Angst, stress en spanning horen bij het leven. Maar wat als het je leven compleet beheerst en normaal functioneren niet meer lukt? Misschien heb je weleens van de uitdrukking gehoord: “Neem een Xanax.” Dat wil zoiets zeggen als: neem een pil en al je problemen verdwijnen. In onze kliniek zien we echter dat juist dan soms de problemen pas echt beginnen. Want Alprazolam, een andere naam voor dit medicijn, heeft een verslavende werking als de onderliggende problemen angst, spanning en paniek niet worden aangepakt. Heb jij vragen over jouw gebruik? Stel ze aan ons team van professionals; zij luisteren naar jouw verhaal.
Is Xanax verslavend?
Wat is Alprazolam?
Dit medicijn is een kalmeringsmiddel en is verkrijgbaar met een recept van een arts. Daarnaast zien we ook dat het op de zwarte markt wordt aangeboden. Alprazolam behoort tot de groep benzodiazepines en werkt symptoombestrijdend. Hierdoor is het zeer effectief om angst en stressgerelateerde klachten tijdelijk te onderdrukken. Want het werkt kalmerend, rustgevend en ontspannend. Daarom schrijven artsen het voor bij een behandeling van angst- of paniekaanvallen. Het effect van een tablet merk je al na een half uur en houdt zo’n 6 uur aan.
Is Xanax drugs?
Het stofje Alprazolam heeft een grote invloed op het chemische stofje GABA in je hersenen. Deze neurotransmitter dempt zo gebieden in je hersenen die overactief zijn. Je maakt GABA van nature aan in je hersenen; soms gebeurt dit echter niet voldoende. Zo ontstaan er onrustige gevoelens die zeer heftig kunnen zijn. Deze benzo helpt je hersenen om het tekort aan te vullen, zodat jij meer rust ervaart. Daarom kunnen we dit chemische medicijn drugs noemen, ook vanwege zijn verslavende werking. Bij langdurig gebruik horen namelijk niet te verwaarlozen bijwerkingen, zoals:
- slaperig en suf gevoel overdag
- verward gevoel
- afgevlakte emoties
- depressieve gevoelens
- problemen met je concentratie
- duizeligheid
- huiduitslag
Overleg daarom altijd met je arts of het nog verantwoord is om door te gaan met dit medicijn.
Waarom Connection SGGZ Verslavingszorg?
- Vergoed door zorgverzekeraar
- Privé betalen ook mogelijk
- Geen lange wachttijden
- Specialistisch, persoonlijk en ervaringsdeskundig
- Bewezen effectieve behandelingen
- Inclusief een nazorgtraject op maat
- Familiebijeenkomst
- In Nederland en Zuid-Afrika
Ik heb hulp nodig
De kans op het ontwikkelen van een verslaving aan Xanax
Wanneer je dit medicijn langere tijd achter elkaar gebruikt, raakt je lichaam gewend aan het signaal dat het afgeeft. Als gevolg hiervan zullen je hersenen uit zichzelf steeds minder GABA gaan aanmaken. Daarnaast heeft de duur van de periode dat je het gebruikt, grote invloed op de ontwenningsverschijnselen die je ervaart wanneer jij gaat afbouwen. Alprazolam is slechts bedoeld om gedurende een korte periode te gebruiken. Zo voorkom je dat je lichaam afhankelijk wordt van de verslavende stof alprazolam. We zien vaak dat je lichaam een tolerantie opbouwt en steeds meer nodig heeft om hetzelfde effect te ervaren. Zo kan er een verslavend patroon ontstaan. Herstellen van een medicijnverslaving is wel degelijk mogelijk, weten wij uit ervaring.
Ik wil advies
"Wij zijn er ook voor vragen en advies. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op."
Twijfel jij over jouw gebruik?
Alprozolam geeft je voor een korte periode het gevoel van ontspanning, rust en kalmte. En daar zit hem ook precies het gevaar op een verslaving. Want jij kunt gaan denken dat je oorspronkelijke problemen zijn verdwenen. Of dat het normaal is dat jij dit medicijn nodig hebt en jij je een leven zonder niet meer kunt voorstellen. Twijfel jij over jouw Xanax-gebruik? Neem dan contact op met ons team van professionals. Zij luisteren naar jouw zorgen en kunnen je de behandeling bieden die past bij jouw situatie.
Heb je hulp nodig? Vul dan het contactformulier in:
Veelgestelde vragen over xanaxverslaving:
Kalmeringsmiddel
Dit medicijn wordt ook wel Alprazolam genoemd en werkt kalmerend op het centrale zenuwstelsel. In je hersenen is van nature de stof GABA aanwezig. Je lichaam maakt die uit zichzelf aan. Bij sommige mensen is dit echter niet voldoende. Daarom ervaren zij in heftige mate gevoelens van angst, paniek en spanning. De stof alprazolam bootst de werking van GABA na en zorgt zo voor ontspanning en rust.
Alleen op doktersrecept
Dit medicijn is alleen te verkrijgen met een recept van een arts. Deze kan Xanax gedurende een korte periode voorschrijven bij klachten zoals angststoornissen of paniekaanvallen.
Medicijnverslaving
Wanneer je dit medicijn langdurig gebruikt, kan je een verslavend patroon ontwikkelen met alle gevolgen die hierbij horen. In onze kliniek bieden wij professionele hulp aan bij een medicijnverslaving. Neem contact op met ons team van professionals en ervaringsdeskundigen voor het maken van een afspraak voor een intake.
Ja!
Helaas wel, zien wij in onze kliniek. Vaak hebben mensen niet door dat ze zonder dit medicijn niet meer normaal kunnen functioneren. Wanneer je het langdurig gebruikt, zien we dat je lichaam een tolerantie opbouwt. Je hebt steeds meer nodig om hetzelfde effect te ervaren. Zo wordt je afhankelijk van het medicijn en kan er een verslaving ontstaan.
Twijfel jij over jouw Xanax-gebruik?
Heb jij vragen over jouw medicijngebruik? Of wil jij je zorgen delen over jouw gebruik of die van een dierbare?
Wacht dan niet en bel met: 040 303 5023. Wij luisteren naar jouw verhaal en bieden je professionele hulp aan als jij dit nodig hebt.
De eerste stap
De eerste stap is de moedigste en moeilijkste stap: erkennen dat je een probleem hebt met je medicijngebruik en hulp vragen. Bij Connection SGGZ hebben wij daar heel veel respect voor. Wij begrijpen een verslaving zeer goed en hebben veel ervaring met het behandelen hiervan. Door behandeling in onze kliniek is herstellen van een medicijnverslaving wel degelijk mogelijk.
Veel ervaring
Afhankelijk van de verslavingsproblematiek richten we ons op het onder controle krijgen van het gebruik, het afkicken en het leren voorkomen van een terugval. Onze specialisten hebben veel ervaring met verslaving en begrijpen als geen ander wat je nodig hebt. Tijdens de intake brengen we je behoeften en mate van verslaving in kaart. Er wordt een op maat gemaakt behandelplan opgesteld waarmee je onder begeleiding van onze professionals aan de slag gaat.
Professionele begeleiding
Medicijnverslaving is een ernstig probleem dat om professionele begeleiding vraagt. Je moet je leven weer opnieuw oppakken, maar nu zonder Xanax. Wij helpen je hierbij: bel 040 303 5023 om een intake af te spreken.
Bij langdurig gebruik
Bij langdurig gebruik kun je verslaafd raken aan dit medicijn. Want wanneer je oorspronkelijke klachten niet weg zijn, kan dit samen met de ontwenningsverschijnselen, ervoor zorgen dat jij door wil gaan met gebruiken. Zo ontstaat er een vicieuze cirkel die je vaak alleen met professionele hulp kunt doorbreken.
Tijd om hulp te zoeken
Wanneer je structureel en langdurig gebruikt, je niet meer zelfstandig kunt stoppen en het gebruik tot problemen leidt, is het tijd om hulp te zoeken. Het professionele team van Connection SGGZ staat voor je klaar: 040 303 5023.