Naproxen is een ontstekingsremmende pijnstiller voor de behandeling van reumatische gewrichtsklachten. Het middel zorgt ervoor dat het pijnsignaal niet aan de hersenen wordt doorgegeven. Net als bijvoorbeeld ibuprofen en diclofenac, helpt het bij pijn, koorts en ontstekingen. Naproxen is echter langer werkzaam, waardoor je je zou kunnen afvragen: is naproxen verslavend?
Is naproxen verslavend?
Wij zijn een erkende GGZ-instelling met WTZa-vergunning
Geestelijke en lichamelijke medicijnverslaving
Per dag worden er in Nederland rond een miljoen pijnstillers ingenomen. Vaak slikken we uit gewoonte een paracetamol als we ons niet lekker voelen. Voor heftigere pijn gaan we meestal naar de huisarts. Omdat er bij slaap- en kalmeringsmiddelen en pijnstillers kans is op verslaving, zal de dokter het medicijn voor een zo kort mogelijke periode voorschrijven. Ondertussen is het de bedoeling dat je de oorzaak van de problemen aanpakt, dit om geestelijke en lichamelijke medicijnverslaving te voorkomen. Als dat niet gebeurt, dan kan dit het begin zijn van een verslaving.
Wat doet naproxen?
Bij langdurig of overmatig gebruik van dit medicijn, zie je dat het middel de kwaal verergert en extra klachten veroorzaakt. Denk hierbij aan angsten, spanningen en slapeloosheid. Als je wil stoppen met naproxen, kan dat heftige ontwenningsverschijnselen met zich meebrengen, waardoor je het middel toch weer gaat nemen. Dit duidt erop dat je verslaafd bent geraakt. Is naproxen verslavend voor jou en heb je hier vragen over? Connection SGGZ heeft veel ervaring met de behandeling van medicijnverslaving. Aarzel niet om contact op te nemen als je met vragen zit.
Waarom Connection SGGZ Verslavingszorg?
- Vergoed door zorgverzekeraar
- Privé betalen ook mogelijk
- Geen lange wachttijden
- Specialistisch, persoonlijk en ervaringsdeskundig
- Bewezen effectieve behandelingen
- Inclusief een nazorgtraject op maat
- Familiebijeenkomst
- In Nederland en Zuid-Afrika
Ik wil hulp
Verslaafd aan naproxen
Vraag je je af of je verslaafd bent aan naproxen? Het effect van medicijngebruik is voor iedereen anders, het hangt samen met het middel, de dosis, de werkzame stof en hoelang je het middel gebruikt. Je kunt klachten krijgen zoals sufheid, onverschilligheid, slaapproblemen, angst en paniek. En het gebruik kan uiteindelijk leiden tot problemen met je relaties, werk of financiën. Dit zijn signalen dat je afhankelijk bent geworden van het medicijn, het is belangrijk om te stoppen met het gebruik van naproxen.
Stoppen met naproxen
Stoppen met naproxen heeft onaangename effecten. Denk aan onrust, verwardheid, zweten, hartkloppingen, hoofdpijn en misselijkheid. Het gebruik van medicatie wordt volledig normaal gevonden, maar een medicijnverslaving is echt niet niks. Meestal wordt met het overmatig gebruik gestart om gevoelens te onderdrukken. Hierdoor wordt de verslaving die je opbouwt ook in stand gehouden. Deze gevoelens komen weer naar boven als je stopt en in combinatie met de ontwenningsverschijnselen, zul je een heftige tijd doormaken. De specialisten van Connection SGGZ begeleiden je en samen pakken we je verslaving aan naproxen aan, zodat jij weer verder kan met jouw leven. Neem vrijblijvend contact op.
Ik wil advies
"Wij zijn er ook voor vragen en advies. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op."