Is fentanyl verslavend?

Silhouette van een lopende man tegen een zwart-witte achtergrond van zand en golven.

Deze morfineachtige pijnstiller kan een arts je voorschrijven wanneer andere pijnstilling niet meer werkt. De redenen waarom je dit medicijn neemt, zijn chronische of doorbraakpijn, of om pijn te bestrijden bij een behandeling van kanker of na een operatie. Wat vaak een laatste redmiddel is om het leven draaglijk te maken, kan leiden tot een fentanylverslaving waar je niet zonder hulp van kunt herstellen. Vanwege de snelle verdovende werking zien we helaas ook dat het steeds vaker wordt misbruikt als harddrug. Dat zorgt voor hoge verslavingsaantallen met zelfs fatale gevolgen door een overdosis.

Wat is fentanyl?

Het middel is een chemisch bewerkte variant van morfine die 80 tot 100 keer zo sterk is. Daarom is het een opiaat met de daarbij behorende wetgeving. Het is alleen verkrijgbaar met het recept van een arts. Want vanwege zijn sterke werking kan zelfs een kleine dosering, 2 milligram, al dodelijk zijn. Als pleister zien we dat deze pijnstiller het meeste wordt toegepast. Die geeft ongeveer 72 uur bescherming tegen klachten. Ook in de vorm van een neusspray, poeder of injecties kan fentanyl worden gebruikt. Naast de direct sterke pijnstillende effecten geeft het een verdovend en euforisch gevoel, een ‘high’. Dit kan het aantrekkelijk maken om het te gebruiken als drugs. Heb jij vragen over fentanyl? Stel ze aan ons team van professionals.

Hoe het je leven helemaal kan bepalen

Een normale reactie op pijn is dat je wilt dat het weggaat. Met dit medicijn kan je die laten verdwijnen en draaglijk maken. De kans op lichamelijke en mentale verslaving is echter zeer groot. Je lichaam heeft steeds meer nodig om de klachten te onderdrukken. Daarbij kan overmatig en verkeerd gebruik leiden tot het uitvallen van lichaamsfuncties, zoals je ademhaling. Je bent dan afhankelijk van de adequate acties van mensen in je directe omgeving om een dergelijke situatie te overleven. Denk je dat je niet meer zonder fentanyl kan leven en dat je verslaafd bent? Neem dan contact met ons op. Samen kijken we naar wat wij voor jou kunnen betekenen.

Waarom Connection SGGZ Verslavingszorg?

  • Vergoed door zorgverzekeraar
  • Privé betalen ook mogelijk
  • Geen lange wachttijden 
  • Specialistisch, persoonlijk en ervaringsdeskundig
  • Bewezen effectieve behandelingen
  • Inclusief een nazorgtraject op maat
  • Een uitstekend familieprogramma
  • In Nederland en Zuid-Afrika

Ik heb hulp nodig

De heftige ontwenningsverschijnselen

Abrupt op eigen initiatief stoppen met het gebruik van fentanyl is zeer gevaarlijk. Je lichaam is verslaafd en heeft de juiste behandeling nodig om zonder te leren leven. De ontwenningsverschijnselen van deze pijnstiller zijn zeer heftig. Angst, depressie, hartkloppingen en onbedwingbare jeuk zien we helaas vaak terug wanneer je stopt. Met ons team kijken we naar de mogelijkheden voor het opstellen van een behandelplan dat is afgestemd op jouw situatie. Zo gaan we ervoor zorgen dat jouw leven weer van jou is.

Wacht niet en vraag hulp

Heb je het gevoel dat je verslaafd bent geraakt aan dit medicijn? Dat je steeds meer wilt gebruiken? Denk je dat het een manier is om te ontsnappen aan de soms harde realiteit van je leven? Wacht dan niet en vraag hulp. Erkennen dat je een probleem hebt en dat je hulp nodig hebt, vraagt moed. Daar hebben wij respect voor. We luisteren naar je verhaal en willen je helpen om de controle weer terug te krijgen over jouw leven. Dit kan soms ook betekenen dat we je doorverwijzen naar een andere instantie die beter aansluit bij jouw situatie.  

Ik wil advies

"Wij zijn er ook voor vragen en advies. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op."

Heb je hulp nodig? Vul dan het contactformulier in: