine heeft een sterke en langdurig stimulerende werking, de straatnaam is speed. Het is inmiddels bekend dat men snel psychisch afhankelijk wordt van dit middel. De toename van energie, alertheid, zelfvertrouwen en het onderdrukken van vermoeidheid en eetlust, maken dit medicijn tot een populair middel. In die zin is dexamfetamine dus zeker verslavend. Een medicijnverslaving is echter vrij onzichtbaar voor de omgeving. Als het gebruik moet worden afgebouwd en je merkt dat je moeilijk kunt stoppen, is het verstandig om hulp te zoeken.

Waarom Connection SGGZ Verslavingszorg?

  • Vergoed door zorgverzekeraar
  • Privé betalen ook mogelijk
  • Geen lange wachttijden 
  • Specialistisch, persoonlijk en ervaringsdeskundig
  • Bewezen effectieve behandelingen
  • Inclusief een nazorgtraject op maat
  • Een uitstekend familieprogramma
  • In Nederland en Zuid-Afrika

Ik heb hulp nodig

Stoppen met dexamfetamine

Je hebt een onweerstaanbare behoefte aan dexamfetamine, je verlangt naar het effect en voelt je niet meer fijn zonder. Bovendien heb je al gemerkt dat je steeds meer nodig hebt om hetzelfde gevoel te bereiken. Herken je deze symptomen? Dan is dit een duidelijk signaal dat je moet stoppen met het gebruik van dit medicijn. Het afkicken kan gepaard gaan met trillen, transpireren, misselijkheid, spierpijn, prikkelbaarheid, rusteloosheid en angst. Ons gespecialiseerde team begeleidt je tijdens het hele ontwenningsproces.

Ben je verslaafd aan dexamfetamine en heb je hulp nodig? Lees dan verder over onze behandelingen of plan direct een intakegesprek. Connection SGGZ Verslavingszorg helpt je deskundig, zodat jij weer kunt gaan genieten van een leven zonder verslaving.

Ik wil advies

"Wij zijn er ook voor vragen en advies. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op."

Heb je hulp nodig? Vul dan het contactformulier in: