Tramadol wordt voorgeschreven als sterke pijnstiller. Als je onverwachte of langdurige pijn hebt, zoals na een ongeluk of operatie, kan dit medicijn je tijdelijk ondersteunen om beter met de pijn om te gaan. Ook wordt het vaak voorgeschreven bij ernstige pijn in de gewrichten. Zodra de pijnklachten afnemen is het zaak om de dosis af te bouwen om afhankelijkheid te voorkomen. De kans op verslaving zou klein zijn, als je het volgens de voorschriften van je huisarts of specialist gebruikt. Is tramadol eigenlijk verslavend?
Is tramadol verslavend?
Wij zijn een erkende GGZ-instelling met WTZa-vergunning
Wat is tramadol?
Tramadol is een synthetische opioïde-medicijn dat in onder de merknaam Ultram op de markt werd gebracht. Het leek vele voordelen te bieden. Het zou een krachtige, maar ook minder verslavende pijnstiller zijn. In de onderzoeken van destijds werd er echter getest met het toedienen van het medicijn per injectie, in plaats van in pilvorm. In pilvorm bleek het middel veel sterker, waardoor je als gebruiker makkelijk verslaafd aan tramadol kunt raken. Over de vraag 'is tramadol verslavend', ontstond er bezorgdheid, onder andere door het misbruik in de jaren na de toelating op de markt. De FDA heeft toen herhaaldelijk vastgesteld dat het medicijn niet op grote schaal werd misbruikt en liet het dus toe als niet-geclassificeerd medicijn. Hierdoor steeg het aantal gevallen van medicijnverslaving.
De werking van het medicijn
Tramadol gaat pas na een uur werken en is nog steeds een van de beste opties bij bijvoorbeeld aanhoudende en chronische gewrichtspijn. Het is uitsluitend op doktersrecept verkrijgbaar en tramadol wordt vaak in combinatie met paracetamol voorgeschreven. Als je het volgens de voorschriften van je huisarts of specialist gebruikt, is de kans op verslaving klein. Bij verslaving draait het alleen niet langer meer om pijnstilling. Er ontstaat dan een geestelijke afhankelijkheid om een snelle kick te krijgen en een diep verlangen naar een roes, waardoor je steeds meer gaat gebruiken.
Waarom Connection SGGZ Verslavingszorg?
- Vergoed door zorgverzekeraar
- Privé betalen ook mogelijk
- Geen lange wachttijden
- Specialistisch, persoonlijk en ervaringsdeskundig
- Bewezen effectieve behandelingen
- Inclusief een nazorgtraject op maat
- Familiebijeenkomst
- In Nederland en Zuid-Afrika
Ik heb hulp nodig
Verslaving op de loer
Een van de redenen waarom mensen tramadol innemen als drugs, is omdat het voor sommige mensen werkt als een antidepressivum dat energie opwekt. Dit is niet geval bij andere opioïden, waar je vaak slaperig van wordt. Dit heeft ertoe geleid dat het recreatief wordt gebruikt én mensen nog steeds op een ‘normale’ manier hun dagelijkse leven kunnen voortzetten. Daarnaast wordt er vaak gedacht dat het niet verslavend is omdat het behoort tot een van de minst sterke pijnstillende opiaten. Op die manier wordt er een ongemerkt een verslaving ontwikkeld. Je ontwikkelt in snel tempo tolerantie voor het medicijn en moet een steeds hogere dosis gebruiken om hetzelfde effect te krijgen. Krijg je vervolgens last van een verandering van smaak of verlies je jouw eetlust? Dan kan dit duiden op een medicijnverslaving. Ook symptomen als misselijkheid, sufheid en hoofdpijn behoren tot de signalen.
Ik wil advies
"Wij zijn er ook voor vragen en advies. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op."
Ontwenningsverschijnselen
Ben je eenmaal een afhankelijk geworden van tramadol en wil je stoppen? Dan kan dat vervelende bijwerkingen hebben. Zelfs na slechts een paar weken gebruik kunnen er ontwenningsverschijnselen optreden, zoals rillerigheid, spierpijn en zweten. Het beste is om de medicatie gedoseerd af te bouwen, onder begeleiding van je arts. Kom je er niet uit en verval je telkens in gebruik? Neem dan contact op met Connection SGGZ. Wij helpen je.