Is Xanax verslavend?

Achteraanzicht van een vrouw in een geruiten shirt die naar de zonsondergang kijkt en met de rug naar de kijker toe staat.

Angst, stress en spanning horen bij het leven. Maar wat als het je leven compleet beheerst en normaal functioneren niet meer lukt? Misschien heb je weleens van de uitdrukking gehoord: “Neem een Xanax.” Dat wil zoiets zeggen als: neem een pil en al je problemen verdwijnen. In onze kliniek zien we echter dat juist dan soms de problemen pas echt beginnen. Want Alprazolam, een andere naam voor dit medicijn, heeft een verslavende werking als de onderliggende problemen angst, spanning en paniek niet worden aangepakt. Heb jij vragen over jouw gebruik? Stel ze aan ons team van professionals; zij luisteren naar jouw verhaal.

Wat is Alprazolam?

Dit medicijn is een kalmeringsmiddel en is verkrijgbaar met een recept van een arts. Daarnaast zien we ook dat het op de zwarte markt wordt aangeboden. Alprazolam behoort tot de groep benzodiazepines en werkt symptoombestrijdend. Hierdoor is het zeer effectief om angst en stressgerelateerde klachten tijdelijk te onderdrukken. Want het werkt kalmerend, rustgevend en ontspannend. Daarom schrijven artsen het voor bij een behandeling van angst- of paniekaanvallen. Het effect van een tablet merk je al na een half uur en houdt zo’n 6 uur aan.

Is Xanax drugs?

Het stofje Alprazolam heeft een grote invloed op het chemische stofje GABA in je hersenen. Deze neurotransmitter dempt zo gebieden in je hersenen die overactief zijn. Je maakt GABA van nature aan in je hersenen; soms gebeurt dit echter niet voldoende. Zo ontstaan er onrustige gevoelens die zeer heftig kunnen zijn. Deze benzo helpt je hersenen om het tekort aan te vullen, zodat jij meer rust ervaart. Daarom kunnen we dit chemische medicijn drugs noemen, ook vanwege zijn verslavende werking. Bij langdurig gebruik horen namelijk niet te verwaarlozen bijwerkingen, zoals:

 • slaperig en suf gevoel overdag
 • verward gevoel
 • afgevlakte emoties 
 • depressieve gevoelens
 • problemen met je concentratie
 • duizeligheid
 • huiduitslag

Overleg daarom altijd met je arts of het nog verantwoord is om door te gaan met dit medicijn.

Waarom Connection SGGZ Verslavingszorg?

 • Vergoed door zorgverzekeraar
 • Privé betalen ook mogelijk
 • Geen lange wachttijden 
 • Specialistisch, persoonlijk en ervaringsdeskundig
 • Bewezen effectieve behandelingen
 • Inclusief een nazorgtraject op maat
 • Een uitstekend familieprogramma
 • In Nederland en Zuid-Afrika

Ik heb hulp nodig

De kans op het ontwikkelen van een verslaving aan Xanax

Wanneer je dit medicijn langere tijd achter elkaar gebruikt, raakt je lichaam gewend aan het signaal dat het afgeeft. Als gevolg hiervan zullen je hersenen uit zichzelf steeds minder GABA gaan aanmaken. Daarnaast heeft de duur van de periode dat je het gebruikt, grote invloed op de ontwenningsverschijnselen die je ervaart wanneer jij gaat afbouwen. Alprazolam is slechts bedoeld om gedurende een korte periode te gebruiken. Zo voorkom je dat je lichaam afhankelijk wordt van de verslavende stof alprazolam. We zien vaak dat je lichaam een tolerantie opbouwt en steeds meer nodig heeft om hetzelfde effect te ervaren. Zo kan er een verslavend patroon ontstaan. Herstellen van een medicijnverslaving is wel degelijk mogelijk, weten wij uit ervaring.

Ik wil advies

"Wij zijn er ook voor vragen en advies. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op."

Twijfel jij over jouw gebruik?

Alprozolam geeft je voor een korte periode het gevoel van ontspanning, rust en kalmte. En daar zit hem ook precies het gevaar op een verslaving. Want jij kunt gaan denken dat je oorspronkelijke problemen zijn verdwenen. Of dat het normaal is dat jij dit medicijn nodig hebt en jij je een leven zonder niet meer kunt voorstellen. Twijfel jij over jouw Xanax-gebruik? Neem dan contact op met ons team van professionals. Zij luisteren naar jouw zorgen en kunnen je de behandeling bieden die past bij jouw situatie.

Heb je hulp nodig? Vul dan het contactformulier in:

Veelgestelde vragen over xanaxverslaving:

Wat is Xanax?
Is Xanax verslavend?
Hoe behandelen jullie een Xanax-verslaving?
Ben ik verslaafd aan Xanax?