Is morfine verslavend?

Achteraanzicht van een vrouw in een geruiten shirt die naar de zonsondergang kijkt en met de rug naar de kijker toe staat.

Morfine is een pijnstiller die we allemaal wel van naam wel kennen. De grondstof is ruwe opium en deze wordt gewonnen uit de papaverplant, ofwel klaproos. Hoewel morfine in de medische wereld legaal is en veel gebruikt wordt, zitten er wel degelijk risico’s aan vast. Er kan zowel een lichamelijke afhankelijkheid als een geestelijke afhankelijkheid ontstaan als je het langdurig gebruikt. Is morfine dus verslavend?

Wat doet morfine?

Morfine wordt gebruikt als pijnstiller en is alleen voor farmaceutische bedrijven legaal om te produceren en te verspreiden. Hiervoor zijn allerlei vergunningen nodig en ook de productie en verspreiding is gebonden aan vele regels. Toch hebben veel mensen wel eens morfine gebruikt in hun leven, omdat het één van de beste pijnstillende middelen is. Het wordt gebruikt na bijvoorbeeld een zware operatie en bij mensen met chronische pijnlijke ziektes. 

Risico’s

Is morfine verslavend? Het medicijn werkt zowel lichamelijk als geestelijk verslavend. Daarnaast zijn er nog andere bijwerkingen. Zo ontneemt het je de zin om te eten. Hierdoor kan er al snel een tekort aan voedingsstoffen ontstaan. Ook verstopping is een bekend neveneffect van dit medicijn. Als je zelf morfine gebruikt, dus zonder medische begeleiding, kan er een overdosis optreden. Dan moet je zo snel mogelijk naar het ziekenhuis, je kunt bewusteloos en in coma raken. Bij een te hoge dosering morfine kan de ademhaling, de hartslag en de bloeddruk zover dalen, dat het kan leiden tot de dood.

Waarom Connection SGGZ Verslavingszorg?

  • Vergoed door zorgverzekeraar
  • Privé betalen ook mogelijk
  • Geen lange wachttijden 
  • Specialistisch, persoonlijk en ervaringsdeskundig
  • Bewezen effectieve behandelingen
  • Inclusief een nazorgtraject op maat
  • Familiebijeenkomst
  • In Nederland en Zuid-Afrika

Ik heb hulp nodig

Gecombineerd gebruik

Welke soort medicatie je ook gebruikt, let altijd op met het combineren met alcohol, andere medicijnen of drugs. Als je morfine gebruikt mag je alcohol drinken, maar je zult wel sneller dronken worden. Drink daarom niet meer dan één of twee glazen. En ga niet autorijden als je hebt gedronken, want als je morfine gebruikt kan dat al na één glaasje gevaarlijk zijn. Let ook op met andere drugs, zoals cocaïne. Doordat morfine de ademhaling en hartslag onderdrukt, terwijl cocaïne deze juist verhoogd, is er een grote kans op een hartritmestoornis. Hierdoor klopt het hart te onregelmatig waardoor het lichaam in de problemen komt. Er is een reële kans dat de gebruiker komt te overlijden. 

Zoek hulp

Stoppen met morfine van het ene op het andere moment is niet verstandig. Dit zal ontwenningsverschijnselen veroorzaken, zoals hartkloppingen, zweten, misselijkheid, braken en diarree. Deze verschijnselen kunnen worden voorkomen door de dosis geleidelijk en overleg met je arts te verlagen. Ben je recreatief gebruiker van morfine en heb je een verslaving ontwikkeld? Dan adviseren wij per direct hulp te gaan zoeken. Het deskundige team van Connection SGGZ staat voor je klaar, neem contact op.

Ik wil advies

"Wij zijn er ook voor vragen en advies. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op."

Heb je hulp nodig? Vul dan het contactformulier in: