• Medicijnverslaving
  • Is sumatriptan verslavend?

    Silhouette van een lopende man tegen een zwart-witte achtergrond van zand en golven.

    Niemand wil pijn. Maar helaas is dit soms onvermijdelijk. Wanneer we vervolgens pijn ervaren wil je hier zo snel mogelijk van af. Hier doe je alles voor en dat geldt in het bijzonder voor pijn in het hoofd of nog erger migraine. Een ongrijpbare pijn die je leven overneemt en beheerst. Het is niet raar dat juist hier een verslavingsgevaar op de loer ligt. Het is een medicijn dat wordt voorgeschreven bij migraine. Wanneer migraine je leven beheerst kan dit een oplossing lijken. Is sumatriptan verslavend? Helaas zien wij in de praktijk van wel, met alle gevolgen die dit met zich meebrengt.

    Wat is sumatriptan?

    Sumatriptan is een antimigrainemiddel uit de groep triptanen. Het zorgt er voor dat de bloedvaten in de hersenen krimpen die juist bij een migraineaanval uitzetten. In de jaren negentig kwam dit middel als een geschenk uit de hemel voor het behandelen van migraine. Na meer onderzoek blijkt dat deze mogelijke oplossing zorgt voor maagzuur, drukkend gevoel op de borst en een wazig gevoel en gezichtsvermogen. Vaak heb je deze bijwerkingen liever dan de pijn van migraine.

    De vicieuze cirkel van een medicijnverslaving

    De vicieuze cirkel ontstaat door het systematisch overschrijden van de toegestane en voorgeschreven dosis. Je voelt de pijn opkomen en wil hier meteen van af. Je neemt het en de klachten verdwijnen vaak binnen een half uur. Anders dan bij een drugsverslaving, waar het verlangen naar een quick high het verlangen is, is bij een medicijnverslaving het patroon hetzelfde. Pijn, sumatriptan, pijn, nog meer en vaker sumatriptan. Een verslavend patroon is ontstaan.

    Pijn en schaamte, een verslavende combinatie 

    Op het niet normaal kunnen functioneren door migraine heerst helaas nog een taboe. Vaak wordt het afgedaan met een: ‘Neem jij maar even een paracetamol en dan is alles zo weer goed.’ Wanneer je migraine hebt, weet je dat het helaas niet zo simpel is. Ook is driekwart van de migrainepatiënten een vrouw. Deze klachten worden daarom vaak terecht of onterecht gekoppeld aan de hormonen en cyclus van de vrouw. Dit maakt dat vrouwen zich zwak en minder voelen. Schaamte en pijn zijn de ideale combinatie voor het ontwikkelen van een verslaving. Want hoe gemakkelijk is het om maar gewoon weer een sumatriptan te pakken en door te gaan met je leven? Terwijl het erkennen en toegeven van deze klachten vaak zorgen voor een afname van de angst voor de pijn en mogelijk ook de klachten verminderen door het nemen van rust en het aanpassen van je leefstijl.

    Waarom Connection SGGZ Verslavingszorg?

    • Vergoed door zorgverzekeraar
    • Privé betalen ook mogelijk
    • Geen lange wachttijden 
    • Specialistisch, persoonlijk en ervaringsdeskundig
    • Bewezen effectieve behandelingen
    • Inclusief een nazorgtraject op maat
    • Familiebijeenkomst
    • In Nederland en Zuid-Afrika

    Ik wil hulp

    Wat is er mis met het overschrijden van de voorgeschreven dosis?

    Als migraine je leven compleet beheerst zie je vaak geen andere oplossing dan het nemen van sumatriptan. Zo weten ze in ieder geval zeker dat de klachten snel verdwijnen en het normale leven weer door kan. Het is daarom ook de meest voorkomende verslaving. Want de toegestane en voorgeschreven dosis wordt vaak overschreden wanneer de klachten steeds frequenter zijn en wanneer de angst voor mogelijke klachten toeneemt. 

    Als normaal functioneren niet meer lukt

    Je kan op een bepaald moment niet meer zonder functioneren. Het heeft je compleet afhankelijk gemaakt en je doet er alles aan om het op voorraad te hebben. De gedachte om zonder te moeten zitten geeft je acute paniek. De bijwerkingen neem je voor lief en je accepteert dat je als verdoofd door het leven gaat. Wanneer jij systematisch de voorgeschreven en toegestane dosis overschrijdt is het tijd om de hulp in te schakelen en dit te bespreken. Want de consequenties zoals een depressie of angststoornis kunnen zo mogelijk worden voorkomen. Zoek naar een andere manier die past voor jou om te leren leven met migraine. Hiervoor is een professionele behandeling noodzakelijk.

    "Toen ik voor het eerst te maken kreeg met migraine storte mijn wereld in. Ik was tot niets meer in staat. Sumatriptan kwam als mijn redding. Ik gebruikte meer dan de arts me voorschreef omdat ik bang was voor een aanval. Toen ik me steeds verder voelde wegglijden in een depressie heb ik aan de bel getrokken bij Connection SSGZ. Zij begeleiden me nu naar het vinden van een balans in mijn leven. Ik ben steeds minder bang voor een aanval en ik merk dat ik weer zin heb in het leven."

    Wanneer je wil dat het kip ei verhaal stopt

    Wanneer je niet meer weet of je nu zoveel gebruikt omdat je vaker last hebt van migraine, of dat je zoveel migraine hebt juist door het gebruik, dan is het tijd om professionele hulp in te schakelen. Onze ervaring leert dat het een complex proces is om te leren leven met de pijn van de migraine en het zoeken naar de oplossing om je leven zo optimaal mogelijk te leven. Vaak komen hier allerlei facetten aan te pas waar je in eerste instantie niet aan denkt. Daarom staat ons team van specialisten voor je klaar bij al je vragen. Wacht niet met hulp zoeken, maar neem contact met ons op.

    Ik wil advies

    Wij zijn er ook voor vragen en advies. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op.

    Heb je hulp nodig? Vul dan het contactformulier in: